Brangios vaizdo kameros Kaune - beveik aklos: nusikaltėlių nestabdo

Už mieste įrengtas 57 vaizdo kameras kasmet iš biudžeto atseikėjama šimtai tūkstančių litų, tačiau tai nesutrukdė vagims iš Laisvės alėjos per kelias dienas išsivežti net 250 grotelių ar suniokoti plaukikės Rūtos Meilutytės liepos.


Niekas nieko nematė


Policijos pareigūnai tikina, kad vaizdo kameros yra didelis pagalbininkas ne tik tiriant nusikaltimus ar užbėgant nepageidaujamiems įvykiams už akių.
Tačiau kauniečiai buvo šokiruoti, kai prie Šv. Mykolo Arkangelo (Soboro) bažnyčios metalo vagys pagrobė 250 ketaus vandens surinkimo grotelių. Nuostolis miestui – 43 250 litų. Laikinai vietoj buvusiųjų paklotos medinės grotelės.


Ne ką mažiau pribloškiantis tapo ir policijos prašymas atsiliepti liudytojus, mačiusius,  kaip vandalai niokoja Rūtos Meilutytės sodintą liepą. Laisvės alėjoje prie pat Kauno savivaldybės augančiam medžiui buvo nuplėšta apatinė šaka ir dalis kamieno. Ką tuo metu fiksavo vaizdo kameros?
Kadangi vyksta ikiteisminis tyrimas, pareigūnai nekomentuoja detalių, tačiau kyla pagrįstų įtarimų, jog vaizdo kameros arba nieko neužfiksavo, arba įrašo kokybė prasta, todėl ir prireikė visuomenės pagalbos.


Naujienos vėluoja


Dar pavasarį Kauno valdžia žadėjo, kad mieste bus įrengtos naujos, geresnės vaizdo kameros, tačiau to iki šiol nepadaryta. Specialistai vengia konkrečių komentarų, tačiau užsimena, kad dabartinių vaizdo kamerų perduodamas įrašas nėra kokybiškas.


"Kad ir kaip ten būtų, už mūsų nusikaltėlius atsako policija, o ne savivaldybė. Savivaldybė ir taip padeda policijai – nuperka riedžius, įrengia vaizdo kameras", – atkirto Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Steponas Vaičikauskas.


Jis užtikrino, kad jau rugpjūtį senąsias kameras pakeis naujos. "Senosios keičiamos ne todėl, kad blogos, o todėl, kad baigėsi sutartis su vaizdo perdavimo paslaugas teikusia bendrove "Siemens". Didelių nusiskundimų dėl senų kamerų nebuvo", – aiškino S.Vaičikauskas.


Pavaduotojas tiksliai net nežinojo, kiek šiuo metu mieste yra vaizdo stebėjimo kamerų ir ar visos 2005 m. įrengtos kameros  dar veikia. "Naujos bus kokybiškesnės ir mobilesnės. Daugiau padės nei iki šiol", - neabejojo S.Vaičikaukas. Pasklaidęs segtuvus, jis patikslino, kad  artimiausiu metu ketinama įrengti 52 kameras, iš kurių 27 bus valdomos.
Tarybos sprendimu, kasmet vaizdo perdavimo paslaugai pirkti miesto biudžete numatoma iki 750 tūkst. litų.


Džiaugiasi statistika


Kauno vyriausiojo policijos komisariato duomenimis, pernai mieste įrengtos vaizdo stebėjimo kameros užfiksavo daugiau nei 800 įvairių pažeidimų.
Šiemet vaizdo kamerų pagalba išaiškinti septyni viešosios tvarkos pažeidimai, trys vagystės, 29 muštynės, 76 alkoholio ir 3 narkotikų vartojimo viešoje vietoje atvejai, 24 eismo įvykiai, 28 kelių eismo taisyklių pažeidimai.


"Tikslai, kurių buvo siekta įrengiant kameras yra pasiekti. Skaičiai mus džiugina", – optimizmą demonstravo Kauno policijos l.e. Viešosios tvarkos valdymo viršininko pareigas Virginijus Petraitis.


Pasak V.Petraičio, šiemet 56 kartus vaizdo kamerų archyvai buvo panaudoti aiškinantis nusikaltimus. "Kiekvienu atveju ikiteisminio tyrimo tyrėjas sprendžia, ar jam naudotis archyvu. Nerenkama statistika, kokią įtaką tyrimui padarė vaizdo kameromis užfiksuota medžiaga", – sakė V.Petraitis.


Svarbi ir prevencija


Daugiausia vaizdo kamerų įrengta miesto centre, Laisvės al., Senamiestyje, Karaliaus Mindaugo pr., Savanorių pr. esančiose sankryžose, stebimas Ramybės parkas ir kitos vietos. Nustatyta, kad tose vietose, kuriose įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, padaromų nusikaltimų kasmet mažėja – nuo 2009 metų sumažėjo apie 33 proc.


Vaizdo kamerų perduodamus vaizdus prie monitorių stebi ne pareigūnai, o čia įdarbinti neįgalieji. Monitoriai stovi Patrulių rinktinės patalpose. Pastebėję vykdomą nusižengimą ar nusikaltimą, stebėtojai tuoj pat perduoda budėtojui, kurie patrulių ekipažą  siunčia į karštą tašką.
"Pirmiausia vaizdo kameros veikia prevenciškai, padeda operatyviai reaguoti į įvykius. Miesto saugumui – tai tik į gera", – kamerų naudą pabrėžė policijos atstovas V.Petraitis.


Tačiau ko galima tikėti iš kameros, kuri pastatyta, pavyzdžiui, 2007 metais? Naujausioms technologijoms dideliais žingsniais žengiant per pasaulį tokia atgyvena jau vargiai ar gali atkurti aiškius nusižengėlio veido bruožus.


"Pagal planą, greitai bus daugiau valdomų kamerų. Tai reiškia,  kai pastebi pažeidėją, jį gali sekti per kitas kameras. Tačiau čia yra ir blogybių – tada nesekamas kitas tos kameros perimetre esantis vaizdas", – aiškino V.Petraitis.


Patikima garantija


Kai kuriais atvejais kamerų nauda abejoti negalima. Vaizdo stebėjimo kameros užfiksavo tragediją, kai Luko Jablonsko vairuojamas BMW pražudė 44-erių moterį su 10 metų dukra. Pareigūnai neabejoja, kad užfiksuotas vaizdo įrašas bus naudingas tiriant šią nelaimę.


Nelaimė Baltų pr. sukrėtė aplinkui gyvenančius žmones. Jaunas vaikinas dideliu greičiu skriejo gatve, kai aplink buvo daug žmonių. Tragediją matė nemažai liudininkų. Jie vienbalsiai teigė, kad po avarijos matytas vaizdas sukrėtė.


Vaizdo įraše matyti, kad avarijos aukos pakilo į orą lyg besvorės ir nukrito ant asfalto. "Net kai yra liudytojai, vaizdo medžiaga vaidina didžiulį vaidmenį – nelieka vietos interpretacijai", – vertino V.Petraitis.


Išrinko vietas


Dar vienas klausimas, į kurį vienareikšmio atsakymo nėra – ar turi kauniečiai žinoti, kur įrengtos vaizdo kameros ir kokį plotą jos pajėgios užfiksuoti? Pareigūnai remiasi statistika, kad tose vietose, kuriose vaizdo kameros yra – nusikalstamumas mažėja.


Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Danas Bortkevičius svarstė, kad  geriau neskelbti, kuriose vietose Kauno mieste yra įrengtos vaizdo kameros ir kaip jos veikia. Esą potencialūs nusikaltėliai gali pasinaudoti menkiausiomis spragomis.


"Policija mums yra atsiuntusi sąrašą jų pageidaujamų vietų, kuriose būtų saugu įrengti kameras ir kai tik baigsis konkursas, pagal jų rekomendacijas ir įrengsime", - dėstė D.Bortkevičius.


Naujai įrengtomis vaizdo kameromis bus stebimos 33 Kauno vietos. Šiuo metu jos įrengtos 25 miesto vietose. Saugumu mieste besirūpinantieji teigia, kad didesnis kamerų skaičius dar labiau džiugintų, tačiau tai kol kas lieka tik siekiamybe.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
pritariu, kad pirmiausia NORMALIUS ZMONES prie kameru pasodinti reikia, kurie truputeli nusimanytu nusikaltelio psichologijoj o ne stebetu kameras atseit!!! slykstus straipsnis, informacija iskraipyta! ta avarija baltu pr. visai ne su miesto kamerom buvo pastebeta todel neklaidinkite zmoniu su tokiais straipsniais! geriantys asmenys mieste cia baisus nusikaltimas?? geriau parasykite kiek kameros pastebejo kisenvagiu, atviru vagysciu? apiplesimu!!!!! atsakysiu as- nei 1!!!!!

vAICEKAUSKAI tu

vAICEKAUSKAI tu portretas
TU PAKEISK DAR NEIGALIUS KURIE NEIGALI STEBETI IR BUTI SUSIKAUPE PRIE TU KAMERU GERAI ? O TADA AISKINK KUO TU PADEDI POLICIJAI..MOTYVUOTU ZMONIU REIKIA KURIEMS KAZKAS RUPETU IR ZINOTU KAIP IR KA STEBETI..

rrr

rrr portretas
tai matosi is to iraso kur tas gaidys uzmuse moteri su mergaite, kad visiskai lievos tos kameros, tamsoje is vis tur but nieko nesimato, o gal ir nelabai kas stebi, nes svarbu tur but buvo tik irengti uz musu pinigelius... kad veiktu ir butu efektyvu tai visiskai nesvarbu valdziazmogiams...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių