Bokso karalius pergales skina ne tik ringe

Pelnęs ne vieną pergalę ringe, o šalies sporto istorijoje palikęs gilų pėdsaką, boksininkas Daugirdas Šemiotas pirmas kirto ir pėsčiųjų žygio "Nemuno kilpomis 2017" finišo juostą.

Varomas iššūkių

Ringo karaliumi daugybę metų tituluotas kaunietis D. Šemiotas jau kurį laiką neužsiima profesionaliu sportu. Tiesa, nuo bokso, kuriam skyrė dalį savo gyvenimo, nenusigręžė – kasdien jauną vyrą galima sutikti Jonavos gatvėje, sporto klube "DaugirdasGym", dalijantis savo patirtimi ir sukauptomis žiniomis.

"Baigus profesionalų sportą tapau priklausomas nuo iššūkių", – pastarųjų poreikį sau su vandens poreikiu žuviai lygino olimpietis. Su pastaruoju daugkartinio čempiono uždaviniu – kone 70 km Nemuno kilpomis – jis sudorojo be didesnių pastangų.

Ketvirtadaliu mažesnę distanciją D.Šemiotas įveikė dar pavasarį. Tąkart maišydamas Birštono ir Prienų apylinkes ištirpdė pusšimtį kilometrų.

"Nebuvo lengva. Norėdamas pasivyti likusius komandos narius turėjau laikytis spartaus tempo", – apie sunkumus, kurie  sužadino dar didesnio kovotojo dvasią, kalbėjo išvaizdus tamsiaplaukis.

Pajutęs, kad gali daugiau, sportininkas ryžosi naujam iššūkiui – papildomiems kilometrams pėsčiomis su maždaug dar 6 tūkst. ėjimo entuziastų.

Specialiai nesirengė

Žygio "Nemuno kilpomis 2017" maršrutą organizatoriai suskirstė į keturias kryptis: 15 km – pradedančiųjų, 25 km – sveikatingumo, 40 km – harmonijos ir 65 km – ištvermės. D.Šemiotas nedvejodamas pasirinko pastarąją.

Ilgiausiai žygio atkarpai jis specialiai nesiruošė. Pakako treniruočių, kurių per dieną suskaičiuoja iki vienuolikos, ir kultivuojamos sporto šakos pranašumų – boksas, anot profesionalo, išjudina skirtingas raumenų grupes ir sustiprina visą kūną.

Esu tos nuomonės, kad reikia imti viską, ką tau duoda gyvenimas, nes veikiausiai tai vyksta ne be reikalo.

"Be to, su klubo nariais nuolat organizuojame žygius, įvairias sporto stovyklas, nemažai bėgiojame. Matyt, tai man ir padėjo pasirengti, – paprašytas patarimų, kaip savo kūną treniruoti jauniesiems žygeiviams, D.Šemiotas ragino pradėti nuo sveikatos patikros. – Išsitirkite širdies veiklą, atlikite kraujo tyrimą. Svarbu žinoti kalio, magnio, geležies kiekį savo organizme. Tikėtina, kad, šių medžiagų trūkumo iki tol nejutę, žygio metu galite pasijusti blogai. Jei viskas gerai, pradėkite nuo mažų atstumų ir pamažu juos didinkite. Turite jausti savo kūną ir niekada nesistengti viršyti galimybių."

Svajojo apie pergalę

Į pirmąjį, 50 km, išbandymą prie starto linijos D.Šemiotas stojo kaip komandos narys. Spalio 7-ąją teisėjui mostelėjus vėliavėle į priekį išsiveržęs kaunietis galvojo tik apie asmeninę pergalę.

"Ėjome pro Prienus, Birštoną, miškus ir piliakalnius. Kažkas medžiojo gražius kadrus fotoaparatu, kažkas norėjo tiesiog lengvai praeiti. Aš troškau laimėti", – ambicijų neslėpė treneris, žingsnį spartinęs net iki 8 km/val.

Gal todėl punktuose, kurie trasoje buvo išdėstyti kas kelis kilometrus, vyras negaišo – ilgesniam laikui stabtelėjo vos viename jų, kad užkrimstų ir atgautų jėgas.

Anot D.Šemioto, einant ilgus atstumus būtina pasirūpinti ne tik patogia avalyne ar apranga, bet ir mityba. Kuo intensyvesnė apkrova tenka organizmui, tuo daugiau angliavandenių jam reikia. Pastarieji, kaip ir baltymai, yra pirminis ir svarbiausias energijos šaltinis raumenims.

"Nepamirškite vandens, jį gerkite net ir tada, jei visai nenorite. Dar geriau – skysčiai su elektrolitais, nes be jų mūsų organizmas negali tinkamai funkcionuoti, – naudingus patarimus toliau žarstė pašnekovas. – Intensyvus sportas arba, kaip šiuo atveju, kūną gręžiantys kilometrai ir tempas yra vienas rizikos veiksnių, galinčių sukelti dehidrataciją. Taip atsitinka dėl to, kad organizmas palaiko pastovią kūno temperatūrą, garindamas skysčius per odą."

Apie ateitį – mįslingai

Tikslą, kurį sau išsikėlė nekantriai trypčiodamas distancijos pradžioje, D.Šemiotas pasiekė – užnugaryje palikęs kitus dalyvius, finišą jis kirto pirmas drauge su komandos nariu bičiuliu Tautvydu Grabausku.

Po daugiau kaip 9 val. trukusio iššūkio jėgos buvo jau šiek tiek apleidusios kūną, tačiau sportininkas nenusižengė savo klubo taisyklei. Stebint žiūrovams ir dalyviams jis padarė 67 atsispaudimus – po vieną už kiekvieną įveiktą kilometrą.

"Taip, taip – 67, nes realiai tiek ir nuėjome", – kalbėdamas pergalės skonį burnoje, regis, tebejautė sportininkas.

Kiekvienam žmogui svarbu būti įvertintam ir pastebėtam? D.Šemiotas neslėpė, kad dėmesys yra malonus, tačiau už jį, medalius, taures ar diplomus jam esą kur kas svarbesnė vidinė pilnatvė. Šis jausmas kaip slaptas variklis – stumia pirmyn ir motyvuoja.

"Esu tos nuomonės, kad reikia imti viską, ką tau duoda gyvenimas, nes veikiausiai tai vyksta ne be reikalo, – užuominomis kalbėjo D.Šemiotas.

Dabar boksininkas geriausiai jaučiasi nuosavame klube, kurį kasdien aplanko dešimtys entuziastų ir patyrusių sportininkų, tačiau jis neatmetė galimybės, kad vieną dieną imsis naujos veiklos. Tiesa, kokios – neatskleidė.

"Galbūt pabusiu ryte ir suprasiu, kad noriu rašyti, – pasiteiravus, ar kvepia nauja knyga apie bokso karalių, D.Šemiotas papurtė galvą. Bent jau artimiausiu metu sekti Jordano Poškaičio pavyzdžiu jis nežada.

"Žinoma, niekada nesakyk niekada. Kažkada juk lipau ir ant scenos", – 2014 avantiūrą projekte "Lietuvos balsas" prisiminė jaunas vyras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ošei

Ošei portretas
Padaryta iš musės dramblys, ne Daugirdas pirmas baigė distanciją, o ir atsispaudimus ne vienas darė...

Giminaite

Giminaite portretas
saunuolis Daugirdas :)

As uz

As uz portretas
Daugirdas,stiprus vyras! O zurnaliste-Sarune,graziai raso ir atrodo visai nieko:)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių