Ant žaliojo podiumo – lietuviška mada

Kaunas – mados miestas, Laisvės alėja – lietuviškos mados kūrėjus vienijanti platforma, o kauniečiai žvelgia į madą kaip į visiems prieinamą ir savaime suprantamą pokytį. Sakysite, kokia čia utopija?! Neskubėkite abejoti. Jei tuo tvirtai netikėtų kaunietė Rūta Liubinienė, ji nebūtų miesto širdyje įkūrusi lietuvių dizainerių darbus pristatančių "Green Podium" namų.

Stilinga oazė

Kai iš remontuojamos Laisvės alėjos triukšmo ir dulkių įeini pro 39-uoju numeriu pažymėto pastato duris, apglėbia jaukumo pojūtis: maloni muzika, prabangus aromatas, elegantiškas interjeras, tarsi stilingos dekoracijos sukabinti drabužiai ir išdėlioti papuošalai. Balionai virš laukujų durų, vazose sumerktos gėlės praneša, kad neseniai šiuose namuose būta ypatingos progos.

"Prieš savaitę šventėme įkurtuves", – svetingai priima R.Liubinienė ir kviečia pasidairyti į tai, dėl ko ir užsukame į butikus, – dizainerių kurtus drabužius ir aksesuarus. Tiesa, "Green Podium" iš butikų išsiskiria erdvumu: čia neištinka klaustrofobija nuo prekių gausybės ar baimė ką nors netyčia parversti paėmus pažiūrėti. Kiekvienas darbužis pakabintas pagarbiai, tarsi pabrėžiant, kad tai ne konvejerio produkcija. Dar vienas išskirtinumas – šiuose kokybės ir gero skonio namuose siūlomi vien lietuvių kūrėjų darbai.

Gal norite siūlo plonumo sidabrinės apyrankės su natūraliu akmenuku ar net deimantuku? Gal suknelės "Kietuolė", ekoodos blauzdinių ar kašmyrinio rankų darbo megztuko? O gal žūtbūt reikia išsiskirti iš visų, ir tas vienetinis unisex stiliaus raudonas kostiumas su taliją apnuoginančiu švarku yra būtent tai, ko reikia?

"Lana Erunt", "Borisetti", "Go.MANTE", "House of Kikimara", "Mortash", "Top To Bottom" – šie prekių ženklai gerai žinomi lietuviškos mados gurmanams, tačiau tai tik dalis čia pristatomų. Ieškoma naujų ir talentingų kūrėjų, sudaromos sutartys su garsiais dizaineriais iš Vilniaus ir Kauno.

"Asortimentą atnaujinsime kas savaitę, pristatysime rudeninių kolekcijų naujienas. Bus ir kasdienių, ir laisvalaikio, ir puošnių drabužių, – vardija R.Liubinienė, maloniai nustebusi, kad per atidarymą uoliausi pirkėjai buvo vyrai. – Jie iki šiol buvo nuskriausti, nes daugumoje butikų siūlomi moteriški drabužiai. Mes užpildysime šią nišą. Laukiame vyrų, ieškančių kokybiškų ir stilingų drabužių."

Drąsa keistis

Ko gero, ištikus priepuoliui "neturiu kuo apsirengti", reikėtų eiti į didžiuosius prekybos centrus. Butikai – išsigelbėjimas norintiesiems ne prigrūsti savo spintą masinės gamybos daiktų, bet atrasti įdomų, išskirtinį drabužį.

"Kaunietės dažniausiai ieško praktiškų drabužių, kuriuos galėtų vilkėti darbe. Daugelį baugina vien užrašas "butikas", galvoja, ką aš ten veiksiu, turbūt viskas labai brangu... O ir atsipalaidavusios dėl normalių kainų, nesiryžta rinktis drąsesnį rūbą, nes kausto baimė atrodyti kitaip", – vardija įsisenėjusias mūsų miesto moterų "ligas" stiliaus konsultantė Greta Santockytė.

Lietuvos dizaineriai savo braižu išsiskiria iš Europos mados kūrėjų, užsieniečiai žavisi jų kūryba. Norisi, kad ir lietuviai taip pat juos vertintų, palaikytų, skatintų.

Vis dėlto džiuginančių pokyčių yra. Kauno gatvėse daugėja stilingų merginų ir moterų, o vakarėliuose ir priėmimuose jos nustebina ypatingu skoniu. Gal todėl, kaip pastebi G.Santockytė, butikuose dažnai ieškoma vakarinių drabužių, tačiau ne tokių, kad sutiktum savo kloną. Apžiūrime kelis variantus: susiaučiamą pečius apnuoginančią suknelę iki žemės elegantiškai damai, pūstą sijonuką su pilvą gundančiai apnuoginančia palaidine nutrūktgalviškai merginai – taip vilkėdamos jos tikrai neliks nepastebėtos. O jei norisi paslėpti tam tikras figūros dalis, padės transformuojama suknelė.

Du stilingi krėslai salono centre – kiekvienam į "Green Podium" užsukusiam siunčiama žinia, kad svarbiausia atsisėsti ir neskubant pradėti kalbėtis, tartis, klausti. "Pasivadinome kokybės ir gero skonio namais ne vien dėl šiuos standartus atitinkančių drabužių. Norime, kad šių namų svečiai atrastų vietą, kurioje nebijotų keistis, ieškoti naujų spalvų ir idėjų savo stiliui", – dalijasi vizija R.Liubinienė.

Augino vaiką ir svajonę

"Lietuvos dizaineriai savo braižu išsiskiria iš Europos mados kūrėjų, užsieniečiai žavisi jų kūryba. Norisi, kad ir lietuviai taip pat juos vertintų, palaikytų, skatintų", – užsidegusi kalba "Green Podium" kūrėja.

Ir pavadinimas, ir logotipas gimė iš šios vizijos: Laisvės alėjos viduriu besidriekiantis medžių takas – tarsi ilgas žalias podiumas. O kai suremontuos, centrinė miesto arterija tikrai vilios įsikurti stilingas lietuviškas prekes pristatantys taškai! R.Liubinienė neabejoja, kad batų alėjos laikai baigėsi, dabar jau metas kurti kitokią ateitį gražiausiai Kauno gatvei.

Nuo verslo idėjos iki jo įgyvendinimo praėjo trys metai. Per tą laiką Rūta išėjo motinystės atostogų. Augino ir vaiką, ir savo svajonę. Ir domėjosi lietuviška mada. Be vyro palaikymo nebūtų šių antraisiais tapusių namų.

Sunkiausia buvo ne remontuoti ar įsirengti išnuomotas patalpas, ne sutarti su dizaineriais, o įveikti smulkius biurokratinius barjerus, kurie kaip voratinklis pančioja rankas ir kojas. "Mes juk dar neturime iškabos, taigi mūsų namai be adreso, – karčiai šypteli Rūta. – Iškabos, atsirandančios miesto centrinėje dalyje, pirmiausia turi būti suderintos su paveldosaugininkais. Kreipėmės į juos jau senokai, pateikėme viską, ko prašė, tačiau kol kas – mirtina tyla. Taip ir gyvename. Vienintelė nuoroda – balionai."

Feisbuko bendruomenė jau dalijasi žinia: "Green Podium" – tai podiumas, kuriuo gali žengti ir tu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pienių vynas

Pienių vynas portretas
Cha, su vyro palaikymu. Jos vyras pagarsėjęs kaip aferistas. Turi statybų ymone chemijos gatvėje. Vengia atsiskaityti su tiekėjais. Ymone 4 tiekėjai yra padave y teismą. Tavo parduotuvė tik priedanga pinigų plovimui

Saunuoliai

Saunuoliai portretas
Labai pagirtina, kad butent tik Lietuvisku kureju produkcija. Kazkas isskirtinio. Apsilankysime.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių