Vienkartinei galerijai – nevienkartiniai planai

Tapytoja Miglė Kosinskaitė meno mylėtojus nustebino pakviesdama į personalinę parodą "Nokturnal animals" iki tol negirdėtoje "Popup Gallery" galerijoje Kaune. Klausimų sukėlė ir faktas, kad apie parodą buvo pranešta tik kelios dienos prieš renginį socialiniame tinkle. 

Kauniečiai ir miesto svečiai susirinko erdviose vieno iš E.Ožeškienės gatvės namų patalpose, tikėdamiesi naujos galerijos atidarymo. Paaiškėjo, kad M.Kosinskaitė gimtadienio proga nusprendė paimprovizuoti ir surengti vienkartinę parodą išskirtinėje erdvėje.

Įkurtuvėms – paroda

Patalpas pačiame miesto centre stovinčiame name prieš pusantrų metų įsigijo M.Kosinskaitės sutuoktinis. Kol sprendžiamas patalpų likimas, dabar jose įsikūrusi M.Kosinskaitės studija, kuria menininkė dalijasi su tapybos studijas neseniai baigusiu sūnumi ir šiuo metu Kaune reziduojančiu dailininku iš Estijos.

Apgriuvusiame, nutrupėjusio fasado name tarpukariu veikė privati advokatų kontora, vėliau būrėsi šachmatininkų klubas, kol galiausiai patalpos perėjo savivaldybės globon.

"Nežinau, kur dar būtų galima rasti tokią erdvę, kurioje galėtum išeksponuoti savo darbus šešiose salėse. Patalpos labai prabangios ir erdvios, jau vien lubų aukštis priduoda milžiniškos erdvės pojūtį", – pasakojo menininkė.

Kol naujausių M.Kosinskaitės kūrinių ciklų komplektacijos dar neišvežtos eksponuoti į Palangą ir Nyderlandus, dailininkė nusprendė jas iškabinti improvizacinėje galerijoje ir sukviesti artimiausius draugus pasidžiaugti kūriniais bei pasigrožėti nuostabia nauja erdve.

Parodos atidarymas pranoko visus lūkesčius – į renginį atvyko ne tik dailininkės artimiausi draugai, bet ir nepažįstami kūrybos gerbėjai. Paroda susidomėjo ne tik kauniečiai – į menininkės parodą lankytojai atvyko ir iš kitų miestų bei užsienio. Susirinkusiuosius sužavėjo išskirtinės autentiškos galerijos patalpos ir jų darna su tapytojos kūriniais.

Pažadėjo tęsinį

"Ši vieta būtent dėl savo erdvės ir išplanavimo yra itin tinkama meniniams projektams, parodoms ar studijoms", – pasakojo M.Kosinskaitė. "Popup Gallery" buvo sumanyta tik vienam kartui, tačiau tai dar nereiškia, kad daugiau parodų joje nebebus.

Būtų smagu, jei "Popup Gallery" pasitarnautų jauniesiems menininkams, kadangi jiems dažniausiai sunku rasti erdvę eksponuoti savo kūrinius.

"Reziduosiu patalpose, kol jose neprasidės kapitalinis remontas, tad tikriausiai rudens–žiemos sezonu sulauksime dar bent vienos parodos ir nebūtinai ji bus mano, – intrigavo menininkė. – Būtų smagu, jei "Popup Gallery" pasitarnautų jauniesiems menininkams, kadangi jiems dažniausiai sunku rasti erdvę eksponuoti savo kūrinius."

Tapytoja neabejoja, kad nemažai daliai menininkų pasiūlymas eksponuoti savo darbus "Popup Gallery" galerijoje nebūtų prie širdies dėl "negaleriškos" jos išvaizdos – pastato vidus netviska švara ir baltumu, kaip įprasta galerijose, taip pat nėra tinkamo apšvietimo. Tačiau, anot M.Kosinskaitės, būtent tokia pastato išvaizda jos parodai ir suteikė žavesio: parodoms nepritaikytoje autentiškoje erdvėje lankytojai į kūrinius žvelgė kitu žvilgsniu.

Naktinėtojų viešnagė

"Popup Gallery" vienkartinėje galerijoje buvo eksponuojami darbai iš naujausio M.Kosinskaitės ciklo "Nokturnal animals" – juos šiuo metu galima pamatyti Palangos "Ramybės" galerijoje. Vienkartinėje galerijoje vietą rado ir darbų ciklas "Gilus pasinėrimas". Šios kolekcijos kūrinius jau spėjo išvysti Lietuvos tapybos bienalių žiūrovai, o vėliau jie bus eksponuojami Nyderlanduose.

Galerijos lankytojai taip pat galėjo pasigrožėti darbais iš ankstesnių M.Kosinskaitės kūrybos etapų. Dar vienas tik savaitę trukusios parodos aspektas, kuris labiausiai patiko parodos svečiams – galerijos tualete sukabinti autorės autoportretai.

"Parodos pavadinimas "Nokturnal animals" (lietuviškai – "Naktinėtojai") nusižiūrėtas iš paskutinio Thomo Fordo filmo, kuris man paliko didelį įspūdį, – pasakojo tapytoja. – Mano darbų tematika šiuo metu šiek tiek pasikeitusi, kadangi nusprendžiau, kad mano vizitine kortele tapę veidai tiek man, tiek žiūrovams jau nusibodo."

M.Kosinskaitė džiaugiasi, kad šis kauniečiams puikiai pažįstamas apgriuvęs E.Ožeškienės gatvės namas po truputį pradedamas tvarkyti. "Kas mėnesį vyksta gyventojų susirinkimai, kurių metu yra tariamasi apie būsimus darbus. Jau pradėjome restauruoti paradines namo duris ir jas atrestauruosime taip, kaip liepia Kultūros paveldo departamentas", – teigė ji.

Menininkei apmaudu, jog namas, stovintis pačiame miesto centre merdi vien dėl to, kad šalia jo negalima statyti automobilių. "Pastatas turi vidinį kiemą, tačiau įėjimas į jį užmūrytas. Tikimės, kad pavyks sutvarkyti šią problemą“, – vylėsi tapytoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kultura

kultura portretas
nu kad ne apie tai rasote
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių