Auksinis tualetas pretenduoja į absurdiškiausio rekordo titulą

Šimtus kartų linksniuotas ir auksiniu pramintas viešasis tualetas prie Kauno pilies gali pretenduoti į absurdiškiausio rekordo titulą – jo kaina jau išaugo iki beveik 352 tūkst. eurų. Visa ši suma – iš savivaldybės biudžeto, kitaip tariant, iš mokesčių mokėtojų kišenės.

Daugiau nei dvigubai

Atslūgus pasipiktinimo audrai, kad jūriniame konteineryje prie Kauno pilies 2008 m. įrengtas viešasis tualetas savivaldybei atsiėjo apie 153 tūkst. eurų, šią savaitę paaiškėjo, kad tai toli gražu ne visa šiam statiniui išleista suma.

Kad jau gerokai surūdijusi tupykla ir toliau brangsta, "Kauno diena" rašė dar vasarą, tačiau dabar, kai priimtas Aukščiausiojo Teismo sprendimas, auksinio tualeto kaina šoktelėjo į kosmines aukštumas. Kompensacijoms už pirmtakų klaidas dabartinė savivaldybė turės sukrapštyti beveik 199 tūkst. eurų – daugiau, nei kainavo pati išvietė.

"Kai kažkas neteisingai atleidžia ir teismas priteisia kompensaciją po septynerių metų neva pravaikštų, turėsime paimti iš biudžeto ir sumokėti. Negalime nevykdyti Aukščiausiojo Teismo sprendimo, kuris jau neskundžiamas", – sakė savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas, neslepiantis, kad kompensacijoms reikalinga suma – didelis nuostolis savivaldybei, juolab kad darbų laukia daugybė.

Parūpino šiltą vietą

Šią savaitę Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad auksinio tualeto statyba rūpinęsis tuometis savivaldybės Komunalinio ūkio skyriaus poskyrio vedėjas Valius Knokneris buvo neteisėtai atleistas iš darbo, tad savivaldybė turi sumokėti jam kompensaciją. Su mokesčiais "Sodrai" tai atsieis kone 112 tūkst. eurų, o į rankas V.Knokneris gaus beveik 65 tūkst. eurų sumą.

2008 m. rudenį kilus skandalui dėl nepagrįstai didelės viešojo tualeto prie Kauno pilies statybos kainos, savivaldybė sudarė komisiją šiam atvejui tirti. Komisija įžvelgė pažeidimų V.Knoknerio ir Miesto tvarkos priežiūros poskyrio vedėjo Rimanto Rutavičiaus veikloje, tad abu tarnautojai buvo atleisti iš darbo savivaldybėje.

Tiesa, atleistas iš pareigų savivaldybės administracijoje, V.Knokneris neliko gatvėje – jam parūpintas darbas savivaldybei pavaldžioje įmonėje Laboratorinių bandymų centre, tad visą šį laiką jis dirbo ir gavo atlyginimą.

"Teismas nusprendė negrąžinti jo į buvusias pareigas, tačiau yra teisingumo klausimas – jis dirbo savivaldybės kontroliuojamoje įmonėje, gavo algą kone iš tos pačios kišenės, bet vis tiek šis laikas įvertintas kaip priverstinė pravaikšta. Būtų sąžininga išskaičiuoti iš kompensacijos Laboratorinių bandymų centre jo gauto atlyginimo sumą, deja, teismo sprendimas yra toks, koks yra, ir mes privalome jį vykdyti", – apgailestavo G.Petrauskas.

Dar viena kompensacija

Administracijos direktorius G.Petrauskas sakė niekaip nesuprantantis, kaip buvusios miesto valdžios vadovaujama savivaldybė galėjo taip lengvabūdiškai elgtis, dėl ko dabar teks patirti nemenkų nuostolių.

"Jeigu jau atleidi, tai atleisk taip, kaip priklauso pagal įstatymus. O dabar – čia atleidi, duodi darbą savivaldybei pavaldžioje įmonėje ir dar su galimybe prisiteisti tokią kompensaciją", – svarstė G.Petrauskas ir užsiminė, kad versle tokie dalykai neįmanomi.

Kompensacija V.Knokneriui – ne vienintelės išlaidos, didinančios auksinės tupyklos kainą. Kiek anksčiau dėl tokių pačių buvusios valdžios klaidų kompensaciją prisiteisė ir V.Knoknerio bendražygis šioje istorijoje R.Rutavičius.

Savivaldybė dar vasarą patvirtino jau sumokėjusi R.Rutavičiui 66,3 tūkst. eurų negauto atlyginimo dėl neteisėto atleidimo iš darbo, nes jis laimėjo teismą. Pridėjus mokesčius "Sodrai", savivaldybės kišenė patuštėjo iš viso kone 87 tūkst. eurų. Be to, R.Rutavičių teismas grąžino į darbą savivaldybės Miesto tvarkymo skyriuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Manau reikia prie teismo zmonem eiti,ir reikalauti teisingumo...,nes kitaip nieko Lietuvoje gero ir nesulauksime.Tegul teisejai paaiskina,kaip galima tokias kompensacijas moketi?Kitaip nieko nebus.

Anonimas

Anonimas portretas
Mere, tai ką darysime su tuo tualetu ? Juk pats atsisėdai tvarkyti miesto, o ne su Ferariu lakstyti.

Paulius

Paulius portretas
Koks Kaunas turtingas ! Kiek daug turi brangenybių ir nacionalinių vertybių ! Vis tik dėl to aukso reikėtų padaryti tvarką.Dabar visi eina ir....lengvinasi.Taip negerai. Auksiniu tualetu turėtų naudotis nusipelnę žmonės nemokamai:Mikaitis,,Rutavičius, Knokeris.Kadangi dabartinis meras Matijošaitis tolerantiškas buvusių veikėjų veiklai,reikėtų ir Visvaldui suteikti galimybę naudotis tualetu irgi nemokamai.Kitiems,mirtingiesiems, lankytojams reikia mokėti.Kupčinskas taip pat turi mokėti.Švelni bausmė skiriama už tai,kad paskyrė savo padėjėjais veikėjus-alchemikus - iš š...gaminančius auksą.Iš kur jis galėjo žinoti tokiais pavaldinių sugebėjimais. Geriau vietoj tų auksakalių būtų amžinai buvęs savivaldybėje trimitininkas Popovas,pripūtęs į alkotesterį darbo metu net tris promiles. Žinoma,negerai,bet savivaldybei mažiau kainuotų.Visada gyvenime reikia rinktis mažesnę blogybę.
VISI KOMENTARAI 59

Galerijos

Daugiau straipsnių