Trio iš Prancūzijos kviečia į muzikines jungtuves

  • Teksto dydis:

Kauniečiai turės galimybę išgirsti vieną stipriausių muzikos vizionierių, žymų kompozitorių, gitaristą Titi Robiną ir jo trio iš Prancūzijos.

Kauniečiai turės galimybę išgirsti vieną stipriausių muzikos vizionierių, žymų kompozitorių, gitaristą Titi Robiną ir jo trio iš Prancūzijos.

"Dalytis muzikine akimirka "čia ir dabar". Tai bus jūsų publikos ir mūsų muzikos jungtuvės", – taip apie būsimą koncertą Kaune sakė Titi Robinas. "World" muzikos stiliaus ribas peržengiančio kolektyvo lyderis savo kūryba ir muzikiniu skoniu iliustruoja teiginius apie tai, kad šiuolaikiniame pasaulyje nebėra sienų nei tarp skirtingų tautų, nei tarp joms atstovaujančių žmonių.

– Jūsų trio kelionė į Lietuvą yra pirmoji. Prisistatykite jūsų nepažįstančiai mūsų šalies publikai.

– Jau 30 metų atlieku originalų muzikos stilių, kuris man tiesiog artimas. Muziką labiausiai įkvėpė plati Viduržemio jūros kultūra su savo rytietiškais ir čigoniškais elementais. Mano muzika – tai originalios mano kurtos kompozicijos. Groju rytietiška liutnia, gitara ir Viduržemio jūros liutnia. Be manęs, grupėje groja Ze Luisas Nascimento – jaunas perkusijos virtuozas iš Brazilijos. Kartu grojame jau beveik 10 metų. Šis atlikėjas domisi itin įvairiais Rytų bei Vakarų mušamaisiais instrumentais, todėl puikiai papildo mano kuriamą muziką. Francisas Varisas – patyręs džiazo atlikėjas, kartu esame nuo 1997 metų.

– Arabų ir čigonų muzikos junginys. Kodėl būtent tokia jungtis?

– Tiesą sakant, Viduržemio jūros kultūra yra labai plati su visais savo išsišakojimais – čigoniškais, rytietiškais elementais ir t.t. Užaugau veikiamas šių kultūrų, mano pirmieji klausytojai, kaip ir mano kolegos muzikantai, buvo romai bei arabai. Čigonų muzika ir jų filosofija atspindi mano gyvenimo filosofiją ir žvilgsnį į pasaulį. Būtent dėl to jaučiuosi lengvai atlikdamas čigonų muzikos tematiką. Arabų kultūra... Tiesiog buvau aistringas arabų muzikos gerbėjas, tad ši muzika nepastebimai persipynė su čigoniškais ritmais.

– Muzikos scenoje esate daugiau nei 30 metų, kas paskatino savo kūrybą paskirti šioms dviems kultūroms suartinti?

– Šį klausimą girdžiu labai dažnai. Tai nulėmė aplinkybė, kad žmonės dažniausiai to nedaro. Buvau ir esu vienintelis, sujungęs arabų ir čigonų muzikos kultūrą bei tradicijas.

– Kas jus įkvepia kurti?

– Gyvenimas yra mano įkvėpimo šaltinis. Gyvenimas, susidedantis iš džiaugsmų, skausmų, vilčių ir nusivylimų, svajonių, susikurtų vaikystėje, ir skausmo, joms sudužus likimo gniaužtuose. Tai vyrų ir moterų, pasirenkančių mylėti atmerktomis akimis, gyvenimas.

– Kokią muzikinę žinutę siunčiate klausytojui? Ką norite išreikšti savo atliekama muzika?

– Savo kūriniais ir improvizacijomis siekiu išreikšti gilius bei sudėtingus jausmus ir jais pasidalyti su publika. Tai meno magija – sujungti sielas ten, kur glūdi gilesni, intymesni jausmai. Kartu tai paprasčiausiai šventė, kai kartu mėgaujamasi ritmais ir melodijomis.

– Kiek muzikos albumų esate išleidęs per 30 kūrybos metų?

– Kalbant nuoširdžiai, jau nebegaliu įvardyti tikslaus skaičiaus. Didžioji dalis muzikos albumų yra mano autoriniai, kituose esu kviestinis atlikėjas (pašnekovas yra įrašęs kelis kūrinius su grupe "The Gipsy Kings", albumas "Somos Gitanos" – aut.past.), dar kituose skamba mano kurta muzika, atliekama kitų. Taip pat gausu atskirų kūrinių, skambėjusių kaip garso takeliai filmuose: Florence`o Quentino "Ole", Manuelio Boursinhaco filme "La Mentale" ("Kodas").

– Visuomet klausiame atlikėjų, o kokie jūsų mėgstami atlikėjai, muzikos žanras?

– Flamenko dainininkas Camaronas de la Isla, rytietiška liutnia grojantis muzikantas iš Irako Muniras Bachiras, persų dainininkas Mohammedas Reza Shajarianas ir daugelis kitų. Man taip pat patinka visi stiliai, atliekami nuoširdžiai ir talentingai.


Kas? "Titi Robin Trio" (Prancūzija) koncertas.

Kur? Nacionaliniame Kauno dramos teatre.

Kada? balandžio 17 d. 19 val.


Šiame straipsnyje: koncertasrenginiai Kaunemuzika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių