Atminimo akcija Kaune: tremtinių vardai skambės visą naktį

Pagerbiant masinių tremčių ir žudynių aukas, antrus metus iš eilės Gedulo ir vilties dieną kauniečių lūpose suskambo tūkstančių tremtinių ir politinių kalinių vardai.

Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje miestiečiai ėmė rinktis dar prieš 13 val. Minioje sukosi skautai, ateitininkai,

tremtiniai, kariai, politikai ir atsitiktiniai praeiviai.

Vieni jų patogiai įsitaisė ant sustumtų kėdžių, kiti apspito Nežinomojo kareivio kapą. 13 val. kaunietės Bronės Paulavičienės lūpose suskambo Lietuvos himnas. Pirmu balsu moteris traukė neatsitiktinai. "Jau 30 metų esu tremtinių choro vadovė", – į laikrodį dirstelėjo garbaus amžiaus moteris.

Skaitymai truks visą naktį. Tiek pat tęsis ir garbės sargyba. Esame viskam pasiruošę.

Jai pasisekė – norinčiųjų skaityti tremtinių vardus ir pavardes buvo daug, tačiau akcijos koordinatoriai dėl garbaus amžiaus jai skyrė ankstesnį laiką – prie tribūnos su knyga B.Paulavičienė žengė lygiai 14 val.

"Kaip gali neskaityti, – prisiminusi tremtį moteris braukė ašarą. – Mums vis kartojo: negrįšite namo, negrįšite. Todėl kaskart žiūrėdama į vakaruose besileidžiančią saulę sakydavau: kaip tau pasisekė, kilsi Lietuvoje, o aš būsiu čia."

Garbaus amžiaus moteris džiaugėsi – gimtinę ji ir vėl išvydo. Tačiau ne visiems pasisekė taip, kaip jai. "Sąraše prie tokių pavardžių rašoma "likimas nežinomas". Būčiau laiminga, jei tokių būtų kuo mažiau, – atsiduso B.Paulavičienė.

105 tūkst. – tiek vardų, pavardžių ir likimų suplanuota perskaityti "Misija Sibiras" akcijos "#Ištark #Išgirsk #Išsaugok" metu. Kaune nuskambėjo dešimtadalis sąrašo – 10 tūkst. istorijų.

"Praėjusiais metais skaitėme iki kitos dienos 10 val. ryto. Veikiausiai tiek pat truksime ir šį kartą, – spėliojo akcijos pagalbininkė skautė Simona Uleckienė. – Naktimis žmonių mažiau, todėl skaitoma greičiau. Dieną skaitymas vyksta lėčiau, mat prie tribūnos stoja ir vaikai, ir vyresnio amžiaus žmonės."

Visi norintieji prisidėti prie skaitymų knygos iš anksto galėjo užsiregistruoti internetu. Skubėjusiųjų tai daryti nebuvo itin daug, tačiau organizatoriai neabejojo – norinčiųjų skaityti nepritrūks.

"Skaitymai truks visą naktį. Tiek pat tęsis ir garbės sargyba. Esame viskam pasiruošę", – vakar kalbėjo S.Uleckienė. Nedideles erdves naktinėtojams užleido Karo muziejaus administracija. Šalia pastato skautai ir ateitininkai išsiskleidė palapinę. Pasiruošė maisto ir karštos arbatos.

"Jei kas nors labai norės miego, galės nubėgti iki skautų būstinės centre", – šyptelėjo skautė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O krabas ar dažnai buvo minimas?

Ir

Ir portretas
aš apsiverkiau beskaitydama tremtinių choro vadovės žodžius apie prisiminimus ir besileidžiančią saulę. Baisu pagalvot,jeigu siandien ateitų ir pasibelstų į namus,lieptų krautis keletą daigtelių su mažulyčiais vaikiukais ir bildėti į tolimą amžino įšalo žemę, o čia Lietuvoje tokios ramios ir gražios (palyginti kas laukė) dienos atrodė. Birželio vidurys,pradžia vasaros,mintys sukosi žmonėms apie šienapjūtę. Ir viskas lyg klaikiausiame sapne,kančia,badas,ligos,svetima žemė be namų su nutrintais nuo rastų pečiais,akys išgraužtos prakaito ir mašalų,senolių ir vaikų mirtys išbado ir ligų. Ilsėkitės ramybėje mūsų tautos žmonės,šitiek ištvėrę,kiti ir ne. Užgesot per anksti. Malda Jūms,kurie tikrai buvo nekalti.

tik

tik portretas
kazin ar visus atmins nes tam neuztektu laiko....
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių