Vaikų literatūros muziejuje saugomas neįprastas eksponatas

Maironio lietuvių literatūros muziejaus padalinyje - Vaikų literatūros muziejuje, Pasakų name, saugomas neįprastas ir įdomus eksponatas - karūna, nužiesta iš juodosios keramikos, nepritaikyta užmauti ant galvos, bet naudojama kaip pieštukinė ar vazelė. Tai - vaikiškų pasakų karaliumi vadinamo poeto Martyno Vainilaičio kūryba pelnytas ypatingas apdovanojimas.

Muziejus primena jo atsiradimo istoriją, susijusią su garsaus pasakininko Hanso Christiano Anderseno gimtadieniu - balandžio 2-ąja, kuri nuo 1967 metų, Tarptautinės vaikų knygos tarybos (IBBY) iniciatyva, pasaulyje minima ir kaip Tarptautinė vaikų knygos diena. Ta proga įvairiose šalyse apdovanojami vaikų literatūros kūrėjai.

„Lietuvoje premija už geriausią metų knygą vaikams bei paaugliams buvo įsteigta IBBY Lietuvos skyriaus 1992 metais, jos mecenatas - Šarūnas Marčiulionis. Laureatas apdovanojamas diplomu ir pinigine premija, šventės metu padabinamas karūna“, - paaiškino muziejininkė Vilma Petrikienė.

Beveik prieš dešimtmetį geriausia metų knyga kaip tik ir tapo poeto Martyno Vainilaičio eiliuotų pasakų knyga „Kaulo bobos apžavai“. Ji autoriui pelnė karūną - ne auksinę, bet keramikinę. Ant karūnos pagrindo išraižyti žodžiai: „1999 Geriausia metų knyga vaikams“. Į viršų kylančios aštuonios užsirietusios smailiakampės karūnos viršūnėlės išraižytos nedideliais horizontaliais brūkšneliais.

Karūną, rašomąjį stalą ir visą poeto archyvą 2006 metais, po rašytojo mirties, Maironio lietuvių literatūros muziejui padovanojo poeto žmona Sofija Vasilenkaitė-Vainilaitienė. Muziejuje įkurtame Pasakų name karūna eksponuojama garbingoje vietoje, po stikliniu gaubtu, šalia apdovanojimą nulėmusios knygos.

Įdomu tai, kad 2002 metais poetas M. Vainilaitis buvo apdovanotas dar kartą, - geriausia metų poezijos knyga tapo dar viena jo pasaka „Sidabrinė kultuvėlė“. Tąkart autorius buvo pagerbtas ne karūna, o sveikinimo raštu ir premija bei garbės raštu, išduotu Pietų Afrikoje, parašytu angliškai bei pasirašytu paties IBBY prezidento.

M. Vainilaitis gimė 1933 m. sausio 26 d. Mergežeryje (Varėnos valsčiuje). 1957 m. Vilniuje baigė Konservatoriją, porą metų dirbo aktoriumi Kapsuko (dabar - Marijampolė) dramos teatre, vėliau - įvairiuose periodinės spaudos leidiniuose, respublikinėje bibliotekoje.

1960-aisiais išleido pirmąją eilių knygą „Vyturiai palydi plūgą“ - vienintelį jo leidinį, skirtą suaugusiems, paskui pasišventė kūrybai vaikams. Jo plunksnai priklauso keliasdešimt įvairių mažiesiems ir paaugliams skirtų literatūros kūrinių.

2003 m. M. Vainilaitis buvo apdovanotas Vytauto Didžiojo ordino Karininko kryžiumi. Per savo gyvenimą pelnė nemažai kitų apdovanojimų, tarp jų gausiausiai - literatūros premijų. Mirė 2006 m.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių