Viltinga tarptautinių kursų Kaune ateitis

Edukacinį projektą vaikams ir jaunimui – Tarptautinius J.Naujalio kamerinės muzikos kursus, pirmą kartą surengtus Juozo Naujalio muzikos gimnazijoje, lydėjo sėkmė.

Kursai turės ateitį

Anot Tarptautinių J.Naujalio kamerinės muzikos kursų organizatorės ir meno vadovės, pedagogės, "Kauno" ir "Collegium" kvartetų vienos iš įkūrėjų bei pirmojo smuiko Ilonos Klusaitės, šis renginys ateityje turėtų tapti tradicinis.

"Tai tikra šventė kamerinės muzikos pedagogams, mokiniams ir klausytojams. Kartu tai puiki galimybė dalytis žiniomis ir tobulėti. Didžiulis mokytojų ir mokinių susidomėjimas kursais byloja apie jų reikalingumą. Renginys pritraukė daug talentingų Lietuvos vaikų ir jaunimo, kuris ateityje garsins mūsų šalies vardą", – įsitikinusi I.Klusaitė.

Anot pašnekovės, J.Naujalio muzikos gimnazija puikiai tinka tokiems kursams – čia yra gera materialinė bazė, gilios muzikinio ugdymo tradicijos, susiformavo stipri organizatorių komanda. "Nuoširdžiai džiaugiamės, kad Lietuvos kultūros taryba įvertino šio renginio svarbą ir naudą – skyrė tam lėšų. Tikimės, kad ir kitais metais pavyks parengti įdomų projektą, kad ir vėl būsime remiami", – kalbėjo I.Klusaitė.

Tarptautinis desantas

Kursuose dalyvavo beveik 50 jaunųjų muzikantų iš įvairių Lietuvos miestų. Kursus vedė dėstytojai Eilis Cranitchas (smuikas, Italija), Elizabeth Wilson (violončelė, Italija), prof. Petras Kunca (smuikas, Lietuva), Ainis Kasperavičius (altas, Vokietija) ir Ilona Klusaitė (smuikas, Lietuva).

Įtaigią tautiškumo pamoką kursų dalyviams suteikė Zapyškio folkloro ansamblis "Altonė". Kauno rajono muziejuje Raudondvaryje jaunimas ir pedagogai susipažino su ekspozicija, skirta J.Naujalio 150-mečiui ir surengė pirmąjį koncertą. Čia visus maloniai nustebino J.Naujalio muzikos gimnazijos absolventų kvarteto "Mozaika" puikus pasirodymas. Kursus vainikavo baigiamasis dalyvių koncertas Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kursų dėtytojų įspūdžiai

Kaip pastebėjo "Xenia ansamblio asociacijos" prezidentė, Europos kamerinės muzikos mokytojų asociacijos valdybos narė, smuikininkė E.Cranitch, kursai buvo visiems naudinga įvairiomis prasmėmis patirtis. "Organizatoriai pagalvojo apie viską – pradedant nuo klasių, skirtų pamokoms ir individualiam darbui, baigiant išspausdintais kasdieniais tvarkaraščiais, folkloro vakaronėmis, M.K.Čiurlionio muziejaus lankymu ir dviem mokinių koncertais! Įsitikinome, kokie paslaugūs, talentingi ir norintys mokytis yra Lietuvos vaikai", – komplimentų negailėjo viešnia.

Baigiamasis koncertas Kauno filharmonijoje vainikavo visų keturių kursų dienų nuoširdų darbą. E.Cranitch džiaugėsi galimybe padirbėti su tokiais žinomais kamerinės muzikos atlikėjais kaip P.Kunca, I.Klusaitė, A.Kasperavičius ir dviem asistentėmis K.Beinaryte-Palekauskiene ir D.Stulgyte-Povilaitiene.

"Xenia vasaros kursų" meno vadovė, violončelininkė E.Wilson panašius kamerinės muzikos kursus jaunimui Italijoje organizuoja jau trečią dešimtmetį. "Esame sukaupę didžiulę patirtį, kuria, I.Klusaitės prašymu, mielai sutikome pasidalyti. Ji jau penkeri metai kviečiama dėstyti minėtuose kursuose, kur yra mylima  jaunimo ir tarptautinės pedagogų komandos. Mes žavimės jos meile lietuvių dainoms ir šokiams. Visi mūsų kursų dalyviai išmoko  lietuviškus šokius "Griečenikę" ir "Gransverą", o pernai vasarą nustebome, išgirdę Ilonos ir dviejų italų jaunuolių atliekamą lietuvišką sutartinę", – nuoširdžia draugyste džiaugėsi viešnia.

"Iš kursų Kaune grįžome žmonių šiluma perpildytomis širdimis. Ypač dėkojame už atidą gimnazijos direktoriui Raimundui Simanavičiui ir kitiems fantastiškiems pedagogams. Tačiau didžiausio komplimento Lietuvos kolegos nusipelno už išugdytus nuostabius mokinius", – sakė ji.

Petras Kunca, ilgametis "Vilniaus kvarteto" antrasis smuikas, LMTA profesorius, vienas iš ECMTA įkūrėjų ir valdybos narys prisipažino buvęs nepaprastai sujaudintas, kad mokykloje, kurią jis pats baigė beveik prieš šešis dešimtmečius, vyksta toks rimtas tarptautinis renginys. "Puikiu būdu pagerbtas J.Naujalis – iškilus mūsų kompozitorius ir švietėjas! Keturias dienas skambėjo kilni klasikinė muzika, atliekama įvairių ansamblių. Ypač gilų įspūdį man paliko kursų dėstytojų jautrumas ir pagarba vaikams", – sakė profesorius.

Ainis Kasperavičius, "Et Arsis Piano Quintett" įkūrėjas ir altininkas, kamerinės muzikos festivalio "Europos kamerinės muzikos tradicijos bei jaunieji talentai" įkūrėjas ir vadovas, Sarbriukeno aukštosios muzikos akademijos dėstytojas dega noru dalytis savo žiniomis, įgytomis iš geriausių Europos pedagogų ir atlikėjų. "Kursai pavyko puikiai! Kalbu ne tik apie techninę organizavimo pusę, kas jau ir taip yra milžiniškas darbas, bet ir apie meninę. Esu tikras, kad kai kuriems moksleiviams tai taps akstinu rinktis rimtą muziko kelią, neįmanomą be kamerinės muzikos. Tikiu šio projekto ilgalaike sėkme ir skirsiu visas savo jėgas jam puoselėti", – optimizmu tryško žinomas alto meistras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių