Teatrinis ritualas ,,Atvira oda“ – pojūčių pirtis moterims

  • Teksto dydis:

Teatrą ne scenoje, bet žiūrovo sąmonėje kurianti Pojūčių teatro įkūrėja režisierė Karolina Žernytė kviečia moteris nors trumpam pabūti savimi. Teatrinis ritualas "Atvira oda" – tai galimybė kvapais, garsais, judesiu, skoniu nusivalyti kasdienį grimą, nušveisti vidinę odą.

Ritualu spektaklis vadinamas neatsitiktinai – jis skirtas ne žiūrėti, bet patirti. Pojūčių teatro ir Kauno miesto kamerinio teatro merginos kartu su "Atviros odos" dalyvėmis tyrinės savo prigimtį per kasdienius ir archajiškus ritualus.

"Tai savotiška jausminė moterų pirtis, kur gera būti savimi tarp savų. Tekėti kaip upei su begale nematomų tamsių srovių, niūniuoti ir kikenti, užuosti savo odos poras", – sako režisierė K.Žernytė.

Ji kalba apie mūsų tikrąją, vidinę odą, kurią "užsiauginome storą arba randuotą, bet kuri vis dar yra be galo jautri, gebanti klausyti, atjausti, džiuginti". Režisierė kviečia nusivalyti kasdienį grimą ir leisti sau pabūti jautrioms, stiprioms, smalsioms – tiesiog pabūti moterimis.

Pojūčių teatras jau keletą metų kuria naujos formos spektaklius, kuriuose, be įprastų žiūrovų, dalyvauja ir žiūrovai uždengtomis akimis. Tokiame spektaklyje jautriau patiriamas judesys, prisilietimas, garsas, kvapas, skonis, išgirstamas tekstas, pajuntama atmosfera ir žmogiškas bendravimas.

Pojūčių teatre "vaidinimas" įgauna naują prasmę, nes veiksmas skirtas ne vien tik žiūrovo akiai, bet ir visiems jo pojūčiams. Scena čia reiškia ne vien tik konkrečią fizinę vietą – iš konkrečios vietos ji persikelia į kiekvieno dalyvio sąmonę.

"Atviroje odoje" moterys visos kartu ieško šiuolaikinės moteriškos mitologijos: aiškinasi savo laumiškumą, gilinasi į savo galias, tikrinasi savo vietą kitų būtybių atžvilgiu.

Pojūčių teatras kūną paverčia scena, o vaidinimą – stipria dabarties momento patirtimi. Aktorius čia tampa atsidavusiu pojūčių gidu, todėl spektaklio erdvė tampa empatiška visiems – ir matantiems, ir nematantiems.

Boriso Dauguviečio auskaru už naujų teatrinių formų paieškas apdovanota Pojūčių teatro sumanytoja ir įkūrėja K.Žernytė dažnai kaip atspirties tašką renkasi lietuvių mitologiją. Savo kūryba ji nagrinėja žmogaus prigimtį, o mitologiją laiko ta sritimi, kuri labai ryškiai tą prigimtį atskleidžia. "Žmonės ją kūrė intuityviai, bandydami suprasti save ir supantį pasaulį", – teigia režisierė.

"Atviroje odoje" moterys visos kartu ieško šiuolaikinės moteriškos mitologijos: aiškinasi savo laumiškumą, gilinasi į savo galias, tikrinasi savo vietą kitų būtybių atžvilgiu.

Teatrinis ritualas "Atvira oda" gimė Pojūčių teatrui bendradarbiaujant su Kauno miesto kameriniu teatru. Jis sukurtas specialiai šio teatro skliautinio rūsio erdvei, kurioje telpa vos 20 žmonių, ir nuo šiol nuolatos bus šio teatro repertuare.


Kas: Pojūčių teatro spektaklis "Atvira oda".

Kada? Gegužės 10 d. 20 val., gegužės 11 d. 18 ir 20 val.

Kur? Kauno miesto kameriniame teatre.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Barakudų mokykla: "Viskas lesbietėms, viskas jų gerovei".
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių