Rajono tautodailininkai vyko į plenerą Suomijos saloje

  • Teksto dydis:

Rajono tautodailininkų būrys prieš savaitę grįžo iš plenero Suomijos Uto saloje. Atšiaurios gamtos sukelti įspūdžiai išsiliejo drobėse.

"Pleneras vyko labai neįprastoje mums aplinkoje, kur tik kur ne kur matosi medelis, žydintys viržiai, šliaužiantys kadagiai su uogų kekėmis ir jūros skalaujami akmenys. Tikra romantika mums, lietuviams, gyvenantiems vešlioje augalijoje su nuo vaisių lūžtančiais sodais. Ir šioje romantiškoje salelėje nutapėme nemažai kūrinių", – pasakojo tautodailės studijos "Piliuona" vadovė Regina Juodžbalienė.

Akmuo, jūra, vėjas, žydras dangus ir saloje gyvenančios gyvatės persikėlė ant drobės. Plenero dalyviai saloje nutapė apie 30 paveikslų.

"Pakeisti aplinką kuriančiam žmogui labai naudinga. Įspūdžių suteikė ir pati kelionė: naktinis važiavimas iki Talino, kėlimasis keltu į Helsinkį, iš ten – 200 km iki salų, kelionė keltu iki vienos labiausiai į jūrą nutolusių Uto salos, kur vietos gyventojų – tiek pat, kiek pasieniečių. Atmosfera saloje buvo labai kūrybinga – per dieną daugelis nutapydavome po drobę", – užsiminė Olegas Karavajevas, Garliavoje veikiančios dailės studijos vadovas.

Plenere dalyvavo aktyviausiai kuriantys studijų nariai: Tadas Makūnas, Ramutė Gylienė, Dalia Žalimienė, Jolanta Mikolėnienė iš "Piliuonos" ir Gitas Markutis, Loreta Markutienė, Jolanta Zinkuvienė, Vilija Zinkuvienė iš Garliavos.

Pleneras Uto saloje surengtas Kauno rajono savivaldybei bendradarbiaujant su Suomijos Kristijono Donelaičio draugija. Pakaunės tautodailininkai kiekvienais metais eksponuoja savo darbus Suomijoje. Prieš trejus metus Hitiso saloje buvo surengtas pirmasis pleneras, kuriame dalyvavo aštuoni "Piliuonos" studijos nariai.

Plenero kūrinių paroda pirmiausia galės pasidžiaugti Lietuvos žiūrovai, kitais metais ji keliaus po Suomiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių