Brakonierius seks ir iš oro

Lietuvos aplinkosaugininkai nuo šiol į reidus leisis ir sraigtasparniu. Naujuoju moderniu "Eurocopter AS365N3+ Dauphin", įsigytu už 17,8 mln. eurų iš ES fondų, bus vykdomos ir paieškos bei gelbėjimo operacijos.

Po parodomojo skrydžio su aplinkosaugininkais virš Kauno ir jo apylinkių aplinkos apsaugos ministras Kęstutis Trečiokas antradienį sakė, kad šiurkščių pažeidimų neužfiksuota, bet visa per reidą nufilmuota medžiaga vėliau bus kruopšiai analizuojama.

"Iš aukštai labai gerai matyti, kas vyksta už tvorų, pavyzdžiui, kaip tvarkomos pavojingos atliekos. Sraigtasparnį naudoti efektyvu ir iškilus pavojui, pavyzdžiui, kai išsilieja teršalai, dega pievos ar miško paklotė. Neatsakingai tvarkant atliekas, deginant pernykštę žolę gamtai padaromi milžiniški nuostoliai", – pasakojo ministras, nusileidęs Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų poste Aleksote.

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Tomas Barkauskas pabrėžė, kad visuomenė sąmoningėja, tačiau vis dar yra nemažai užkietėjusių brakonierių, kitų pažeidėjų.

"Per trumpą laiką galima apžvelgti labai didelę teritoriją", – apie sraigtasparnio pranašumus aplinkosaugininkų misijose kalbėjo T.Barkauskas.

Reido dalyvius skraidinęs sraigtasparnių eskadrilės vyr. lakūnas Eduardas Gaučius pasakojo, kad yra dalyvavęs ne vienoje gelbėjimo operacijoje. Dažniausiai pasitaikantys atvejai, kai prireikia pagalbos iš oro, – sunegalavę kruizinių laivų keleiviai. Vieną teko skraidinti, kai susilaužė žandikaulį, kitą buvo ištikęs infarktas.

Pagal ministerijų bendradarbiavimo sutartį pirmuosius penkerius metus šis sraigtasparnis kasmet skirs ne mažiau kaip 75 skrydžio valandas aplinkai stebėti ir kontroliuoti.

Lietuvoje aplinkai stebėti iš oro bei paieškos ir gelbėjimo darbams iš oro vykdyti buvo naudojami "Mi-8" tipo sraigtasparniai, kurių tinkamumo vykdyti užduotis terminas baigėsi 2015 m.

Naujuoju "Eurocopteriu" bus galima fiksuoti ir kontroliuoti naftos ir kitų medžiagų išleidimą į jūrą, stebėti ekstremalius hidrologinius reiškinius (potvynius, sausras), fitosanitarinę būklę, vykdyti paieškos ir gelbėjimo užduotis virš Baltijos jūros ir virš Lietuvos sausumos teritorijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
kaunui, pirko 3 vertuškes, tai nejau 30 limonų kainuos pilotu apmokymas, foto kamera, gal dar koks garantinis servisas? Nesiriša galai

666

666 portretas
pinigus švaistys tokiu būdu . daugiau panašu kad patys naudos tai medžioklei , o jūs durniai galvokit kad brakonieriams gaudyt

kaunas

kaunas portretas
pats kopteris gal ir 7.5, bet pilotu apmokymas, foto kamera, gal dar koks garantinis servisas va jums plius 10 ir susidaro :) Maciau sian mojavosi po dangu.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių