Spektaklyje – painūs porų santykiai

  • Teksto dydis:

Į Kauną atvykstantis Klaipėdos dramos teatras pristatys spektaklį "Poros", sukurtą pagal šiuolaikinio kroatų dramaturgo Miro Gavrano pjesę.

Į teatrinį apdarą M.Gavrano pjesę įvilko režisierė Ramunė Kudzmanaitė, dailininkas Marijus Jacovskis, kompozitorius Faustas Latėnas. Spektaklyje vaidina Eglė Barauskaitė, Rimantas Pelakauskas, Vaidas Jočys, Renata Idzelytė, Liudas Vyšniauskas ir šiųmetė klaipėdietiško teatrinio apdovanojimo "Padėkos kaukės" už nuopelnus teatrui laureatė Regina Šaltenytė.

Scenoje žiūrovai išvys savąjį gyvenimą, panašų į paradoksalią mozaiką, kurią mėgina suvaldyti poros, porų draugai ir priešai. Galop išaiškėja, kad visa ta santykių raizgalynė tampriai tarpusavyje susijusi: vyrai ir moterys pjesėje barasi, taikosi, rėžia į akis tiesą ir saldžialiežuvauja, giriasi ir skundžiasi, tačiau tai lyg vienas didelis namas, kurio kambariuose vis kiti žmonės ir jų istorijos.

Klaipėdos dramos teatras pažintį su M.Gavrano kūryba pradėjo nuo pjesės "Viskas apie moteris". 2004 m. spektaklį režisavo Dalia Tamulevičiūtė. Po trejų metų režisierius Alvydas Lebeliūnas pastatė antrąją pjesę "Viskas apie vyrus". Kai dramaturgas parašė paskutiniąją trilogijos dalį "Poros", jokių klausimų nebekilo – Klaipėdos kolektyvas ėmėsi statyti ir trečiąją pjesę. Kitaip gavraniškoji žmogaus studija liktų tiesiog nebaigta.

Po subtilių vyrų ir moterų psichologijos studijų ankstesnėse minėtose trilogijos dalyse M.Gavranas ėmėsi porų santykių. Meilės, su visomis jos apraiškomis, intrigomis ir komplikacijomis.

Ena ir Drago nebegali pakęsti vienas kito, tačiau priversti atostogauti kartu ir kęsti savo neištikimybės pasekmes, kurios netikėtai sufleruoja graudžiai komišką jų santykių sprendimą. O štai Franjo ir Ranką išskiria sugedęs kompiuteris, bet apsilankęs kompiuterių meistras Vlado prikelia ir kompiuterį, ir Ranką naujam gyvenimui. Kažkur kitur kolegų būrelį sudrebina pasklidęs gandas apie atleidimus iš darbo, ir netrukus įsisuka intrigų ir apkalbų karuselė, kurią sustabdo tik netikėta naujiena, kas bus naujasis šauniojo būrelio bosas. Gąsdindamas šiais pokyčiais darbe, sūnus bando gelbėti motiną nuo alkoholizmo, o jaunų žmonių trijulė – Tonis, Lada ir Marta – priversti pažvelgti atgal į savo praeitį ir į buvusį meilės trikampį, kurį paaštrina kūdikio gimimas. Policininkas tėvas trukdo dukteriai draugauti su vaikinu ir nusamdo savo kolegą, kad juos sektų, tačiau netikėtas posūkis tėvo ketinimus sužlugdo. O štai ligoninėje matome dar vieną porą – vyras bandė nusižudyti, nes nebegalėjo išpildyti žmonos lūkesčių, tačiau nepavykus savižudybei, jam tenka stoti į akistatą su sutuoktine, kuri stulbina ir savo vyrą, ir žiūrovus.


Kas? Klaipėdos dramos teatro spektaklis "Poros".

Kur? Nacionaliniame Kauno dramos teatre.

Kada? Spalio 2 d. 18 val.


Šiame straipsnyje: spektaklisteatrasmenas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių