Atsargiai: gražus oras dar nereiškia, kad jis švarus

Sausas, maloniai vėsus, nevėjuotas, saulėtas ir nuostabus kone visą savaitę tvyrojęs oras – tarsi spąstai. Beveik nelikus natūralių teršalų gaudyklių – medžių lapų, oro užterštumas smarkiai padidėjo ir šiemet turbūt perkops leistiną ribą.

Sausas, maloniai vėsus, nevėjuotas, saulėtas ir nuostabus kone visą savaitę tvyrojęs oras – tarsi spąstai. Beveik nelikus natūralių teršalų gaudyklių – medžių lapų, oro užterštumas smarkiai padidėjo ir šiemet turbūt perkops leistiną ribą.

Vilniuje – nešvariau

"Gražus oras dar nereiškia, kad jis švarus. Ir tai, kas žmonėms šiuo laikmečiu gražu, nėra sveika. Miestą būtų galima palyginti su daugybe čia degančių ir smarkiai aplinką teršiančių laužų. Žmonės šildo namus, bet beveik neliko dulkių gaudyklių – lapų, žalumos. Be to, nėra vėjo, naktį šalta, dieną smarkiau atšyla, ir susidaro situacija, kai aukščiau tvyrančio oro temperatūra ne žema, bet aukšta", – dėl šios priežasties, pasak Všį "Kauno miesto aplinkos kokybės tyrimai" direktoriaus Juozo Kamenecko, beveik visą savaitę oro užterštumas peržengė leidžiamą ribą.

Tiesa, Kaunas nusileidžia oro tarša Vilniui, kur ji gerokai viršijo leistiną normą. Pagal ES reikalavimus dulkių koncentracijos paros vidurkis negali viršyti 50 µg/m3 (mikrogramų kubiniame centimetre). Kaune jis šiomis dienomis – apie 20 proc. didesnis.

Taršos kėlėjai

Pagrindiniai taršos kėlėjai Kaune – transportas ir stacionarūs šaltiniai: įmonės ir individualūs namai.

"Per metus leidžiamos 35 dienos, kai užterštumas gali viršyti normą. Tiesa, šiemet vidurkis gali būti viršytas, nes jau yra vidurkį viršijusios 27 dienos, o lapkritį ir gruodį įprastai sulaukiame po penkias tokias dienas, nes žmonės pradės intensyviai šildyti namus, – nepaguodė J.Kameneckas. – Gerai, jei naudos kokybišką kurą, malkas. Anglis užterštumą padidina dvigubai. Bet ekonomiškai sunkiu metu žmonės naudoja šiukšles ir net – statybines atliekas. O deginant lakštus tarša padidėja dvigubai ir net atsiranda lakiųjų organinių junginių."

Pavojingomis dienomis, kai vėjo greitis siekia 3 m/s ar net mažiau, nepatariama būti atvirame ore. Ypač tuo metu nepatariama lauke būti nėščioms moterims, taip pat nesportuoti.

Sunku kontroliuoti

"Įmones dar galima kontroliuoti, tačiau privačius namus – beveik neįmanoma, – teigė J.Kameneckas. – Todėl paradoksalu, kad švariausi rajonai – daugiabučių, ir pirmoje vietoje – Šilainiai. Taip pat Panemunė, kurią supa miškas, veikiantis kaip teršalų gaudyklė, Romainiai. Tačiau kūrenimo laikotarpio metu pats nešvariausias rajonas – Žaliakalnis, Aleksotas. "

Labiausiai oro tarša padidėja lapkričio-kovo mėnesiais.

"Įprastai ankstyvą pavasarį, atšilus orui, pakyla po žiemos užšalusios dulkės ir tarša padidėja", – sakė  Všį "Kauno miesto aplinkos kokybės tyrimai" direktorius.


Iki Kinijos – toli

Kaune per metus yra 7-8 proc.taip vadinamų "neparankių" dienų. Dabar leidžiama taršai viršyti normą 35 dienas per metus. Tiesa, ES tą skaičių norėjo mažinti iki 15 ar net 8 dienų.

Pagal ES reikalavimus numatoma, kad kietųjų dalelių paros vidutinė vertė yra 50 µg/m3, o nuo kitų metų ji bus mažinama iki 25 µg/m3 (PM2,5). Kinijoje oro tarša dažnai siekia net iki 770 µg/m3.

Švariausia Lietuvoje vieta – Neringa.

Nuo smėlio dalelių dar niekas nemirė, nes smėlis – silicio oksido dalelės. Pavojus prasideda tuomet, kai prie šių dalelių prilimpa kancerogenai, nepilno degimo produktai, kurie gali sukelti vėžį ar kitas ligas.

Malkos, akmens anglis, mediena, medienos granulės turi labai skirtingas dalelių emisijas, jau nekalbant apie nelegaliai deginamus lapus, seną žolę, padangas, tepalus ir pan. Net šildymo katilo techninės savybės lemia išmetamų dalelių skaičių.


Šiame straipsnyje: oraoro taršatarša

NAUJAUSI KOMENTARAI

algisssss

algisssss portretas
Reikia visus prijungt prie centralinio šildimo katilo ir dūmus į kosmosą išleisti.Jo , sugalvojau , reikia kamino mokestį įvesti.Kuo žemesnis tuo brangiau.

Nu jo

Nu jo portretas
Antras komentoškinas, matyt, automobiliu nevažinėja, viešuoju transportu nesinaudoja, kenksmingų gamyklų pagamintų baldų, rakandų ir net buto neturi, vaikšto plikas basas, todėl neteršia ir yr vien tyru oru gyvas. Užtat turi teisę baudų reikalaut. Bet į dujų kamerą, kur oras geresnis, kažkodėl neužsidaro...

Kurikas

Kurikas portretas
deja, ne is gero gyvneimo zmones kuria. tegul gamyklas ir dideles imones priziuri, labaiabejoju, ar jie nevirsiaj leistinas riba,s o ir tos ribos ju, pranoksta simtu namu
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių