Aktyvistai stoja ginti galingų ąžuolų: jie bus nupjauti, nes trukdo statyboms

Kaišiadorių krašto aktyvistai sujudo dėl savivaldybės sprendimo iškirsti beveik šimtmetį skaičiuojančius ąžuolus.  

Šie medžiai auga šalia Kaišiadorių socialinių paslaugų centro nakvynės namų Geležinkeliečių take.

„Tai vieni seniausių Kaišiadorių miesto medžių. Šie ąžuolai buvo pasodinti Lietuvos valstybės atkūrimo dešimtmečio paminėjimo proga 1928 metais“, – pasakojo vienas piketo organizatorių Aivaras Jonyka.

„Nenorime, kad Kaišiadoryse esančioje Gedimino gatvėje ir kituose rajono vietose būtų masiškai pjaunami medžiai“, – toliau dėstė vyras. Dėl to penktadienio popietę Teofiliaus Matulionio aikštėje aktyvistai rengia piketą, kuriuo tikimasi atkreipti savivaldos dėmesį ir pristabdyti medžių pjovimo mastą.

„Siekiame atkreipti visuomenės, Kaišiadorių savivaldybės ir jai pavaldžių įstaigų dėmesį į neeilinę situaciją, kurioje atsidūrė gyvoji gamta (medžiai), svarbi Kaišiadorių gyventojams ir gamtos mylėtojams. Juk gamta – tai mūsų namai ir gyvenimo kokybės rodiklis. Norime, kad medžių kirtimas taptų išimtiniu įvykiu, bet ne įprastu reiškiniu“, – teigė A. Jonyka.

Kaišiadorių rajono meras Vytautas Tomkus portalui kauno.diena.lt patvirtino, kad pjūklai ąžuolams minėtoje vietoje jau galandami. „Yra parengtas projektas dėl esamų nakvynės namų rekonstrukcijos juos išplečiant ir sudarant sąlygas kartu veikti ir savarankiško gyvenimo namams“, – pasakojo meras.  

Šis projektas svarstytas pakartotinai. Anksčiau jis buvo svarstomas prieš dvejus metus, nes buvo gauta bendruomenės skundų. Buvos skaičiuotos, vertintos kitos alternatyvos, pavyzdžiui, variantas savarankiško gyvenimo namus statyti kitoje vietoje. 

Tad jeigu norime išsaugoti du ar tris ąžuolus, jų kaina būtų iki 200 tūkst. eurų. Šiuo atveju prioritetas yra žmonės, o ne medžiai.

Tektų pakloti 200 tūkst. eurų daugiau

Mero pateiktais duomenimis, bet kuri kita alternatyva kainuotų 150-200 tūkst. eurų brangiau: „Tad jeigu norime išsaugoti du ar tris ąžuolus, jų kaina būtų iki 200 tūkst. eurų. Šiuo atveju prioritetas yra žmonės, o ne medžiai. Jeigu reikia du tris medžius išpjauti, ką darysi? Vien dėl medžių visai atsisakyti projektų arba rinktis brangesnį... Viskas turi savo ribas ir proto ribas“, – sakė V. Tomkus.

Tarybos nariai balsavo už pigesnį projektą, tad panašu, kad ąžuolai bus pjaunami.

V.Tomkus pasakojo Kaišiadorių muziejaus paklausęs apie šių ąžuolų kilmę ir sodinimo aplinkybes. Anot jo, prie socialinių paslaugų namų esantys ąžuolai nėra tie, kurie sodinti Lietuvos valstybės atkūrimo dešimtmečio paminėjimo proga 1928 metais. Jie sodinti kitur, parkelyje, ir jiems niekas negresia. 

Neatmetama ir tai, kad bus pjaunami sveiki ąžuolai. „Konkrečiai negaliu pasakyti, kokia jų būklė“, – teigė meras.

Pasak pašnekovo, nupjautų ąžuolų išmesti niekas neketina. Iš jų bus kuriamos skulptūros, kaip tam tikras atminimas. V.Tomkaus teigimu, šį projektą papildomai vertino agentūros, Vidaus reikalų ministerija, Kauno regiono plėtros taryba ir jį pripažino tinkamu.

Dabar vyksta pirmieji projekto įgyvendinimo darbai.

Aktyvistai sujudę ir dėl kirtimų kitose miesto vietose. „Gedimino gatvėje daug medžių, kurie įvardinti sergančiais, jau išpjauti. Tam pasitelkti želdinių specialistai, vyko net du vieši svarstymai su visuomene. Paminėtina, kad taip pat bus šalinami medžiai, trukdantys pėsčiųjų perėjų, kryptinio apšvietimo įrengimui“, – ateities planus vardijo meras, tačiau konkretaus medžių skaičiaus pasakyti negalėjo, nes tai dar nenuspręsta.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

O.R. Ša

O.R. Ša portretas
išpjovėt senąjį piliakalnį senu Gomantos vardu vadintą, ar nebijote - gamta keršija? ar nebijote? dabar ir toliau,- net miestan įsisukote, negi negalima pasukti pastato, pakreipti kelio, kaip senovėje buvo daroma? argi žmogus dar bijojo Dievo? ko ten sėdite bažnyčioje, jeigu netikite? ( kad madinga?)

Blinda

Blinda portretas
Tie rupūžės galvoja, kad gyvens amžinai,neliko nieko švento pas tuos parazitus...

Barbora

Barbora portretas
Nupirkit už 200 000 pinigų šimtamečius ąžuolus ir pasodinkit kitoj vietoj. Nepavyks? Vadinasi, jie verti daugiau. Tie medžiai yra mūsų visų. Valdžiažmogių kaulai seniai bus supuvę, o ąžuolai šimtmečius žaliuos. Todėl šalin pjūklus!
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių