Unikalios dažymo technikos mokė ekspertė iš Argentinos

  • Teksto dydis:

VDU Kauno botanikos sodo rožyne rinkosi augalinio dažymo mėgėjai ir profesionalai – jie išnaudojo unikalią galimybę išmokti išpopuliarėjusios kontaktinio dažymo augalų lapais ir žiedais technikos. Savo žiniomis su gausiai susirinkusia auditorija dalijosi gerai žinoma augalinio dažymo ekspertė, tarptautinių kongresų dalyvė, knygų apie natūralų dažymą autorė Luciana Marrone.

Viešnia iš Pietų Amerikos ne tik pasakojo apie kontaktinį augalinį dažymą, bet ir naudodama botanikos sodo augalų lapus bei žiedus demonstravo praktines šios technikos galimybes. Nuostabiais augaliniais motyvais savo atsineštus natūralius audinius papuošė 16 pirmųjų užsiregistravusių dalyvių. Kiti edukacinio vakaro dalyviai turėjo galimybę stebėti šalia vykstančius procesus ir užduoti visus rūpimus klausimus.

Argentinoje visi daug ir garsiai kalba. Čia nustebau galėdama laisvai reikšti mintis susikaupusiai auditorijai. Be to, aplinka, kurioje vyko mokymai – ypatinga.

„Kauno botanikos sodas yra puiki erdvė tokio pobūdžio edukacinėms veikloms. Čia auga natūraliam dažymui tinkami augalai: dalyviai gali ne tik įgyti teorinių žinių, bet ir pamatyti šiuos augalus, tyrinėti. Manau, būtų įdomu įkurti net atskirą dažymui tinkamų augalų ekspoziciją ir šalia jos rengti panašius mokymus“, – sakė Lietuvos meninės tekstilės bei natūralaus dažymo ekspertė Viltė Kazlauskaitė, renginio metu talkinusi ir vertėjavusi L. Marronei.

Dažymui buvo pasirinkti įvairūs augalai: kai kurie jų neatliko tiesioginės dažymo funkcijos – tik dekoratyviąją. Anot Lucianos, ekoprintui yra itin tinkami klevo, eukalipto lapai. Taip pat buvo naudojami gebenės, rožių, ąžuolo, paparčio ir kitų augalų lapai. Išskirtinio susirinkusiųjų dėmesio sulaukė dažymui skirti vabaliukai, kuriuos Luciana pati renka savo gimtinėje nuo kaktusų. Tiesa, dažyti skirti ne visi, o tik moteriškos lyties vabalai.

Specialiai į renginį iš Vilkaviškio atvykusi Asta džiaugėsi, kad renginyje įgytomis patirtimis galės pasidalinti su rankdarbių klubo „Lelija“ narėmis.

„Labai susidomėjau šiuo edukaciniu vakaru ir nedvejodama atvykau. Be galo įdomu sužinoti naujovių“, – pasakojo vilkaviškietė.

Lygindama savo mokymų dalyvius įvairiose šalyse, lektorė Luciana pabrėžė lietuvių santūrumą ir gebėjimą ramiai išklausyti.

„Argentinoje visi daug ir garsiai kalba. Čia nustebau galėdama laisvai reikšti mintis susikaupusiai auditorijai. Be to, aplinka, kurioje vyko mokymai, – ypatinga. Čia labai gražu!“, – pasidžiaugė lektorė.

Į edukacinį vakarą Luciana atvyko su mama, kuri visus susirinkusiuosius stebino nuoširdumu: ji vaišino savo keptu burnoje tirpstančiu pyragu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių