Ukrainos karo aidai – teatro scenoje

Kultūriniai mainai su Ukraina nebeįsivaizduojami be šalį draskančio karinio konflikto šleifo. Ne išimtis – ir teatro trupės "Publicist" viešnagė Kaune. Charkove įsikūręs teatras Kauno publikai pristatys Maidano įvykių įkvėptą spektaklį ir kūrinį, pastatytą pagal kare žuvusios dramaturgės pjesę.

Scenos novatoriai

Ketvirtą dešimtmetį veik įpusėjusį teatrą "Publicist" 1983-iaisiais įkūrė dabartinė teatro meno vadovė Ana Oniščenko – tuomečio Charkovo politechnikos instituto jaunimas buvo kūrybingas, kupinas laisvės idėjų. Greitai teatras išaugo aukštosios mokyklos sienas ir tapo žinomas visame mieste kaip naujų meninių formų paieškų erdvė.

Vienas iš teatro "Publicist" savitumų – trupė apmoko savo aktorius. "Žinoma, tai nėra griežta taisyklė. Šiuo metu mūsų teatre dirba tiek baigę mūsų mokymus aktoriai, tiek tie, kurie yra įgiję akademinį teatro išsilavinimą", – pasakojo aktorius ir režisierius Konstantinas Vasiukovas.

Ilgainiui kolektyvinė meninė raiška pakito. Pastaruoju metu trupė pasuko vizualiojo – dailininko – teatro link. Naujausiuose spektakliuose "Kažkur ir aplink" bei "Mobis Dikas. Išplaukimas", kuriuos išvys ir Kauno publika, svarbiausi reikšminiai krūviai tenka sceninės erdvės organizavimui, apšvietimui ir aktorių plastinei raiškai.

Teatro trupė taip pat dažnai bendradarbiauja su kitais teatrais ir organizacijomis. Neseniai Charkovo gatvėse buvo surengtas performansas, kurį inicijavo "Publicist" ir Charkovo jaunimo teatras. "Mūsų teatro aktoriai visada pasiruošę naujiems kūrybiniams projektams ir renginiams. "Publicist" Charkove neįsivaizduojamas be koncertų, festivalių, meistriškumo kursų ir įvairiausių paskaitų", – patikino K.Vasiukovas.

Į Lietuvą teatras atvyksta pakviestas Jonavos savivaldybės teatro, su kuriuo pažintis užsimezgė tarptautiniame teatro festivalyje "Mandryvniy Vishak" Lucke, Ukrainoje.

"Nekantraujame savo spektaklius parodyti Lietuvos publikai – mėgstame pasirodyti naujose ar netikėtose vietose. Per ilgus savo kūrybos metus esame rengę pasirodymus amfiteatruose, teatro drabužinėje ir netgi fabriko sandėlyje", – pirmuoju apsilankymu Lietuvoje džiaugėsi K.Vasiukovas. Be Kauno, "Publicist" apsilankys ir Visagine, Vilniuje bei Ukmergėje.

Vaizdo veiksme galia

"Mobis Dikas. Išplaukimas" – spektaklis, įkvėptas amerikiečių avangardinio teatro režisieriaus Roberto Wilsono darbų ir Maidano revoliucijos įvykių. Šio spektaklio premjera Ukrainoje sutapo su kulminaciniais įvykiais Kijevo Maidano aikštėje, kai buvo sprendžiamas visos šalies likimas.

"Premjerą surengėme prieš pat kruviniausius Orumo revoliucijos įvykius, tad kovos ir pasipriešinimo atmosfera bei didvyriškas žmogaus dvasios pakilimas negalėjo nepaveikti spektaklio", – atviravo K.Vasiukovas.

Pasak režisieriaus, "Mobis Dikas. Išplaukimas" yra kūrinys, kuriam puikiai tinka apibūdinimas "vaizdas veiksme". Nusivylusių žmonių, kurie kovoja su neteisybe, galia spektaklyje yra susieta su kapitono Ahabo nuotaika. Jis pasiryžęs viskam, kad pasiektų savo tikslą.

"Mobis Dikas. Išplaukimas" pristato kelionę aplink pasaulį, virstančią mirtinu mūšiu, kuriame nebeįmanoma susigaudyti, ar laivo komanda persekioja baltąjį banginį, ar galingasis Mobis Dikas pats vilioja apsėsto kapitono vadovaujamą laivą į spąstus.

Pagrindinį herojų Izmailą aplanko įspūdis, kad visa tai, kas vyksta, jau vyko, kad drama jau suvaidinta, o jam – vieninteliam išsigelbėjusiajam – nelieka nieko kito, kaip vėl išeiti į rampą ir, kaip paprastai, priimti sprendimą skubiai išplaukti.

Su tragizmo ženklu

"Kažkur ir maždaug" – antrasis teatro "Publicist" Lietuvoje pristatomas spektaklis, kuriam scenarijų parašė garsi ukrainiečių dramaturgė Ana Jablonskaja, tragiškai žuvusi per terorizmo aktą Domodedovo oro uoste, Rusijoje 2011 m.

Buitinė drama "Kažkur ir maždaug" liūdnu humoru pasakoja apie identiteto praradimą, bereikšmį išorinio laimės šaltinio siekimą ir įkvėpimą. "Vienatvė spektaklio veikėjus paskatina priimti skubotus sprendimus, o šie nuveda prie visiško identiteto praradimo ir susinaikinimo", – pasakojo K.Vasiukovas.

Trys pagrindiniai pjesės herojai spektaklio metu bendrauja ne vienas su kitu, bet su scenografiniais elementais – dideliais bei niūriais siluetais. Spektaklio meninė kalba specialiai supaprastinta bei pakreipta absurdo ir kičo link. Tačiau dėl apšvietimo ir žinomiausių Charkovo muzikantų sukurtos muzikos spektaklio erdvė tampa grožio oaze.


Kas? Spektaklis "Kažkur ir maždaug".

Kur? Kauno miesto kameriniame teatre.

Kada? Rugsėjo 25 d. 18 val.

Kas? Spektaklis "Mobis Dikas. Išplaukimas".

Kada?  Rugsėjo 26 d. 18 val.

Kur? Kauno miesto kameriniame teatre.

Spektaklių kalba: rusų kalba su angliškais titrais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik taip

tik taip portretas
tuojau persikels i mokyklu mokyma
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių