Raudondvaryje sezonų kaita gyvybės tėkmės nestabdo

  • Teksto dydis:

Raudondvario dvare veiksmas vyksta ištisus metus. Vasaros vestuvių sezoną keičia daugiau verslui skirtas ruduo, o kalėdiniu laikotarpiu lankytojus pasitiks nemažai jaukių staigmenų.

Intensyvi vasara

Raudondvaryje vasarą apsilankė tūkstančiai lankytojų. Šurmuliavo ir mugės, ekskursijos, stovyklos. Labai daug žmonių pritraukė Liepos 6-osios minėjimas ir himno giedojimas. Dvaro atstovai tikino, kad vienus renginius keitė kiti, tad tikrai galima pasigirti intensyvia vasara.

„Išsikėlėme sau užduotį, kad dvaras turi būti gyvas kultūra. Džiaugiamės kompleksiškumu, nes jei mes organizuojame koncertą, žmogus gauna dvasinio peno, o prieš tai gali pasimėgauti puodeliu kavos. Būna, dar ir ekskursiją užsisako, tad jis praturtėja visapusiškai“, – kalbėjo VšĮ Raudondvario dvaras direktorė Snieguolė Navickienė.

Pastebima, kad vestuvių ceremonijos Raudondvario dvare sparčiai populiarėja. Šiemet sutuokta net keliais kartais daugiau jaunųjų nei ankstesniais metais. Oranžerijos restorane surengta apie 80 vestuvių švenčių. Šiemet jaunieji aukso žiedus sumainė ir pačioje oranžerijoje bei parke.

„Nebestebina ir vestuvės pirmadienį ar trečiadienį. Vienos įdomesnių šio sezono vestuvių, kai jaunikis buvo iš Farerų salų, o nuotaka – lietuvaitė. Buvo gražu ir jų tautiniai kostiumai, giesmės, giedamos keliomis kalbomis. Visą vakarą jie čia šiltai leido laiką“, – tikino Raudondvario dvaro oranžerijos rinkodaros vadovė Laura Rutkauskienė.

Vestuvių maršas vis dažniau skamba ir Raudondvario bažnyčioje. „Dažnai žmonės krikštynas derina pagal dvarą, nes ten kitu laiku būna užimta. Atsiliepimai apie dvarą patys gražiausi, ypač tų, kurie pirmą kartą apsilanko. Juk yra daug pilių, bet Raudondvaris visiems gerąja prasme užkliūva“, – sakė Raudondvario bažnyčios klebonas Augustinas Paulauskas.

Oranžerijos atstovai antrino sakydami, kad yra susidaręs bendruomenės ratas, tad švenčių grafikas sparčiai pildosi. „Tie žmonės, kurie čia šventė savo vestuves, po kelerių metų grįžta krikštynoms ar pažymėti vestuvių metinių. Tas pats kunigas kelias kartas pašventina. Džiugina sugrįžtantys klientai“, – sakė L.Rutkauskienė.

Dvare svarbu tai, kad nėra ryškaus sezoniškumo. Kai būna tamsu ir niūru, mes stengiamės sukurti nuotaiką, kad čia atėjęs žmogus galėtų gerai jaustis.

„Raudondvarį šventėms renkasi tikrai vis daugiau žmonių. Sparčiai mažėja savaitgalių kitam vestuvių sezonui, rugpjūtis – jau užpildytas“, – apie kitų metų užimtumą kalbėjo bendrovės „Via Baltica Dvaras“ direktorius Vytas Čičelis.

Pats dvaras diktuoja elegantiškos ir poetiškos šventės stilistiką. Ši vieta atkurta pagal autentiškas to meto detales, todėl šventėms reikia mažai dekoro. Nuotaiką kuria ne tik prabangios detalės, bet ir pats parkas bei prieš oranžeriją įkurtas rožynas.

„Klientų per sezoną sulaukiame pačių įvairiausių. Vieni ateina su savo meniu, nes būna ką nors kitose šalyse ragavę ir nori tai valgyti per savo šventę, kiti nori labai tradicinio maisto. Tikrai įsiklausome į klientų poreikius ir stengiamės prisidėti prie jų ypatingos šventės“, – sakė Raudondvario dvaro oranžerijos rinkodaros vadovė.

Svarbus vasaros pasiekimas – oranžerijai suteiktas tautinio paveldo sertifikatas. Žemės ūkio ministerija tokį įvertinimą suteikia už tradicinių patiekalų puoselėjimą, autentikos išsaugojimą.

Verslo ruduo

Praėjus vestuvių ir krikštynų sezonui Raudondvario dvaro oranžerijos duris dažniau praveria jaukūs šeimos jubiliejai. „Pasidžiaugiame, kad, pasibaigus vestuvių sezonui, prasideda 90-mečių laikas. Dažnai vaikai nori tėvams surengti garbingų jubiliejų šventes. Populiarūs ir sekmadieniniai šeimos pietūs“, – sakė L.Rutkauskienė.

Rudenį Raudondvaryje dažniau lankosi ir verslo atstovai, prasideda įvairūs mokymai, seminarai bei konferencijos. „Tokiems renginiams turime 100 vietų konferencijų salę su visa reikiama įranga. Galime pasiūlyti maitinimą: ir verslo pietus, ir užkandėles pertraukų metu“, – tęsė pašnekovė.

„Rudens mėnesiai būna šiek tiek ramesni, tačiau tuo metu suintensyvėja konferencijos. Dvare svarbu tai, kad nėra ryškaus sezoniškumo. Kai būna tamsu ir niūru, mes stengiamės sukurti nuotaiką, kad čia atėjęs žmogus galėtų gerai jaustis“, – antrino S.Navickienė.

Artimiausiu metu VšĮ Raudondvario dvaras su vokiečiais, kurie užsiima konferenciniu turizmu, pasirašys sutartį, tad verslo delegacijų čia gerokai padaugės.

Kalėdinis laikotarpis

Nors dar sniego nematyti ir Kalėdų varpai neskamba, bet Raudondvaris jau ruošiasi didžiausioms metų šventėms. Tradiciškai čia bus įžiebta pagrindinė Kauno rajono Kalėdų eglė, o lemputėmis nušvis visa dvaro teritorija. Šventiniu laikotarpiu veiks ir Kalėdų Senelio rezidencija, mažuosius lankytojus pasitiks įvairūs personažai. Be to, visų lauks net kelios naujovės.

„Šiemet kartu kursime Raudondvario pasaką. Pirmą kartą čia įrengsime ledo čiuožyklą. Ji bus tarp oranžerijos bei buvusių arklidžių ir veiks tris mėnesius – nuo gruodžio 1 d.“, – kalbėjo S.Navickienė.

Oranžerijos restorane taip pat pasklis šv.Kalėdų kvapas. Specialiai šiam laikotarpiui ruošiamas naujas meniu. Lankytojai galės pasimėgauti eršketu su šampano drebučiais, elnienos nugarine, jūrų gėrybėmis ir kitais patiekalais, kurie buvo ant grafų stalo.

„Informacijos apie to meto maistą radome kunigaikštystės knygose. Tai buvo dvaro gyvenimo patiekalai. Šokoladas neatsiejamas nuo grafų Tiškevičių, tad siūlome pasimėgauti gardžiu pyragu“, – apie išskirtinį meniu kalbėjo oranžerijos rinkodaros vadovė L.Rutkauskienė.

Naujas viešbutis

Raudondvario dvaro teritorijoje greitai pasikeis vaizdas: senas oficinas pakeis viešbutis. Kol kas viena oficina palikta Kauno rajono savivaldybės žinioje, kitoje atsiras viešbutis.

„Čia yra ir mūsų, ir savivaldybės noras sutvarkyti oficinas, nes apleisti pastatai nedaro garbės visam parkui. Iš šio pastato padaryti viešbutį bus didelis iššūkis, nes tai – kultūros paveldo objektas. Turime ne tik išsaugoti detales, bet ir kambarius įrengti, kad tą laikmetį atitiktų baldai, interjeras. Tai bus jaukus ir iš Raudondvario konteksto neiškrintantis objektas. Rekonstrukcija ir priežiūra yra sudėtinga, tačiau neseniai ir oranžerija buvo apleista, o dabar galime džiaugtis sutvarkyta vieta“, – tikino bendrovės „Via Baltica Dvaras“ direktorius V.Čičelis.

„Mūsų planuose – darnus dvaro komplekso tvarkymas. Esu tikrai patenkintas, kad sunkiuoju periodu radome verslą, kuris patikėjo plyno lauko investicija ir sutvarkė oranžeriją. Dabar tikiuosi, kad bus sutvarkytos ir oficinos. Toks kelias yra teisingas, nes maitinimas ir apgyvendinimas nėra savivaldybės funkcija, todėl reikia partnerių“, – kalbėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Viešbutyje bus dvylika kambarių. Tikimasi, kad pastato rekonstrukcijai pavyks pritraukti ES finansavimą. Skaičiuojama, kad oficinos sutvarkymo darbams reikės apie 700 tūkst. eurų. Viešbutis turėtų pradėti veikti po dvejų metų.


Šiame straipsnyje: RaudondvarisRaudondvario dvaras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių