Daugiabučių gyventojai tampa kiemų savininkais

Bendromis gyventojų, administratorių ir savivaldybės pastangomis tvarkomi ir daugiabučių kiemai, atsiranda ir vis daugiau tvarkingų įvažų. "Vis daugiau kauniečių ryžtasi tapti tikraisiais kiemų savininkais, o mes padedame sutvarkyti reikiamus dokumentus", – pastebi daugiabučių namų administratoriai.

Padeda administratoriai

Daugiabučių gyventojams beveik kasdien tenka sukti galvą, ar grįžus namo bus laisva bent viena parkavimo vieta. Labiausiai probleminiuose rajonuose – tai sėkmės dalykas.

Gyventojai kenčia nuo stichiškai kiemuose ir ant žaliosios vejos statomų automobilių, bet ir nuo netvarkingos kiemų dangos. Per duobes sunku saugiai ir važiuoti, ir eiti. Ypač palijus.

Viena išeičių daugiabučių gyventojams – susiformuoti sklypus, išsipirkti ar išsinuomoti iš valstybės kiemą, jį susitvarkyti pagal gyventojų poreikius ir užsitverti.

Pasak Kauno centro būsto vadybininko Audriaus Steponaičio, kai kuriuos gyventojus gąsdina įsivaizdavimas, kad sklypo formavimo, žemės nuosavybės ar nuomos tvarkymo procesas yra sudėtingas, varginantis ir ilgai užtrunkantis.

Tačiau šiuo atveju kreipusis į namo administratorių, šis apsiima sutvarkyti visus reikiamus dokumentus, bereikia, kad tam pritartų reikiama dalis namo bendraturčių.

Dar aštresnė situacija

Miesto centre situacija dėl parkavimo vietų stygiaus ypač aštri. Be to, nemažoje dalyje kiemų stovėjimas mokamas net ir namo gyventojams. Pasak Kauno centro būsto specialistų, situacija pasikeistų, jeigu būtų parengti detalieji planai ir gyventojai taptų kiemų šeimininkais.

Kęstučio g. 31 name gyvenantis Irmantas Skėrys teigė, kad kiemo danga – nebloga, bet jame sunkoka rasti laisvą vietą automobiliui pastatyti. Šioje miesto dalyje gausu įvairių įstaigų lankytojų, studentų, čia dirbančiųjų ar leidžiančiųjų laisvalaikį, taip pat karštligiškai ieškančiųjų parkavimo vietos.

Kai susitvarkysime kiemą, vietos užteks visiems gyventojams.

Tokiomis pat bėdomis gyvena ir Kęstučio g. 55 namo bendraturčiai. Vienas jų – Vitalijus laisvą stovėjimo vietą pavadino aukso vertės. "Kai susitvarkysime kiemą, vietos užteks visiems gyventojams, – tikisi vyras. – Aišku, spręsime, ar tverti tvorą ar kaip kitaip įvažiavimo apribojimą pašaliniams išspręsti."

Abu šie kalbinti kauniečiai pasakojo, kad kaimynų pritarimo, jog reikia įsigyti kiemą, sulaukė greitai ir lengvai. "Mūsų kiemas – mažokas, kiekvienam butui stovėjimo vieta kažin ar išeis, bet ne visi kaimynai turi automobilius. Jiems nebus skaičiuojamos ir sklypo formavimo, remonto ir kitos išlaidos", – aiškino I.Skėrys. Tačiau tvarkingesne aplinka galės džiaugtis visi kaimynai.

Anot jo, būtent dabar yra pats tinkamiausias metas išsipirkti kiemą, nes žemė, ypač miesto centre, tikrai nepigs, o tik brangs. Tad jis su kaimynais ir suskubo naudotis šia proga.

Gyventojai patenkinti

"Žmonėms reikalinga normali stovėjimo aikštelė. Dabar vyksta stichinis parkavimas. Kas randa vietą, kas nori, tas ir stato. O namo gyventojams, vėliau grįžtantiems, vietos ir nelieka. Kai kiemas taps mūsų nuosavybe, galėsime jame šeimyniškai tvarkytis. Jau esame įrengę vaizdo fiksavimo kameras", – planais dalijosi šilainiškis, Rasytės gatvės 2-ojo namo gyventojas Valerijus.

Žmonėms reikalinga normali stovėjimo aikštelė. Dabar vyksta stichinis parkavimas.

Vaizdo fiksavimo kameras gyventojai kieme įsirengė po to, kai kai kurių jų automobiliams po nakties buvo pradurtos padangos.

Pasak namų administratorių, šiuo metu sklypai formuojami ne tik Rasytės g. 2-ojo namo, bet ir aplinkinių 40, 48, 50-ojo namų bei Jotvingių g. 4-ajam namui. Tam jau yra pritarę ir Rasytės g. 10-ojo namo butų savininkai.

Valerijus kalbėjo, kad valdydami kiemą norėtų pasirūpinti ir vaikų laisvalaikiu, pavyzdžiui, įrengti jiems žaidimų aikštelę.

Vyras minėjo, kad kaimynų dėl tokių pertvarkų reikalingumo ilgai įtikinėti nereikėjo. "Gyventojai sprendimą priėmė per dvi dienas. Susirinkime nubalsavome ir dokumentus perdavėme tvarkyti administratoriui", – pasakojo kaunietis.

Miesto interesai

Kauno savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius skaičiavo, kad šiuo metu patvirtinti 82 daugiabučių sklypų projektai, dar 74 rengiami. Daugiausia – Šilainiuose, Centre, Dainavoje.

Anot jo, išsipirkę ar išsinuomoję daugiabučiui priskirtą sklypą gyventojai įgyja galimybę tapti savarankiškais savo kiemo šeimininkais.

"Tačiau suformavus sklypą būtina laikytis įstatymų, taip pat atsižvelgti į kaimynų ir miesto interesus. Pavyzdžiui, dėl vizualinės taršos, kad nebūtų neestetiškai atrodančių tvorų ir kitų statinių, trukdančių aplinkiniams, apribojančių judėjimą", – kalbėjo N.Valatkevičius.

Miestas taip pat nagrinėja galimybę parengti daugiabučių namų teritorijų suformavimo schemas.

Daugiabučių sklypų formavimo, išsipirkimo procedūros būseną galima stebėti elektroninėje erdvėje Žemėtvarkos planavimo dokumentų rengimo informacinėje sistemoje adresu zpdris.lt. Daugiau informacijos rasite čia.

Iš dalies finansuoja savivaldybė

Savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis teigė, kad šiemet įvažoms asfaltuoti skirta rekordinė 2,4 mln. eurų suma. Seniūnijoms metų pradžioje buvo pavesta sudaryti sąrašus ir atrinkti prasčiausios būklės įvažas tiek į švietimo, gydymo įstaigas, daugiabučių kiemus, tiek į muziejus ir kitus viešuosius objektus.

"Per keletą mėnesių panaudota pusė skirtos sumos, už šiuos pinigus išasfaltuota pusšimtis įvažų, aikštelių į švietimo įstaigas ir daugiabučių namų kiemus. Dar šįmet esame numatę išasfaltuoti po keletą prasčiausios būklės įvažų kiekvienoje miesto seniūnijoje", – sakė A.Pakalniškis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

MES

 MES portretas
Savivaldybë daro nusikaltimą, tai reketas !

Truputis...

Truputis... portretas
Atsiprasau, bet likau nesuprates, kur as pamelavau. Nuvaziuokite i Panemunes sila ir pasizurekite. Tik ne palei Nemuna pasivaiksciokite, o paejekite gilyn i misko parka ties pesciuju tiltu ir kitur, ir pamatysite, kaip tiesiami takai. Apie Panemunes naturalaus misko parko unikaluma as esu pasiskaites, todel ir stebina atliekamu darbu uzmojai... Ar nepersistengta?

ne į temą

 ne į temą portretas
Kiemus dažniausiai darko šiukšlių konteineriai ir sunkiasvorės "Švaros" mašinos, atvažiuojančios tų konteinerių. Asfaltas nepritaikytas tokio sunkumo ir dydžio transportui. Mokame didelius pinigus už šiukšlių išvežimą, tegul "Švara" prisideda prie kiemų remonto. Niekada nebūtų taip ištrupėjęs asfaltas, jei ne tie monstrai. Beje, jei jau siūloma išsipirkti kiemus, gyventojams turi būti suteikta teisė patiems spręsti, kaip jie bus tvarkomi, neprimetant projektų iš viršaus ir paverčiant kiemus autostradomis, kaip Riomerio g.Gal dabar siūlysit Riomerio g. gyventojams išsipirkti betonines džiungles su garuojančia smarve, juk dovanojote kiemą iš ES lėšų ?
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių