Dėl atrakcionų – ilgesni kančių keliai

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno senamiestyje vėl sukasi karuselės. Jų šviesoms įžiebti šiemet verslininkams tenka ilgiau laiko praleisti valdininkų kabinetuose.

Kauno senamiestyje vėl sukasi karuselės. Jų šviesoms įžiebti šiemet verslininkams tenka ilgiau laiko praleisti valdininkų kabinetuose.

Griežtesnės taisyklės

Linksmi ir šiurpą keliantys kalneliai, karuselės ir apžvalgos ratas, žibančios girliandos ir burnoje tirpstančios cukraus vatos kvapas – aikštėje prie galinės autobusų stotelės savaitgalį jau šurmuliavo pramogautojai.

Atrakcionus sumontavusi bendrovė jau ne vienus metus dirba Kaune, tačiau šiemet verslininkų kelias iki leidimo eksploatuoti atrakcionus buvo ilgesnis. Nuo šių metų vasario Kauno taryba pritarė naujoms atrakcionų statymo taisyklėms, kurias paskelbė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Pavojingiems – leidimai

Atrakcionus montuoti savivaldybei priklausančioje žemėje reikalingas leidimas, tačiau privačioje žemėje – ne. "Leidimo reikia tik tuomet, jei privačioje valdoje montuojamas įrenginys potencialiai pavojingas gyvybei", – aiškino Kauno savivaldybės Kultūros ir turizmo plėtros skyriaus vedėjo pavaduotoja Nomeda Prevelienė.

Potencialiai pavojingų įrenginių sąrašas nėra ilgas – tai visų tipų apžvalgos ratai ir mechaniniai pasivažinėjimo įrenginiai, kurie juda aplink savo ašį ir kurių judėjimo pagreitis didesnis nei 1 m/sek., arba tokie patys atrakcionai, darantys du ir daugiau judesių apie skirtingas ašis, priklausomai nuo pagreičio, taip pat sudėtingo judesio pasivažinėjimo atrakcionai, kurių judesio pagreitis didesnis nei 1 m/sek.

Iš Senamiestyje sumontuotų potencialiai pavojingas yra tik vienas atrakcionas "Ekstrym". "Eksploatuoti jį organizatorius gali tik gavęs įgaliotos bendrovės dokumentą. Tame dokumente turi būti pažymėta, kad tas įrenginys yra techniškai tvarkingas ir jį eksploatuoti galima", – paaiškino pavaduotoja.

Verčia kitų nuodėmes

Į Senamiestį ryškiomis spalvomis įsiveržę atrakcionai netruko patraukti kauniečių dėmesį. "Atrakcionų dažai aptrupėję. Kažin ar tokie atrakcionai tikrai yra saugūs?" – telefonu nuogąstavo budri kaunietė.

Šių pramogų organizatorius, bendrovės "MB atrakcionai" direktorius Gintaras Lisinskas sutiko, kad gal išties ne visi įrenginiai nepriekaištingos išvaizdos. "Atrakcionai yra montuojami, po to išmontuojami ir vėl kitoje vietoje sumontuojami. Kiekvieną kartą juk neperdažysi", – teisinosi G.Lisinskas.

18 metų atrakcionų verslu užsiimantis G.Lisinskas aiškino, kad per visus tuos metus nėra turėjęs nemalonumų dėl įrenginių techninės būklės. Tiesa, neslėpė nuoskaudos dėl jam klijuojamos etiketės po buvusių nemalonių atsitikimų kituose atrakcionuose. "Ai, čia tie iš Palangos", – jam tenka dažnai girdėti nemalonią frazę. Tuomet G.Lisinskui tenka įrodinėti, kad jis niekada neturėjo nieko bendra su atrakcionus Palangoje stačiusia bendrove, juolab kad tai buvo net ne lietuviai.

Tikrina kaip automobilius

Nauja atrakcionų eksploatavimo tvarka G.Lisinsko pernelyg nenustebino. "Viskas tas pats, tik daugiau popierizmo. Juk ir anksčiau tekdavo nueiti tuos pačius kelius, tik į savivaldybę užtekdavo vieną kartą užeiti", – lakoniškai dėstė G.Lisinskas.

Senamiestyje pastatytus atrakcionus ir jų techninę būklę jau įvertino viena iš nedaugelio Lietuvoje specialų sertifikatą tokios patikroms turinti bendrovė. "Atrakcionai tikrinami kaip per automobilių techninę apžiūrą. Tikrina, kaip išvežioti kabeliai, kaip veikia, ar viskas gerai sukasi", – pasakojo atrakcionų organizatorius.

Gero žodžio apie šių atrakcionų šeimininkus negailėjo ir savivaldybės atstovė. "Ši bendrovė visada tvarkingai pateikia dokumentus, brėžinius, schemas, visada renginio vietą palieka tvarkingą. Jie lig šiol buvo patikimi, tačiau, aišku, garantuoti, kaip bus ateityje, negali", – apsidraudė N.Prevelienė.

Trumpa šventė

Kauno savivaldybė su G.Lisinsku bendrauja nuo 2009 m. Bendrovė "MB atrakcionai" karuseles montuoja ir per Kalėdas Rotušės a. ir per miesto gimtadienio šventę.

Šį kartą atrakcionai Senamiestyje veiks iki Velykų. Ar pakaks laiko atrakcionus mėgstantiems kauniečiams atsidžiaugti šiuo malonumu?

"Ir keli savaitgaliai yra neblogai. Ar apsimoka? Žinote, kitąkart tiesiog reikia priminti, kad egzistuoji", – savo pasirinkimą aiškino G.Lisinskas. Pasak bendrovės direktoriaus, pagrindinis jo verslas Rusijoje. Ten atrakcionai populiarūs ištisus metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tevas

tevas portretas
mano vaikui pries 10 metu toje pacioje vietoje atrakcionas sulauze koja teismai viko 8 nis metus gydimas vyksta iki dabar kompensacijos dar vis nepavyksta isreikalauti Savivaldibe atsiribojo nuo bet kokios atsakomibes TEVAI LABAI PAGALVOKIT AR VERTA rizikuoti savo vaiku sveikata

kolia

kolia portretas
Atveze senus surudyjusius grabus, galvoja ka nors sudomins
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių