Šventėje pristatys ir unikalų automobilį

  • Teksto dydis:

Paskutinį 2016 m. pavasario sekmadienį istorinės automobilių ir motociklų technikos gerbėjai tradiciškai rinksis į Kauną, į asociacijos "Retromobile" įkurtą Istorinės technikos muziejų ir organizuojamą renginį – Retro mugę. Čia bus galima pamatyti ir istorinį lietuvišką automobilį "Svajonė".

Ralis mažiesiems

Retro mugė – specializuota, išskirtinai istorinės automobilių ir motociklų, jų dalių, aksesuarų prekyvietė, į kurią susirenka istorinės technikos entuziastai ir restauratoriai iš visos Lietuvos, atvyksta kaimyninių šalių atstovai.

Be prekybos istoriniais automobiliais, motociklais, jų dalimis, renginio organizatoriai taip pat didelį dėmesį skiria mažiesiems, po truputį ugdydami meilę tėvų technikai. Kaip ir praėjusiais metais, mažiesiems bus organizuotas "Mini retro" ralis pedalais minamomis mašinėlėmis.

Kūrė po darbo

Per Retro mugę" bus pristatytas 1970 m. lietuvių meistro Juozo Juliaus Tamkvaičio savadarbis automobilis "Svajonė". Šis automobilis 1972 m. tuometėje SSRS buvo apdovanotas aukso medaliu už konstrukcinius ir techninius sprendimus. Apleistą, apardytą automobilį 2014 m. surado asociacijos "Retromobile" narys Valdas Gansauskas. Valdas taip pat surado automobilio kūrėją, Kauno rajone gyvenantį Juozą ir jam konsultuojant  automobilį per dvejus metus visiškai restauravo.

Kaip pasakoja automobilio kūrėjas J.J.Tamkvaitis, automobilio kūrimas truko ketverius metus. Buvo dirbama vakarais po darbo, savaitgaliais ir per atostogas. Tuo metu Juozas gyveno bei dirbo Elektrėnuose, ten, garažuose, ir buvo kuriama "Svajonė". Juozo darbovietė – Lietuvos valstybinė rajoninė elektrinė (dabar Lietuvos elektrinė) santykinai padėjo kuriant automobilį, nes einamos pareigos (Lietuvos VRE Autotransporto skyriaus aukščiausios kategorijos šaltkalvis remontininkas) buvo tiesiogiai susijusios su mechanika, inžinerija, metalo apdirbimu. Kaip teigia Juozas, jo darbdaviai į jo kūrybinį procesą žiūrėjo teigiamai – leido pasinaudoti darbovietės įrankiais, mechanizmais ir kt. Pirmus metus Juozas komplektavo reikiamas automobilio dalis, tiltus, kitus mazgus. Pirkti ZAZ variklio buvo nuvykęs į Zaporožę (Ukraina), tačiau ten jo negavo. Variklį vis dėlto surado Lietuvoje. Siekdamas išgauti išgaubtus automobilio paviršius, Juozas pasigamino specialias metalo valcavimo stakles.

Pasitelkė naujoves

Automobilyje "Svajonė" – begalės tų laikų naujovių, įdomių techninių sprendimų. Automobilio mazgai, jų veikimo principai apgalvoti iki smulkmenų. Vien ką reiškia tais laikais automatiškai, mygtuko paspaudimu, atidaromi durų langai! Automobilio aerodinamika apgalvota taip kruopščiai, kad net gali konkuruoti su šiuolaikiniais automobiliais. Stogo vidurinė dalis išpjauta ir įmontuotas lengvesnis metalas – aliuminis. Taip Juozas bandė sumažinti automobilio svorį.

Šie ir kiti istoriniai techniniai sprendimai, taip pat automobilio restauravimo darbai bus pristatyti per Retro mugę.

Renginyje vyks istorinės automobilių ir motociklų technikos paroda-pardavimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Autodamoto

Autodamoto portretas
Rimtas hobis, sėkmės ir sveikatos!

Kur cia aerodinamines

Kur cia aerodinamines portretas
savybes ,galincios konkuruoti...?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių