Atėjo laikas pervilioti investicijas į Kauną?

Kaune sėkmingai veikia užsienio bendrovės. Verslo atstovai Kauną mato kaip itin perspektyvų miestą, lieka tik išnaudoti visus pranašumus.

Pasidalijo patirtimi

Siekiant raginti dalijimąsi jau turima patirtimi, pasiekimais ir ateities planais, šią savaitę savivaldybėje surengta diskusija  "Investavimo iniciatyva – Kaunas".

Šio renginio pagrindinis tikslas – ne tik paskatinti skaidrią verslo veiklą, bet ir aptarti, kaip pritraukti užsienio investuotojų į Kauną.

"Atėjo laikas pervilioti investicijas į Kauną, nes Vilniuje jų jau yra per daug. Kaunui būtina išnaudoti visus turimus ryšius. Aš visada sakau, kad asmeniniai ryšiai pritraukia investicijas. Taip pat reikia išnaudoti ir partnerystę tarp miestų. Kaunas jau seniai susigiminiavęs su Los Andželu, bet tų ryšių neišnaudoja", – pastebėjo Seimo narys Žygimantas Pavilionis.

"Mūsų tikslas – kad investuotojai neaplenktų Kauno. Susitikimo metu siekėme dar kartą pristatyti miestą ir tas amerikiečių bendroves, kurios jau atėjo į Kauną. Taip pat per asmeninius kontaktus pritraukti dar daugiau naujų bendrovių. Geras pavyzdys – ledo ritulio žaidėjas Darius Kasparaitis, dėl kurio vardo mūsų šalyje taip pat atsirado daugiau verslo kontaktų", – pritarė Seimo narys Kazys Starkevičius.

Gerasis pavyzdys

Diskusijos dalyviai pastebėjo, kad dėl didelio žmogiškųjų išteklių potencialo ir palankios geografinės padėties Kaunas tampa patrauklia inovacijų ir investicijų vieta. Miestą jau atrado didelės JAV bendrovės, tokios kaip "Intermedix" ir "Callcredit Information Group".

Prie šių JAV įmonių atėjimo į Kauną prisidėjo bendrovė "Strategic Staffing Solutions" (S3). Jų biuras Kaune pradėjo veikti dar 1999 m., vėliau jis buvo perkeltas į Vilnių.

"Mes padėjome porai tarptautinių bendrovių pasamdyti beveik 1 tūkst. darbuotojų Kaune ir tikimės, kad skaičiai augs toliau. Dar keli sėkmingi projektai ir vėl atidarysime savo biurą Kaune", – sakė S3 regiono vadovas Mantautas Paškevičius.

"Kol kas investuotojams yra tik ankstyvos dienos Kaune. Turime į Kauną atėjusių JAV kompanijų sėkmės istorijų. Mūsų darbas yra kalbėti su kitais verslo atstovais, ieškančiais vietos, kur galėtų investuoti, kad jie rinktųsi Kauną, – sakė "American-Lithuanian Business Council" (liet. Amerikos ir Lietuvos verslo taryba) valdybos pirmininkas Jeffas Nelsonas.

"JAV verslininkai palankiai žiūri į Kauną. Jie suvokia, kad Lietuva nėra tik Vilnius, yra ir Kaunas. Šiame mieste kompanija gali užimti aukštas pozicijas, neturėti daug konkurentų, kitaip nei sostinėje, kur viskas ir taip perpildyta", – pastebėjo K.Starkevičius.

J.Nelsonas pridūrė, kad šiuo metu į Kauną žvalgosi du stambūs JAV investuotojai. "Mes negalime sakyti vardų, nes yra konfidencialumo sutartys, tačiau per du mėnesius tai jau antra mūsų bendrovės atstovų kelionė į Kauną", – prasitarė jis.

Svarbūs pranašumai

Specialistai išskiria pagrindinius Kauno pranašumus – mokslo įstaigų tinklas, infrastruktūra ir laisvos didžiojo verslo nišos.

"Kodėl Kaunas? Lengva atsakyti. Čia labai daug protingų, išsilavinusių ir kūrybingų žmonių. Be to, čia nėra daug konkurencijos, nedaug ir tarptautinių bendrovių", – teigė J.Nelsonas.

Seimo narys K.Starkevičius įsitikinęs, kad verslininkams Kaunas patrauklus ir dėl gerai išvystytos Laisvosios ekonominės zonos (LEZ) idėjos.

"2007 m. buvau komisijos pirmininku, kai rinkome LEZ operatorių. Niekas greitai nevyksta, bet Kauno LEZ yra pavyzdinė. Ji  tikrai patraukli verslui – šis čia noriai kuriasi. Verslui visada patrauklu, kai nereikia turėti labai kontaktuoti su politikais ir biurokratais. LEZ yra ideali vieta, nes investuotojams net nebūtina pažinoti nei rajono, nei miesto valdininkų – jie ateina, sudaro sutartį ir gali investuoti. Tai visiškai pasiteisinęs projektas", – įsitikinęs K.Starkevičius.

Dar vienas Kauno pranašumas – čia sparčiai kyla biurų pastatai.

"Prieš kelerius metus biurų pastatų pasiūlos nebuvo, o dabar – ji milžiniška ir tai tikrai yra teigiamas ženklas. Kaune galima greitai gauti statybų leidimus, įstatymai numato, kad norint pradėti statybas, visus reikiamus dokumentus galima susitvarkyti per maždaug pusmetį. Žinau apie Vilniaus situaciją, tad galiu pasakyti, kad Kaune tikrai geriau, ir šiuo pranašumu miestas turi naudotis", – sakė K.Starkevičius.

Yra idėja, kad Vilnius ir Kaunas galėtų būti vienas kūrybingas regionas ir investuotojams nereikėtų rinktis tarp šių miestų. Žmonės toliau gyventų Kaune, bet dirbti važiuotų už miesto.

Ko dar reikia?

JAV investuotojų priviliojimu į Kauną besirūpinantys specialistai pastebi, nors miestas ir turi daug pranašumų, bet dabar sustoti negalima.

"Tikrai nesiskundžiu vietos valdžia, tik sakau, kad kaip visur reikia daryti daugiau. Manau, kad Kauno meras yra sėkmingas verslininkas, tad jis kartu su visa savo komanda gali sugrąžinti tuos, kurie paliko Kauną. Žmonės iš čia išvyko, nes nebuvo darbo ir galimybių karjerai, bet laikas keičiasi ir vis daugiau kompanijų pradeda kurtis Kaune. Norėtųsi valdžios atstovų matyti visur, kad ir Londone, ir kituose Europos miestuose kalbančius apie tai, kaip Kaunas pasikeitė", – pastebėjo J.Nelsonas.

Regiono idėja

Amerikos ir Lietuvos verslo tarybos pirmininkas įsitikinęs, kad pristatant Kauną, Vilnių ir aplinkinius miestus kaip vieną regioną, atsivertų didesnių galimybių.

"Yra idėja, kad Vilnius ir Kaunas galėtų būti vienas kūrybingas regionas ir investuotojams nereikėtų rinktis tarp šių miestų. Žmonės toliau gyventų Kaune, bet dirbti važiuotų už miesto. Regiono kooperacija būtų naudinga, nes atsako į didžiausią klausimą, kuris kyla JAV investuotojams – ar Lietuvoje yra pakankamai galinčiųjų dirbti? Kaunas gali būti per mažas, Vilnius taip pat, todėl verslas gali pasirinkti investuoti į kitą šalį. Kai mes pradedame kalbėti apie visą regioną, Lietuva tampa gerokai patrauklesnė investuotojams", – kalbėjo J.Nelsonas.

Jo nuomone, pritraukus didesnių JAV investicijų į Lietuvą, dar labiau išaugtų mūsų šalies ekonomika. Skaičiuojama, kad Lietuvos užsienio prekyba su JAV stabiliai auga – 2004 m. eksportas siekė 353 mln. eurų, o 2016 m. jau pasiekė daugiau kaip 1,16 mln. eurų.

"Kaip rodo statistika, mes įvairių prekių eksportuojame bemaž tris kartus daugiau, negu importuojame", – sakė K.Starkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Siaubas

Siaubas portretas
Netikiu neiviena investicija.

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Autoriai turbut turėjo omeny į Kauno rajono dirvonus vilioti...nes Kauno mieste nekilnojamo turto mokesčiai 2 kartus didesni nei rajone?

O may gat

O may gat portretas
Kaip visada ant kitu sekmes darbu kaip papugeles atkartos ir nuopelnus prisiims.. jei neviska tai bent dalinai.. :))
VISI KOMENTARAI 9

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių