Artėja Gediminaičių stulpų sukaktis

Gal manote, kad Gediminaičių stulpai ant pėsčiųjų tilto į Nemuno salą arkos – nieko reikšmingo? Priminsime, kad šis iš nerūdijančio plieno sukurtas vienas iš Lietuvos valstybės simbolių atsirado dar sovietmečiu.

Gediminaičių stulpai buvo iškelti ir įtvirtinti ant tilto ant arkos viršaus 1988 m. vasario 14 d., nors ano meto miesto valdžia tam nepritarė. Tad artėja Gedimino stulpų iškėlimo ant pėsčiųjų tilto S.Daukanto gatvės tęsinyje 30-metis.

Kaip prisimena šio tilto projekto vadovas Darius Žickis, jiedu su architektu Algimantu Sprindžiu sutarė dėl Gedimino stulpų įtvirtinimo arkos-atramos viršuje. Tam pritarė ir tuometis Kauno tiltų statybos valdybos (viršininkas Algimantas Karkauskas) specialistas Alfonsas Meškinis, vadovavęs tilto statybai. Šie specialistai vieningai nusprendė neklausyti miesto valdžios draudimo, nes visuomenėje jau sklandė artėjančių pokyčių nuojauta. Be to, nuimti į tokį aukštį iškeltą vieną iš Lietuvos simbolių būtų buvę labai sudėtinga. "Tai pirmas sovietmečiu viešai iškeltas ir įtvirtintas vienas iš mūsų valstybės simbolių. Trispalvė viešai Gedimino pilies viršūnėje suplevėsavo tik tų pačių metų rudenį", – pasakojo D.Žickis.

Kartu priminsime, kad šis pėsčiųjų tiltas į salą – pirmas vantinis (lynų) gelžbetonio tiltas Lietuvoje. Ir, beje, vienintelis. Kitas panašus yra Vilniuje, tačiau jo konstrukcijos plieninės. Projekto autorius pats važiavo į Krasnojarską žiūrėti, kaip atrodo jau pastatytas toks tiltas ir išsiaiškinti, kur anuometėje Sovietų Sąjungoje buvo gaminami 72 mm storio lynai.

D.Žickis negalėjo atsakyti į klausimą, ar nebus kokiu nors būdu įamžintas šis įvykis – pirmas sovietmečiu Gedimino stulpų iškėlimas ir įtvirtinimas. Pašnekovas pastebėjo, kad ant tilto yra dvi atminimo lentos, įamžinusios Jurgio Kairio skrydžius po šiuo tiltu.

Dėl pirmo sovietmečiu Lietuvos valstybės simbolių iškėlimo ir įtvirtinimo – šio įvykio 1988 m. vasario 14-ąją įamžinimo galimybės kreipėmės į Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vyriausiąją specialistę ir miesto Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo darbo grupės narę Danutę Rūkienę. Jos nuomone, būtų išties tikslinga įamžinti šį įvykį ir jo sukaktį. "Manau, tam pritartų ir Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo darbo grupė", – sakė D.Rūkienė.

Priminsime, kad šio tilto statinius skaičiavimus atliko Virgaudas Puodžiukas ("Lietkelprojektas"), tilto statybos darbų vykdytojas Kęstutis Čekanavičius (Kauno tiltų statybos valdyba), o metalo konstrukcijas (ir Gedimino stulpus) iš nerūdijančio plieno pagamino Kauno staklių gamykla, vadovaujama Kęstučio Dzidoliko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sigitas

sigitas portretas
sios gediminaiciu stulpus pats gamynau,turiu briezinius ir nuotrauka gamybos metu.Tai buvo gamynama pergalies gamykloje vadovaujant Romui Musnikui

Saunu skaityti

Saunu skaityti portretas
kOL DAR YRA GYVIEJI DARBUOTOJAI,STATYTOJAI REIKIA VISA TAI SURINKTI IR PALIKTI ATEITIES KARTOMS.Juk pas mums viskas kas buvo padaryta tuo laikmeciu,jauciant po truputi vykstanti atsilima,liko isbarstyta,Aciu JUMS,kad pasidalinote sia informacija,tai labai naudinga jaunimui.Juk ne visi tai zino ir ne visi tokia informacija gauna is tevu.

straipsnio informacija klaidinga...

straipsnio informacija klaidinga... portretas
Šiuos Gediminaičių stulpus pats mačiau ir net paliečiau Pergalės gamykloje...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių