Automobilių stovėjimo vietų apmokestinimas išlaisvino prospektus nuo chaoso

  • Teksto dydis:

Sprendimai rinkti rinkliavą už automobilių stovėjimą niekada nebūna populiarūs, bet akivaizdu, kad jau sulaukta teigiamo efekto reguliuojant eismo srautus Karaliaus Mindaugo ir Savanorių prospektuose. Sumažėjo chaotiško blaškymosi ieškant laisvų vietų, mažiau rizikuojančiųju, kurie kerta gatvę ne perėjose, visada galima rasti laisvų stovėjimo vietų.

Mažiau sumaišties

Karaliaus Mindaugo prospekte esančios parkavimo vietos ilgai buvo neapmokestintos. Bet tai nereiškė, kad atvykę į Kauno centrą vairuotojai ten galėjo laisvai pastatyti automobilį – dauguma palikdavo mašinas visai dienai, todėl vėliau atvykusiesiems rasti laisvą vietą prilygo loterijai. Važiuojantieji ir besidairantieji laisvos vietos trikdė eismą, o staigiai stabdydami, kad nepravažiuotų sunkiai sužvejotos vietos, sukeldavo daug avarinių situacijų. Retas kuris, išlipęs iš automobilio, eidavo požeminės perėjos ar pėsčiųjų tilto link, o mėgindavo perbėgti judrų ir platų prospektą.

Viešosios įstaigos „Automobilių stovėjimo aikštelės“ direktorius Justas Limanauskas teigia, kad būtent dėl to nuspręsta nepalikti be rinkliavos pačiame miesto centre esančios ir dėl to natūraliai itin apkrautos gatvės. „Dabar lengviau rasti laisvą vietą, sumažėjo chaotiško blaškymosi“, – pastebi jis.

Vis dėlto Karaliaus Mindaugo prospekte dar yra vietų, kurios nėra mokamos. Tai ruožas abipus gatvės nuo „Akropolio“ iki Žemųjų Šančių.

Savanorių prospektas irgi išvaduotas

Savanorių prospekte koncentruojasi daug paslaugų įmonių, parduotuvių, kur kauniečiai visą dieną turi įvairių reikalų. Didelė dalis jų atvažiuoja neilgam. Tačiau iki sprendimo įteisinti rinkliavą šioje gatvėje nemažai vairuotojų palikdavo automobilius visai dienai. Ypač ruože, esančiame arčiau miesto centro. Todėl gatvės pakraščiuose rasti laisvą vietą būdavo sudėtinga. Dabar situacija pasikeitė. „Atvykusiam trumpam į Savanorių prospektą žmogui 30 centų rinkliavos mokestis už valandą nėra didelis, bet dabar jis gali būti tikras, kad nesunkiai ras, kur palikti automobilį“, – įsitikinęs J.Limanauskas. Skaičiuojama, kad statomų automobilių rotacija šiame prospekte padidėjo dvigubai. Vadinasi, dvigubai daugiau atvykusių vairuotojų neturi rūpesčių dėl vietos automobiliui.

„Po automobilių stovėjimo vietų Savanorių prospekte apmokestinimo aplinkinėse gatvelėse pradėta masiškai palikti automobilius, dėl to buvo apsunkintas vietinių gyventojų eismas“, – sakė J.Limanauskas. Jo teigimu, daugelyje pasaulio miestų rinkliava už automobilių stovėjimą renkama ne tik miesto centre, bet ir arčiau jo esančiose gatvėse.

Mokamas automobilių stovėjimo zonas teko išplėsti ir kai kuriose aplink Savanorių prospektą esančiose gatvėse. Rinkliava renkama Žemaičių gatvės ruože nuo Savanorių prospekto iki P.Višinskio gatvės, Žemaitės gatvėje, Zanavykų gatvėje nuo Savanorių pr. iki Zarasų gatvės, Širvintų gatvėje nuo Savanorių pr. iki Kapsų gatvės, Molėtų gatvėje nuo Savanorių pr. iki Kapsų gatvės, Leliūnų, Giedraičių gatvėse.

Vis dėlto Karaliaus Mindaugo prospekte dar yra vietų, kurios nėra mokamos. Tai ruožas abipus gatvės nuo „Akropolio“ iki Žemųjų Šančių.

Naujų technologijų įdiegimas

Dar viena patogi naujovė – atsiskaitymas bekontakte mokėjimo kortele. Tokių parkomatų jau yra beveik 100. Greitai visuose parkomatuose Kaune bus galima atsiskaityti bekontakte kortele.

Jau greitai VšĮ „Automobilių stovėjimo aikštelės“ pritaikys dar kelias naujoves. Rinkliavos kontrolieriai turės nešiojamuosius vaizdo registratorius. Tikimės, kad jie padės greičiau ir objektyviau išnagrinėti ginčytinas situacijas, išvengti interpretacijų kilus konfliktui. Be to, tikimės, kad šios priemonės pritaikymas pagerins rinkliavos kontrolierių bendravimo kultūrą.

„Planuojame įstaigos turimame elektromobilyje įrengti numerių nuskaitymo įrangą. Važiuojant gatve ji fiksuotų transporto priemones ir tikrintų, ar yra sumokėta rinkliava už stovėjimą“, – naujovės ypatumus aiškino J.Limanauskas.

Pasak jo, kontrolės darbas taps lengvesnis ir efektyvesnis, smarkiai sumažins piktnaudžiavimo galimybes vengiantiems mokėti rinkliavą vairuotojams.

Verta priminti, kad vairuotojams nėra būtina palikti parkomate su valstybiniu numeriu atspausdinto kvito automobilyje. Vis dėlto patartina kvitą pasiimti ir išsaugoti 48 val.

Elektromobilių savininkai turi gauti specialų leidimą

Kaunas, palaikydamas tvaraus ir švaraus miesto sukūrimo strategiją, nuo rinkliavos atleidžia visus elektromobilių vairuotojus. Anksčiau nemokamai galėdavo stovėti visos transporto priemonės , turinčios specialius EV serija prasidedančius valstybinius numerius. Dabar tokius pačius numerius gauna ir hibridiniai automobiliai.

„Nuo rinkliavos atleidžiamos tik tos transporto priemonės, kurios, kaip rašoma rinkliavos nuostatuose, energiją mechaniniam judesiui atlikti gauna tik iš elektros energijos kaupiklio“, – aiškino J.Limanauskas.

Elektromobilių savininkai gali pateikti prašymą ir automobilio registracijos liudijimą elektroniniu būdu.

Primename, kad nuo vietinės rinkliavos už automobilių stovėjimą yra atleisti tik tie neįgalieji, kurie turi neįgalių asmenų transporto priemonių statymo kortelę. Šią kortelę transporto priemonės valdytojas turi palikti transporto priemonėje automobilio viduje už priekinio stiklo arba ant prietaisų skydelio vairuotojo pusėje iš lauko gerai matomoje vietoje, kad pro priekinį transporto priemonės stiklą būtų lengvai įskaitoma kortelės numeris ir galiojimo data.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hm

Hm portretas
Tik nereikia čia apie tvarka skiesti - eilinis pasipinigavimas ir tiek

...

... portretas
Tai negi susimokėję tiesiai per kelią lakstyti nustoja?

Žaliakalnietis

Žaliakalnietis portretas
Centrą apmokestino, bet nepasirūpino kitais. Dabar Žaliakalnio gatvelės užkištos mašinomis. Ypač Kauko laiptų rajone. Radastų, Lietuvių, Kauko al. ir visos kitos gatvelės taip užkištos, kad kartais net pravažiuoti sudėtinga. Gyventojai grįžę namo anksčiau neturi kur pasistatyti savo mašinų. Turi važinėti po rajoną ir ieškoti vietos, o vakare eiti ir atsivaryti mašiną prie namų. O apmokestinti šias gatveles irgi būtų neteisinga vietos gyventojų atžvilgiu. Gal ten reikėtų sustatyti ženklus "stovėti draudžiama" su laiko galiojimo lentele. šiuo klausimu buvo kreiptasi į p. Kerą, bet jam kaip nuo žąsies vanduo. jam labiau rūpi kaip mieste sureguliuoti eismą taip, kad dar didesnis chaosas būtų.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių