Tautinių šokių ansambliui „Rasa“ – pusšimtis metų

  • Teksto dydis:

Įprasta, kad derlių ir nuveiktus darbus skaičiuojame ir vertiname rudenį arba atitinkamų sukakčių metu. Savo kūrybinės veiklos rezultatus po 50 metų skaičiuoja Lietuvos sporto universiteto tautinių šokių ansamblis "Rasa".

Kai absolventai užveria auditorijų duris, išsiskirsto studijų draugai, praeityje pasilieka smagiai praleistas laikas, ypač tiems, kurie dalyvavo studentiškuose kolektyvuose ar organizacijose. Tuomet širdyje atsiranda nerimas dėl nutrūkusios smagios veiklos. Būtent tokios nuotaikos paveikti, buvusieji KTU "Nemuno" ansamblio dalyviai 1967 m. susibūrė į naują kolektyvą prie Žemės ūkio statybos projektavimo instituto. Buvo sukurtas naujoviškos struktūros kolektyvas – šokių ansamblis. Taip atsirado ansamblis "Rasa", kuris nuo pat įsikūrimo tapo vienu iš žymiausių saviraiškos kolektyvų Lietuvoje.

Tautinių šokių ansamblis "Rasa" – šokėjų, dainininkų ir muzikantų, mėgstančių lietuvišką tautinį meną, kolektyvas. Šokių pynės, palydimos švelnaus birbynės raliavimo, kanklių skambėjimo, užkrečiančio armonikos linksmumo, darniai susilieja į vientisą paveikslą, išraiškingai pateikiamą žiūrovui. Ta garsų, spalvų ir judesių harmonija plačiai išgarsino ansamblį ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje šalių.

Pritaikyti scenai lietuviški šokiai ir dainos yra tarsi jungtis tarp praeities ir dabarties. Šokiuose, kuriuos šoka "Rasa", yra pakankamai etnografijos, nemažai lietuviškų tradicijų, spalvų, formų, šiek tiek klasikos elementų, mūsų gyvenimo būdo atspindžių.

Šokiuose, kuriuos šoka "Rasa", yra pakankamai etnografijos, nemažai lietuviškų tradicijų, spalvų, formų, šiek tiek klasikos elementų, mūsų gyvenimo būdo atspindžių.

Ansamblis koncertavo daugiau nei 1 200 kartų, daugiausia Lietuvoje – visuose didžiuosiuose miestuose, rajonų centruose, miesteliuose, daugelyje kaimo vietovių. "Rasa" nuo 1970 m. dalyvavo visose Lietuvos dainų šventėse, o nuo 2006 m. – visose Lietuvos ir Baltijos šalių studentų šventėse ir festivaliuose.

Ansamblis yra devynių respublikinių apžiūrų, trijų respublikinių dainų švenčių, penkių tarptautinių festivalių laureatas. Daugybę kartų su dideliu pasisekimu koncertavo įvairiose užsienio šalyse: Austrijoje, Belgijoje, Bulgarijoje, Didžiojoje Britanijoje, Estijoje, Graikijoje, Italijoje, Kroatijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Liuksemburge, Moldavijoje, Nyderlanduose, Prancūzijoje, Portugalijoje, Rumunijoje, Rusijoje, Serbijoje, Šiaurės Korėjoje, Slovėnijoje, Škotijoje, Švedijoje, Turkijoje, Vokietijoje, Vengrijoje, Vietname.

Ansamblio kūrybinė veikla yra įvertinta įvairių institucijų, organizacijų, įmonių ir bendruomenių padėkomis bei garbės vardais.

Šiuo metu "Rasa" turi per 50 aktyvių dalyvių. Tai puikiai sugyvenantys skirtingo amžiaus (nuo 17 iki 80 metų) dalyviai, jų šeimos. Yra dvi šokėjų grupės: jaunimo – išdykėliškai veržli ir džiaugsminga, bei senjorų – stabili, žavi ir išmintinga, ir liaudies instrumentų orkestras. Ansambliui vadovauja kūrybingi vadovai. Jau dešimtmetį kolektyvas gyvuoja Lietuvos sporto universitete, kultūrinėje erdvėje ugdydamas studentų sąmonėje meilę liaudies menui, ypač tautiniam šokiui.

Penkis dešimtmečius kolektyvas gyvuoja it darni šeima, kasmet pasipildydamas naujais nariais. O išėjusieji iš ansamblio visam laikui išlieka šios darnios šeimos dalimi.

Kas: Ansamblio "Rasa" koncertas, nauja programa "Sidabru lieta, auksu atausta".

Kur: Vytauto didžiojo universiteto didžiojoje salėje.

Kada: Gruodžio mėn. 2 d. 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių