Butelyje – svajos apie vedybas ir šoferio teises

Kai Aladinas patrynė butelį, iš jo išlindo džinas. Kai stiklinį butelį Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro kiemelyje kliudė ekskavatorius, iš jo pabiro slaptos absolvenčių svajonės.

Netikėtas radinys

Vykdant kasinėjimo darbus Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro kiemelyje, kur bėgant laikui turėtų atsirasti dekoratyvi apželdinta erdvė mokinių praktikai, darbininkai aptiko netikėtą radinį. Scenarijus labai panašus į 2018-ųjų birželį, kai vykdant Laisvės alėjos grindinio rekonstrukciją ekskavatoriaus kaušas kliudė puodynę su keliais šimtais monetų, kaip manoma nukaltų XVI a. Tiesa, praėjusią savaitę mokymo įstaigos teritorijoje sunkioji savaeigė mašina kliudė ne molinį indą, o stiklinį butelį. Nuo smūgio šiam pabirus į šukes, ant žemės išriedėjo popieriaus ritinys.

"Labai gaila, kad butelio nepavyko išsaugoti. Žinoma, svarbiausia, kad turinys liko sveikas", – Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro Viešųjų ryšių koordinatorė Raimonda Jonuškienė dėkojo kasinėjimo darbus vykdžiusiems darbininkams, atsakingai pažiūrėjusiems į radinį.

Suvynioję į medžiagos skiautę, popieriaus ritinį jie nedelsiant pristatė ugdymo įstaigos administracijai.

Darbuotojus sužavėjo ne tik labai žemiškos, šiems laikams nebūdingos merginų svajonės, bet ir dailyraštis. (Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro nuotr.)

Ne šių dienų svajos

Kaip paaiškėjo netrukus, popieriaus ritinys priklauso 1965–1970 m. absolventėms. Tuometę Kauno miesto profesinę technikos mokyklą Nr. 3 baigusios merginos dailyraščiu dėkojo visiems pedagogams, vadovybei ir auklėtojoms už tai, kad negailėdamos jėgų, neskaičiuodamos laiko dalijosi savo žiniomis ir gyvenimiška patirtimi. Butelį su laišku jos užkasė po savo pačių rankomis sodintu medeliu.

"Absolvenčių rašyto laiško ilgis 2,30 m. Jis puikiai išsilaikęs, – R.Jonuškienė džiaugėsi, kad tai leido perskaityti visų 25 merginų svajones, surašytas popieriaus lape.

Aldona Bernotaitė labiau už viską troško įgyti vieną iš technikos specialybių ir neištekėti. Priešingai nei Ala Agadžijan – baigusi universitetą, kalbų fakultetą, mergina svajojo susirasti gerą gyvenimo draugą. Birutė Slatkevičiūtė buvo dar konkretesnė – norėjo ištekėti už to, apie kurį svajoja, o jei nepasiseks – už pirmo pasitaikiusio, bet turtingo.

Absolvenčių rašyto laiško ilgis 2,30 m. Jis puikiai išsilaikęs.

"Ir greitai išsiskirti…" – savųjų norų sąrašą baigė B.Slatkevičiūtė.

Vida Katinaitė sau piešė aktyvios meno veikėjos ateitį. Anna Lazdan – modelių konstruotojos karjerą. Birutė Dirmeitytė svajojo būti gera pedagoge su šoferio teisėmis. Janina Vičinskaitė – telefoniste. Marytė Kabalinaitė – akušere, o vėliau ir gydytoja-ginekologe.

Nė viena neatsiliepė

Gegužės viduryje virtualiojoje erdvėje Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro žinutę apie rastą laišką pamatė maždaug 43 tūkst. žmonių. Nemaža dalis jų pasidalijo pranešimu apie radinį, deja, nė viena iš absolvenčių prieš 51 metus po žeme užkasusių butelį su savo svajonėmis kol kas neatsiliepė.

"Vertinant šių dienų perspektyvoje merginų svajonės tokios žemiškos ir paprastos. Dabar to pasigendama. Labai įdomu, ar kurios nors svajonės išsipildė", – svarstė Viešųjų ryšių koordinatorė.

Ji pasakojo, kad tai ne pirmas butelis, rastas mokymo įstaigos teritorijoje. Tiesa, ankstesnis nebuvo vertas tiek dėmesio ir vietos profesinio mokymo centro istorijos kampelyje, kurį artimiausiu metu planuojama įsteigti.

"Šis radinys mus dar labiau pastūmėjo imtis to, apie ką galvojome jau kurį laiką. Muziejaus nesteigsime, bet istorijos kampelį – būtinai, – R.Jonuškienė bandė įsivaizduoti, kokiais eksponatais tokią erdvę ateityje galėtų papildyti pastarųjų metų absolventai. – Tradicijos keičiasi, o butelių su savo svajonėmis niekas nebekasa po žeme. Viskas modernėja, asfaltuojama."



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Dabartinio jaunimo svajonės ..''kad greičiau panaikintų pandemijos apribojimus ir jie galėtų TŪSINTIS naktiniuose klubuose ir baruose .''a

Svajonės

Svajonės portretas
Svajonės ir tiek.Baigus PTU dirbo eilinėmis darbininkėmis..

Tfu

Tfu portretas
Buvo geras komunizmas, tik supuvo ...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių