Atsivėręs Kaunas vilios savo spalvomis visą savaitgalį

Šį savaitgalį Kaunas nuspalvintas meno, muzikos, teatro, architektūros ir muziejų spalvomis. Pirmą kartą mieste rengiamo atviros kultūros festivalio „Kaunas opener“ akcentu tapo ir rožiniai balionai, žymintys vietas, kuriose vyksta jo renginiai, šeštadienio rytą dalinti Laisvės alėjoje bei Senamiestyje vaikams.

To dar nebuvo

Šios naujos iniciatyvos sumanytoja – VDU viešąją komunikaciją studijuojanti Kauno kūrybinių industrijų centro projektų koordinatorė Ugnė Vedeikaitė.

„Yra daug įvairių kultūrinių renginių, bet visi jie išskiria tam tikras atskiras kultūros rūšis. Tokio renginio, kuris jas visas apjungtų, iki šiol nebuvo. Iš jo poreikio ir gimė festivalio idėja, – pasakojo „Kaunas opener“ sumanytoja. – O festivalio pavadinimas, išvertus pažodžiui į lietuvių kalbą –„Kauno atidarytuvas“, iš karto gimė anglišku pavidalu. Nes tai – atviros kultūros festivalis, o, kad jis būtų atviras, jį reikia atverti, o tam ir naudojamas atidarytuvas.“

Anot U. Vedeikaitės, ne tik kauniečiams, bet ir svečiams iš kitų miestų bei šalių skirtas „Kaunas opener“ pradėtas organizuoti birželio viduryje. Visą vasarą bendradarbiauta su kultūrinėmis miesto įstaigomis, derintos programos. Festivalio organizacinę komandą sudarė keliolika žmonių – studentai, moksleiviai, kultūros srities atstovai. O šis savaitgalis jam pasirinktas todėl, kad rugsėjį fiksuojamas miesto gyvenimo pagyvėjimas. Be to, nenorėta nukelti šio festivalio vėlesniam laikui dėl galimų blogesnių oro sąlygų. Ir tikėjimas, kad jo globėju taps geras oras išsipildė su kaupu.

Džiaugėsi ir kauniečiai, ir svečiai

„Jau be dešimt vienuolika atėjo daugiau kaip dešimt jaunuolių. Greičiausiai studentų“, – pasakojo Istorinės Prezidentūros darbuotojos apie dar prieš oficialią jų muziejaus darbo pradžią pasirodžiusius pirmuosius lankytojus.

Nors nemokamos ekskursijos čia buvo planuojamos kas porą valandų, gidas neatsisakydavo aprodyti šiuose rūmuose saugomų relikvijų ir pavieniams lankytojams, užsukusiems kitu laiku.   

„Labai smagu, kad rengiamas toks festivalis. Dar smagiau būtų, jeigu jis taptų tradiciniu. Anksčiau, kai dar neturėjome mažiuko, stengdavomės dalyvauti Muziejų naktyse. O šiandien kartu su pustrečių metų sūneliu planuojame aplankyti T.Ivanausko zoologijos muziejų. Dar norėtume apžiūrėti Prezidentūrą. Turbūt ateisime vakare ir į koncertą Muzikinio teatro sodelyje. Įdomu būtų pamatyti ir Šokio teatro „Aura“ pasirodymą. Dar domina Fotografijos galerija. Įdomu būtų apsilankyti ir Klounų muziejuje,“ – vardijo planuojamus aplankyti „Kaunas opener“ renginius kauniečiai sutuoktiniai Gintarė ir Andrius, sutikti šeštadienio vidurdienį Laisvės alėjoje su sūneliu Oskaru.

„Atvažiavome iš Panevėžio – tiesiog pasigrožėti Kaunu ir anūkas gavo šio renginio, apie kurį nieko nežinojome, balioną kartu su jo programa. Todėl dar nemokamai ketiname aplankyti T.Ivanausko zoologijos muziejų, nors to net neplanavome. Galbūt nueisime ir dar kur nors“, – portalui kauno.diena.lt pasakojo panevėžietė Natalija, atvykusi šeštadienio ryte į Kauną su vyru, dukra ir anūku.

Tikrai yra iš ko rinktis

Kaip jau skelbta, „Kaunas opener“ dalyvauja miesto muziejai ir galerijos, kviečiantys apsilankyti juose nemokamai.

Ir Kauno valstybinis muzikinis teatras, kurio solistai šeštadienio vakare, 20 val., rengia specialų pasirodymą prie pagrindinio įėjimo į teatrą.

Ir vienas ryškiausių lietuviškojo teatro padangėje režisierių Gytis Padegimas, šeštadienį, 18 val., kviečiantis į laisvo pokalbio vakarą kavinės „Kultūra“ terasoje.

Ir Šokio teatras „Aura“, ir KTU folkloro ansamblis „Goštauta“, šeštadienį, 19 val., KTU III rūmų (Laisvės al.13) II a. salėje kviečiantis į lietuviškų ir kitų šalių šokių vakarą, bei kiti įvairių žanrų atlikėjai. 

Ir karinės bei istorinės technikos muziejus „Retromobile“, surengęs „Retro mugę“, kurioje istorine auto-moto technika bei jos dalimis ir ekipuote prekiavo ir svečiai iš Latvijos, Estijos, Baltarusijos, Rusijos bei Lenkijos.

O savanoriai gidai kviečia iš naujo atrasti Kauną, aplankant architektūriškai įdomiausius Kauno statinius, tapusius miesto simboliais.

Liūdniausias akcentas

Atviros kultūros festivalio kontekste rasta vietos ir Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dienai, kuri minima būtent šį šeštadienį.

Šalia buvusio „Metropolio“ restorano Laisvės alėjoje ir ten esančio Danieliaus Dolskio paminklo vidurdienį surengta Tarptautinio litvakų fotografijos centro organizuota pilietinė iniciatyva „Vardai“ - skaityti Kaune nužudytų žydų vardai ir pavardės.

 

„Pasirinkome šią vietą todėl, kad ji vieša ir susijusi su garsiu žydų bendruomenės nariu, – portalui kauno.diena.lt teigė  šios pilietinės iniciatyvos koordinatorė Milda Jakulytė-Vasil. - Deja žinomi tik mažumos jų vardai – 1941-ųjų rugpjūtį į Kauno getą buvo uždaryta virš 30 tūkst. žmonių, o istorijoje  liko tik 2357 iš jų vardai.“

Planuota juos skaityti apie porą valandų. Tai galėjo daryti kiekvienas norintis. Skaitantieji keitėsi kas penkias minutes.   

Pirmoji skaityti šį liūdną sąrašą pradėjo Katalikų bendruomenės „Gyvieji akmenys“ narė Aušra.

„Specialiai atėjome tik į šį „Kaunas opener“ renginį. Po to dar vyksime į VII fortą – jau savo iniciatyva. Prieš tai dar dalyvavome tam skirtose mišiose Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje. Būtinai skaitysiu šį sąrašą ir aš. Laukiame pasirodant ir savo vaikų“, – portalui kauno.diena.lt pasakojo Aušros kolegė Ramunė.

Šiai atmintinai dienai paminėti IX forto muziejuje rengiamas ir amerikiečių menininko audiovizualinis pasirodymas.

Bus ką veikti ir sekmadienį

Pavėlavusieji į festivalio pradžios renginius sekmadienį dar gali nemokamai apsilankyti Istorinėje Prezidentūroje, Vytauto Didžiojo, T.Ivanausko zoologijos, Kauno rajono bei Istorinės ir karinės technikos muziejuje „Retromobile“, kur 11 val. organizuojamas savadarbio istorinio automobilio „Vairas“ pristatymas bei susitikimas su jo kūrėju.

Sekmadienį lankytojų laukia ir Baltijos cirko klounų muziejus, įsikūręs Šančiuose, kuriame eksponuojama per 2000 arlekinų iš Japonijos, Portugalijos, Čekijos, Belgijos bei kitų šalių.

Sekmadienį dar bus galima nemokamai apsilankyti ir Kauno paveikslų, fotografijos bei Kiemo galerijose. Papasakoti pastarosios, esančios E.Ožeškienės gatvės 21 namo kieme, eksponatų istorijas žada pats šios galerijos įkūrėjas – menininkas Vytenis Jakas.

Planuojamos sekmadienį ir ne viena ekskursija: „Laisvės alėja: langas į tarpukario Kauną“, kuri organizuojama 13 val., ekskursija po Šančius „Nuo caro iki meno“, taip pat rengiama tuo pačiu laiku, Kauno klinikų centrinius rūmus – vieną įspūdingiausių tarpukario architektūros pavyzdžių (12 ir 15 val.), „Pieno centro“ rūmus (Laisvės al.55 – 14 ir 16 val.), Zitiečių rūmus – dabartinį VDU Katalikų teologijos fakultetą (Gimnazijos g.7 – 11 ir 18 val.), skandinaviškai stilistikai artimą KTU „Santakos slėnį“ (K.Baršausko g.59 – 12 ir 16 val.) bei buvusį Valstybinės taupomosios kasos pastatą, kuriame šiuo metu įsikūrusi Kauno miesto savivaldybė (11 ir 16.30 val.)

Be to, sekmadienį, 16 val., rengiamas kariliono muzikos koncertas „Skambančios mintys“.

O festivalį vainikuos 20 val. planuojamos uždarymo dūzgės „Punto Jazz“ palėpėje, kuriose dalyvaus iš pajūrio į gimtąjį Kauną pagaliau grįžę „Flash Voyage“.       



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių