Ar Aleksoto kalnui gresia Gedimino kalno likimas?

Aleksoto apžvalgos aikštelėje darbų įkarštis. Dėmesio sulaukė ir Aleksoto kalnas. Kranai ir sunkiasvoris transportas įdarbintas ir kalno papėdėje. Dėl pastebėtų nuošliaužų siekiama sutvirtinti kalno šlaitą.

Šį pavasarį dar prieš pradedant Aleksoto apžvalgos aikštelės rekonstrukciją buvo numatyta skirti dėmesio ne tik šlaitui gražinti. "Šlaitas ganėtinai šaltiniuotas. Apatinėje dalyje pastebėtos nedidelės nuošliaužos, todėl šlaitas šiuo metu tvirtinamas. Projektuotojai taip pat numatė šlaite įrengti drenažo sistemą, kuri surinktų vandenį ir nukreiptų jį žemyn", – patikslino Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus atstovai.

Rangovas papildomai kreipėsi į Aleksandro Stulginskio universiteto hidrologus, kurie įvertintų visą situaciją. Siekiama, kad kalno neplautų lietaus ir šaltinių vanduo. Juokaujama, kad sostinės Gedimino kalno pavyzdys įkvepia Aleksoto kalno situaciją vertinti profesionaliai ir itin atsakingai.

Tai, kad šlaitas lietingu metu virsta klampyne, būdavo galima įsitikinti vėlyvą rudenį, kai Valdorfo pedagogikos sekėjai čia rengdavo žibintų šventę. Ne tik čia susirinkusiems vaikams, o ir juos įamžinti norintiems fotografams vaikščioti Aleksoto kalno šlaitu būdavo nelengvas iššūkis.

Tik po to, kai šlaito apačioje bus įrengta drenažo sistema ir šlaitas sutvirtintas, bus imamasi gražinimo darbų. Keletą metų šlaitą puošusį drugelį iš įvairiaspalvių gėlių pakeis tautinė juosta, sukurta iš žemaūgių daugiamečių augalų krūmelių. Numatytas ir apšvietimas išryškinsiantis ornamentą ir tamsiuoju paros metu.

Aikštelėje viršuje nuardyta senoji aptrupėjusių plytelių danga, kuri bus pakeista trinkelėmis. Numatyta ir gėlynų zona. "Aleksote kaip ir dvi aikštelės, tačiau realiai ten viena. Arčiau funikulieriaus esanti aikštelė yra mažesnė ir žemiau, todėl bus įrengtas specialus keltuvas neįgaliesiems patekti į didesnę aikštelę", – detales pasakojo Aplinkos apsaugos skyriaus atstovai.

Neabejojama, kad, sutvarkius šią unikalią Kauno vietą, nuo kurios atsiveria nepakartojamas vaizdas į miestą dviejų upių santakoje, pasikeis ir aikštelės kontūrai, ji taps gerokai erdvesnė. Nesikeičia planai mažesnėje aikštelėje pastatyti stoginę, įrengti naujus suoliukus, šiukšliadėžes, 10 vietų dviračiams bei lauko ekranus.

Žmonių saugumui užtikrinti bus įrengti šviestuvai su automatiniu šviesos srauto reguliavimu bei vaizdo stebėjimo kamerų sistema.

Į Aleksoto apžvalgos aikštelę patekti visada buvo galima keliais būdais: automobiliu, dviračiu, pakilti Aleksoto funikulieriumi arba pėsčiomis. Po rekonstrukcijos visi šie keliai taps patogesni.

V.Čepinskio gatvėje planuojama įrengti dviračių taką. Netolimoje ateityje dviratininkams bus pritaikyta ir S.Dariaus ir S.Girėno gatvė. Gera žinia kopiantiems Aleksoto kalno laiptais – keičiamos ir atnaujinamos susidėvėjusių laiptų pakopos bei turėklai.

Aleksoto apžvalgos aikštelės rekonstrukcijos darbus planuojama baigti šį spalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Ne hidrologų patarimo reikia ieškoti, o hidrogeologų, nes jie požeminį vandenį tyrinėja ir numato jo tvarkymo priemones.

Turistas

Turistas portretas
Labai graži Antinio skulptūra Perkūnas. Būtent ji man yra Kauno simbolis. Prisimenu iš vaikystės kai ji stovėjo Senamiestyje prie Perkūno namų. Iki šiol pagalvojus apie Kauną, visad prieš akis iškyla du jo simboliai - Perkūno skulptūra ir Ąžuolynas su Stumbru. Tikėkimės ateinančiom kartom vienu iš Kauno simbolių bus ir Laisvės karys.

jo

jo portretas
Ir gresia nuosliauza , ir bus , o gal cia specialiai taip daroma , kad butu galima mūsų visų mokestinių pinigų pasisavint
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių