„Romuvoje“ – jubiliejinis kino seansas

Seniausias likęs Kaune kino teatras „Romuva“ mini jo atidarymo 75-erių metų jubiliejų. Tai progai skirtame šventiniame kino seanse ne tik dokumentinis filmas apie šį kino teatrą, o ir muzikinis divertismentas.

Seniausias likęs Kaune kino teatras „Romuva“ mini jo atidarymo 75-erių metų jubiliejų. Tai progai skirtame šventiniame kino seanse ne tik dokumentinis filmas apie šį kino teatrą, o ir muzikinis divertismentas.

Be šventinių fejerverkų, bet su šventine nuotaika šeštadienio vakarą į „Romuvos“ kino teatrą rinkosi kino mėgėjai, kitokios aplinkos ieškotojai  ir visi tie, kuriems šis kino teatras svarbus ne tik tiesiogine jo paskirtimi, o ir praeities sentimentais.

Tiems, kurie pažintį su „Romuva“ tik pradeda, pravartu buvo pažiūrėti dokumentinį filmą apie kino teatrą. Moderniausias tarpukario laikų kino teatras duris atvėrė 1940 metais. Tačiau jau po metų teko nutraukti veiklą dėl Antrojo pasaulinio karo. Nacionalizuotos „Romuvos“  programos turinį griežtai kontroliavo Valstybinė kinofikacijos valdyba.

Tačiau neatitolkime nuo tarpukario. To ypatingo laikotarpio dvasia vyko ir šventinis kino seansas. „Tarpukariu prieš kino seansus buvo labai populiarūs muzikiniai divertismentai. Todėl šventiniame kino seanse taip pat skamba muzika“, - vieną iš nekasdieniškų momentų išskyrė kino teatro „Romuva“ l.e.direktorė Monika Inčerytė.
Dokumentiniame filme įvertinę „Romuvos“ architektūrinę ir istorinę reikšmę kinomanai žiūrėjo filmą „Kol nevėlu“.

Savo veiklą „Romuva“ atgaivino ne taip seniai. Kadaise buvęs naujos kokybės kino teatras suburia labai skirtingą auditoriją. „Žiūrovai renkasi įvairaus, tačiau tenka pripažinti, kad vis tik į „Romuvą“ ateina tie žmonės, kuriems svarbu ne tik pažiūrėti gerą firmą. Jie nori įdomiai praleisti laiką.

Yra ir vyresnių žiūrovų, kurie ateina su savais prisiminimais ir sentimentais. Jie džiaugiasi, kad gali apsilankyti būtent „Romuvoje“. Tačiau ateina ir daug jaunimo. Jie atranda senąjį kino teatrą, ima juo žavėtis, gėrėtis istoriniu palikimu ir paveldu, šiandienine „Romuvos“ programa ir tuo ką siūlo kino teatras“, - pasakojo M.Inčerytė.

Nors „Romuvą“ riboja techninės galimybės, tačiau žiūrovams stengiamasi pasiūlyti įvairų filmų spektrą.  Čia vyksta tarptautinis kino festivalis, Prancūzų kino festivalis „Žiemos ekranai“, Vokiško kino dienos. Vykdomos edukacinės programos mokykloms, rengiamos animacijos dirbtuvės. Didelis dėmesys skiriamas  autoriniams filmams ir lietuviškam kinui.

„Nuo rudens tęsiasi kino klasikos seansai, kuriuos pristato kino kritikas Gediminas Jankauskas. Rodomi pasauliniai ir Lietuvos kino šedevras“, - viena iš iniciatyvų minėjo M.Inčerytė.

„Su Vytauto Didžiojo Universiteto iniciatyva rodomi išskirtinai lietuviški filmai sukurti pastaraisiais metais. Po filmų vyksta diskusijos, kuriose dalyvauja ir keletas rodyto filmo kūrėjų. Šiuose seansuose pagrinde dalyvauja jaunimas“, - tęsė direktorė.


Šiame straipsnyje: Romuvakinaskino teatras

NAUJAUSI KOMENTARAI

baikit

baikit portretas
Baikit jūs juokinti žmones ir paskelbkit, kiek tas "kinoteatras" uždirbo savivaldybei per tą laikotarpį pelno? Vieni nuostoliai. Gal užteks žmonių pinigus plauti?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių