Tapybos darbų parodoje – ir Medeina, ir gulbių ežeras

  • Teksto dydis:

Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijoje veikia personalinė Kazimiero Rimkaus tapybos darbų paroda. Daugelyje drobių – gamtos peizažai ir stichijos, matyti ir fantastinių būtybių. Viename paveikslų dominuoja lietuvių miško deivė Medeina, kitur – gulbės.

Šiandien K.Rimkui sukanka 90 m., garbingam jubiliejui skirta tautodailininko darbų paroda. Seniausias joje eksponuojamas paveikslas nutapytas prieš penkiolika metų, naujausias – "Gulbių ežeras" baigtas praėjusiais metais. "Tai mėgstamiausias mano kūrinys, prie jo dirbau dvejus metus", – pasakojo parodos autorius. Beveik šešis dešimtmečius Akademijos seniūnijoje gyvenantis senjoras užsiminė, kad ir šiuo metu namuose ant molberto ruošiamas naujas darbas – šis tapomas akriliniais dažais.

K.Rimkus pasakojo, kad pirmąsias piešimo pamokas gavo mokykloje Kėdainiuose, tačiau tapyti pradėjo tik 1981 m. Nors įgijo agronomo, o ne dailininko diplomą, tapybos žinių nuolatos sėmėsi įvairiose dailės parodose ir muziejuose.

Akademijos meno mėgėjų pirmosios parodos buvo pradėtos rengti Lietuvos žemės ūkio akademijoje (LŽŪA) ir skirtos Vasario 16-ajai. Iš pradžių jose Kazimieras eksponavo didelio formato menines fotografijas ir tik nuo 1987 m. ryžosi demonstruoti savo tapybos darbus. "Nuo tada tradiciškai kiekvienais metais savo darbus eksponuoju minint Vasario 16-ąją," – prisiminė darbų autorius ir pridūrė, kad taip pat dalyvauja Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos rengiamose parodose, kuriose užsimezgė ryšiai su kitais dailės mėgėjais.

K.Rimkus – ne tik tapo ir fotografuoja. 1958 m. LŽŪA Augalininkystės katedroje pradėjo dirbti dėstytoju, 1969 m. suteiktas docento vardas. Per savo darbo praktiką genofondui sudaryti jis surinko beveik 800 tulpių veislių kolekciją. Būtent šias gėles K.Rimkus įvardija kaip vieną svarbiausių savo gyvenimo pomėgių.

Aktyvus bendruomenės veikėjas pažadėjo, kad kitos jo darbų parodos reikės palaukti dar dešimtį metų, kurią surengs savo 100-mečio proga.

K.Rimkaus personalinė tapybos darbų paroda U.Karvelis gimnazijoje eksponuojama iki balandžio 1 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rūta

Rūta portretas
Nuostbūs paveikslai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių