Prie Kauno marių – bandymai atgaivinti ryšį su protėviais

Pastačius Kauno hidroelektrinę buvo užlieti 35 kaimai.  Jau ne pirmus metus Kauno marių pakrantėje vyksta ritualus primenantys teatralizuoti renginiai, kurių intencija – atgaivinti ryšį su istorija.

Šį šeštadienį surengtoje misterijoje „Kaip perkūnas iš giedro dangaus“ dalyvavo „Teatrono“ aktoriai ir gyventojai, kurių gimtosios vietos liko marių apsemtoje teritorijoje.

Pasak aktorės Mildos Naudžiūnaitės, kurios močiutė kilusi iš 1959 metais  užlieto kaimo, misterijos tikslas – atgaivinti ryšį su protėviais.

Jau ne pirmus metus prie Kauno marių, Samylų įlankoje įgyvendinami vairių sričių menininkų projektai tapo išskirtine apylinkių savastimi.

„Tapo įprasta su nekantrumu laukti vis naujos temos, kuri supažindina ir padeda išlaikyti užlietų kaimų gyvąją tradiciją. Samylų įlanka tapo traukos tašku, kur atgimsta užlietų kaimų istorijos fragmentai“, – sakė kultūros projektų vadovė R. Adomaitytė.

Pasak specialistės, misterija „Kaip perkūnas iš giedro dangaus“ teatro, judesio ir muzikos pagalba padeda atrasti, įžvelgti magiškus ir dieviškus momentus sunkiuose ir gražiuose Kauno marių užlietų kaimų istorijos puslapiuose.

Šiemetinę misteriją kūrė „Teatrono“ komanda: režisierius G. Aleksa, kompozitorius J. Tulaba, dramaturgė K. M. Kulinič, dailininkas M. Arlauskas bei šiuolaikinio cirko ir teatro menininkai M. Naudžiūnaitė, D. Kunsmanas, K. Varanavičius. Pasirodyme, kaip ir kasmet, dalyvavo  Samylų kultūros centro kolektyvai, etnografinis ansamblis ,,Samylų senoliai“ ir moterų choras „Žaisa“.

Įkvėptai sukurta ir įspūdingai ir jautriai atlikta misterija ant vaizdingo marių kranto  turėjo magiško žavesio. Neįtikėtina, bet pasibaigus misterijai danguje blykstelėjo realus žaibas.

Pasirodymą stebėjo keli šimtai žmonių. Šventė tęsėsi iki vėlumos, nes dalyvavo ir kviestiniai atlikėjai – tarp jų – ir grupė „Skylė“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Galima pagirti, kad tokie projektai atsiranda, žmonės puikiai atsimena savo skaudžias patirtis ir ši patirtis, kai iš tavęs atimama tėviškė, niekada nepamirštama. O kas to nesupranta, tai jiems atitinkamas intelekto lygis. Puiku, kad Kauno rajonas vykdo tokius projektus, įjungia žmones, kurie tą patyrė. geriau, negu Selo koncertus organizuoti ir duoti žalia šviesą stadione. Iš kart pasimato kokia armija budulių ir marozų susirenka, tokie niekada negintų savo šalies tik išduotų.

Matyt

Matyt portretas
Eilinį idiotišką,,projektą,,prakišo-reikia babkes,,įsisavinti,,

pensininke

pensininke portretas
Durniau sugalvot jau negalėjo? Kaip sakydavo ''senoliai'' nuvažiavo į pūdymus!
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių