Ar išmainysite cigaretę į obuolį?

Gegužės 31-ąją minima Pasaulinė diena be tabako. Šia proga šiandien kauniečiams miesto centre buvo dalijami obuoliai, o mainais prašoma išmesti cigaretes.

Sveiki mainai

Jau 28-ajį kartą minima Pasaulinė diena be tabako. Šios dienos tikslas – apsaugoti žmones nuo tabako vartojimo bei pasyvaus rūkymo sukeliamų pavojų. Pasitinkant vasarą visi rūkantieji skatinami bent vieną dieną nerūkyti ir rinktis sveiką gyvenimo būdą.

Pasaulinės dienos be tabako renginį organizavo Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas kartu su Kauno jaunimo narkologijos pagalbos centru. Prie jų prisijungė ir Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras.

„Žmonės labai džiaugėsi gavę obuolį. Viena moteris sakė, kad specialiai ėjo į Laisvės alėją, kad mus sutiktų ir gautų skanų vaisių. Mes skleidžiame žinią, kad sveikas gyvenimo būdas yra žymiai geriau nei rūkymas“, – sakė obuolius dalijusi visuomenės sveikatos specialistė Jūratė Jackytė.

Akcijos „Obuolys vietoj cigaretės“ organizatoriai obuolius dalijo ne tik tiems, kurie jau buvo prisidegę cigaretę, bet ir nerūkantiems, kad jie taip pat savo artimiesiems primintų apie rūkymo žalą.

Kenkia, bet rūko

Miestiečiai tokią iniciatyvą palydėjo šypsenomis. Keli sutikti praeiviai teigė nevengiantys užtraukti dūmą draugų kompanijoje, tačiau tikino, kad bičiuliams pasiūlys susirinkti ne parūkyti, bet užkrimsti sveiko maisto.

„Rūkau jau 30 metų, bet dabar mažinu. Anksčiau po pakelį per dieną surūkydavau, dabar per dieną gal kokios 10 išeina. Jau sveikatėlė ne ta, kad taip traukčiau. Atsibodo rūkyti, o ir pinigai švaistomi“, – patirtimi dalijosi Laisvės alėjoje sutiktas Armandas.

„Nereikėtų rūkyti, nes tai kenkia. Tačiau traukiant dūmą susibūrimuose būna įdomesni pokalbiai, rūkymas tampa bendravimo forma. Viskas prasideda nuo draugų įtakos“, – pripažino užkalbintas Gytis.

Didelė problema

Prie akcijos dalyvių priėjo vyresnio amžiaus vyras ir pasiguodė, kad gyvena netoli mokslo įstaigos, kur rūkymas yra labai opi problema. Moksleiviai prie mokyklos turi nelegalias rūkyklas ir pertraukų metu pučia didžiausius dūmų kamuolius. Dažnai vaikų burnose kaunietis pastebi ir elektronines cigaretes.

„Mano laikais gal vienas iš klasės išeidavo parūkyti, o dabar – masiškai. Kreipiausi ir į policiją, direktorių, bet niekas nieko nesiima. Mes, gyventojai, džiaugiamės, kad jau vasara ir pamokų nebus, tai po langais nerūkys. Dėl elektroninių cigarečių taip pat reikia protestuoti. Jos irgi labai kenksmingos, vaikščiojantys kaminai. Mokiniams svarbu efektas – išpūsti kuo daugiau dūmų, bet tokį kamuolį jie paleidžia ant aplinkinių“, – įsiaudrinęs dėstė Sigitas.

Mano laikais gal vienas iš klasės išeidavo parūkyti, o dabar – masiškai. Kreipiausi ir į policiją, direktorių, bet niekas nieko nesiima.

Parkelyje prie Kauno valstybinio muzikinio teatro suoliukai buvo nusėsti jaunuolių, kurie nesigėdydami rūkė, nors šioje vietoje tai draudžiama. Pasiūlius jiems cigaretes mainyti į obuolius, šie prapliupo juoktis. Vis dėlto kai kurie noriai atidavė cigaretes ir nusprendė pasimėgauti saldžiais vaisiais.

Per kelias valandas Kauno visuomenės sveikatos biuro atstovai Laisvės alėjoje ir senamiestyje išdalijo 230 kilogramų obuolių, kuriuos parėmė vienas prekybos centras.

Sveikatos specialistai primena, kad rūkymas gali sukelti širdies, kraujagyslių, kvėpavimo sistemos ir kitas ligas. Tabako dūmuose yra daugiau kaip 70 medžiagų, kurios sukelia vėžį. Pasyvus rūkymas gali sukelti plaučių vėžį net tiems žmonėms, kurie niekada nerūkė. Elektroninių cigarečių rūkymas didina tabako cigarečių rūkymo tikimybę ir mažina metimo rūkyti tikimybę, viename mililitre el. cigaretės skysčio gali būti net iki 48 mg nikotino, o jo perdozavimas gali kainuoti net gyvybę.


Šiame straipsnyje: tabakasrūkymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

rūkalius

rūkalius portretas
Ar su obuoliu ar be obuolio labai sunku mesti rūkyt. Tai juk priklausomybė.

kaip

kaip portretas
sunku atsisakyti ŽALINGŲ įpročių ;mesti rūkyti ar pijokauti Juk nuodyjam aplinką ,koks pavyzdys jaunimui Bet kaip sunku daryti gerus darbus

Ziurkynui

Ziurkynui portretas
Kažkas girdeta, seni biuro bajeriai, vaikai bekit iš ten nes greit vaistus gersit. Biure liko tik padlaižuniškos žiurkes
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių