Šiuolaikinio meno paroda „Speaking volumes!/Tungebundet“ kalbės apie balso reikšmę

  • Teksto dydis:

Kas turi teisę kalbėti, o kas – teisę būti išgirsti?

Šiuos ir kitus su balsu susijusius klausimus – metaforinius, religinius ir politinius – kelia tarptautinio šiuolaikinio meno projekto paroda „Speaking volumes!/Tungebundet“. Ji atidaroma jau šį penktadienį, spalio 12 d. 18 val. Kauno menininkų namuose (V. Putvinskio g. 56).

Kauno menininkų namai parodos eksponavimui pasirinkti neatsitiktinai: šiame modernistiniame pastate turėjo įsikurti Vatikano nunciatūra, t. y. popiežiaus ambasadorius, vadinamasis nuncijus, o „nuncio“ bei anglų kalbos žodis „enunciate“ turi tą pačią etimologinę šaknį, reiškiančią „aiškiai ištarti žodžius ir jų dalis“.

Vakaro metu vyks diskusija „Menininkas kaip politinis balsas“ (moderuoja menininkė Marija Griniuk) ir parodoje dalyvaujančių menininkių performansai: Rikke Hansen ir Tanja Nellemann performansas „Intertransmedial Green – iš burnos į ausį. Pasveikinimas Henningui Christiansenui (2018)“ bei M. Griniuk performansas „Mark-Making. Traces of light/Ženklo palikimas – šviesos pėdsakai“.

„Speaking volumes!/Tungebundet“ dalyvaujantys menininkai pristatomus kūrinius daugiau negu metus vystė specialiai šiam projektui. Šių metų balandžio mėnesį KH7artspace Orhuse, Danijoje, vyko pirmoji projekto dalis, pavadinta „Word of mouth“ Kauno menininkų namuose pristatoma antroji – „Tungebundet“

Parodoje dalyvauja gausus būrys menininkų iš įvairių šalių: Ditte Lyngkær Pedersen, Rikke Hansen, Cathrine Clovee, Søren Krag, M. Griniuk, Mads Mygind ir Lise Haurum, Louise Vind Nielsen ir Tanja Nellemann. Menininkų pristatomi darbai atspindi platų naudojamų medijų spektrą.

Žodžių ir tekstų naudojimas vaizdo dekonstrukcijai – septintojo ir aštuntojo dešimtmečio idėja. Tačiau kas yra balsas? Savo esė „Le Grain de la Voix“ (1972 m.) prancūzų teoretikas Roland Barthes kalba apie išskirtines balso savybes ir pateikia tokį apibrėžimą: „Kol kūnas balse dainuoja, atliepdamas rašančią ranką“. Ta (-s) kuri (-s) kalba, sukuria savąją kalbą. Dažnai kalbama, jog reikia „surasti savo balsą“, tarsi jis judėtų kambaryje, laukdamas, kad kažkas pareikš savo teisę į jį. Religijoje figūruoja dieviškojo balso kūno perėmimo idėja – glosolalija – subjektui kalbant jam nepažįstamomis kalbomis. Balsavimo terminas germanų kalbomis kyla nuo žodžio „balsas“. „Speaking volumes!/Tungebundet“ klausia: kam priklauso balsas?

Paroda veiks iki spalio 26 d., darbo dienomis, 10-18 val.

Projektą ir parodą organizuoja ir kuruoja Rikke Hansen ir Tanja Nellemann.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O lietuviškai galima ?

Anonimas

Anonimas portretas
Apgailėtinas ligonių renginys
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių