Artėja nemokamų teisinių konsultacijų diena – kviečiami visi kauniečiai

Spalio 25-ąją, Konstitucijos ir Europos teisės dieną, šalies teismuose bus surengtos nemokamos gyventojų teisinės konsultacijos. Kauno apylinkės teismas jau surinko kompetentingą teisininkų komandą, kuri kauniečius konsultuos jiems rūpimais klausimais.

Pasiteisinęs renginys

Tokia nemokamų teisinių konsultacijų diena teismuose rengiama  trečią kartą. Gausėjantis pasinaudojusių šia galimybe žmonių skaičius rodo, kad tokia pagalba žmonėms išties reikalinga. "Mano nuomone, tai vienas sėkmingiausių teismų sistemos renginių, žmonėms padedantis rasti problemų sprendimo būdus. Šis renginys pasiteisino ne tik Kauno apylinkės teisme, bet ir visoj Lietuvoje", – įsitikinęs Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų pirmininkas Darius Kantaravičius.

Pernai nemokamai konsultuoti 60 įvairaus amžiaus žmonių. Pastebima, kad vis daugiau jaunų žmonių atvyksta dėl jiems rūpimų teisinių problemų. Nemokamai žmones konsultuos advokatai, antstoliai, teisėjų padėjėjai.

"Tos konsultacijos nėra būsimų teismų sprendimų projektai ar sprendimų komentarai. Bus suteikiama bendro pobūdžio informacija žmonėms, kuriems trūksta laiko tai sužinoti kitais būdais. Ką daryti, kokius dokumentus pateikti į teismą, kokiais terminais sprendžiamos bylos, kokia ikiteisminė ginčų procedūra, ką reikia įrodinėti, norint pasiekti sau teigiamų rezultatų, ką daro antstolis, ką notaras, kokias pažymas surinkti, kiek laiko jos galioja, ką daryti jei pražiopsai terminą ir t.t.", – pavyzdžius, dėl kokių teisinių rūpesčių gali kreiptis kauniečiai, klojo D.Kantaravičius.

Pirmininkas pabrėžė, kad tokios užduotys yra teisininko profesionalo duona, tačiau eiliniam žmogui sunku susiorientuoti šiuose juridiniuose labirintuose.

Bėdų įvairovė

Nacionalinės teismų administracijos duomenimis, į teismus kasdien kreipiasi per tūkstantis žmonių. Gyventojus domina atkurtos žemės nuosavybės, servituto, vaikų išlaikymo, bendraturtystės, turto pardavimo varžytinėse, skolų, skyrybų, santuokos metu įgyto turto padalinimo, iškeldinimo klausimai. Žmonės guodžiasi kenčiantys nuo kaimynų savivalės, klausia apie priverčiamųjų medicinos priemonių taikymo tvarką.

Nors teismai nėra teisines konsultacijas teikianti institucija, tačiau per ne vienus metus pastebėta, kad teismų darbuotojams tenka daug darbo, siekiant padėti žmonėms greičiau ir pigiau išspręsti teisinį ginčą. Vertinant dvejų praėjusių metų patirtis atkreiptas dėmesys, kad skirtinguose rajonuose skiriasi ir žmonėms rūpimos teisinės problemos.

"Tarkime, Kėdainių rūmuose, buvo nemažai žmonių, kurie konsultavosi žemės klausimais. Pasistengėme, kad šiemet nemokamų konsultacijų dieną į Kėdainius atvyktų ir Nacionalinės žemės tarnybos atstovas", – problemų specifiką išskyrė D.Kantaravičius.

Praėjusiais metais Kauno apylinkės teisme konsultavęs Harvardo universitetą baigęs kaunietis Justina Jarusevičių konsultuos kauniečius ir šiemet. Iš šio teisininko jau pernai buvo tikėtasi kitokio, daugiau tarptautinio požiūrio į mūsų šalies žmonėms rūpimą teisinę problematiką. Lūkesčiai buvo viršyti. Vilniuje reziduojantis advokatas ne tik gilinosi į žmonių atneštus dokumentus, bet ir skambino į įvairias tarnybas ir institucijas, su kuriomis žmonės turi juridinių reikalų, bandė vietoje išspręsti problemas.

Iš patirties tenka stebėti, kad bent jau didmiesčiuose teisinis žmonių išprusimas gerėja.

Bylos sudėtingėja

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų pirmininkas atkreipė dėmesį, kad keičiasi Lietuvos žmonių teisinis išprusimas. Jei dar visai neseniai galima buvo sakyti, kad lietuviai teisiškai neišprusę, dabar šitaip sakyti jau nederėtų.

"Iš patirties tenka stebėti, kad bent jau didmiesčiuose teisinis žmonių išprusimas gerėja. Gal ginčai didesni, gal žmonės labiau pasidomi, gal didesnis verslo santykių reguliavimas, mokslo santykiai iš kurių taip pat žmonės kelia ginčus. Tuo labiau didmiesčiuose turime nemažai mokyklų kurios ruošia teisininkus", – galimas kelias teisinio išprusimo priežastis minėjo D.Kantaravičius.

Tačiau pirmininkas pastebėjo ir tai, kad šiuolaikinėje visuomenėje teisiniai ginčai sudėtingėja. Anksčiau kai kurios teisinės problemos net nebuvo keliamos. "Vis ryškiau pastebima autorių teisių apsaugos ginčai, nekonkuravimo tarp įmonių ginčai, kai aiškinamasi, tarkime, ar į kitą įmonę išėjęs dirbti darbuotojas teisėtai paskleidė informaciją ar ne. Anksčiau tokių ginčių net nebūdavo, o dabar vis pasitaiko", – pastebi D.Kantaravičius.

Statistiko rodo, kad baudžiamųjų bylų sektoriuje daugėja teisiamų užsieniečių, nusikaltimus padariusių Lietuvoje. Pasitaiko atvejų ir su užsieniečių administraciniais nusižengimais. Neretai tenka taikyti Tarptautinę ES teisę, kai nusižengimų padaro mūsų tautiečiai. Jei anksčiau tokių bylų buvo viena kita, tai dabar pastebimas geras srautas.

Šiemet Kauno apylinkės teisme spalio 25 dieną rengiamame renginyje nemokamai konsultuos teisėjų padėjėjai, advokatai, antstoliai, Kauno savivaldybės teisininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

whufaikeenees

whufaikeenees portretas
vieta kur zmoniu nesantaikai plesti....bei pasipinigavimui

Skaitytojai

Skaitytojai portretas
Tai bl pirma straipsni perskaityk ir pamatysi kada ir kur vyks, o antra, ismok rasyt pries rasydama ir klausiamajame sakinyje dek klaustukus.

skaitytoja

skaitytoja portretas
Kur vyks,laikas,kaip registruotis
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių