Didžiausi šiukšlintojai – privačių namų savininkai

Aplinkosaugininkai mano, kad šalia VIII forto gyvenantys privačių namų savininkai – didžiausi jo aplinkos šiukšlintojai. Tai patvirtina specialaus patikrinimo metu rastų šiukšlių turinys.

Aplinkosaugininkai mano, kad šalia VIII forto gyvenantys privačių namų savininkai – didžiausi jo aplinkos šiukšlintojai. Tai patvirtina specialaus patikrinimo metu rastų šiukšlių turinys.

Nei paskirties, nei šeimininko

"Gyvenu prie VIII forto, Šilainiuose, nuosavame name. Vieta nuošali, rami, bet bėda ta, kad tuo nuošalumu piktnaudžiauja nevalos, kiekvieną pavasarį VIII forto prieigose išauginantys kalnus šiukšlių. Be to, šio forto teritorijoje gyventojai ne tik šiukšlina, bet ir daržininkauja. Pristatė šiltnamių, įvairių pašiūrių, o aplinkui, grioviuose – kalnai šiukšlių, nes nematyti jokių šiukšlių konteinerių. Įdomu, kam priklauso šis objektas – VIII fortas ir jo teritorija?" – klausė šilainiškiai savo laiške, iliustravę jį daugybės šiukšlių nuotraukomis.

VIII fortas yra valstybės nuosavybė, kurią patikėjimo teise valdo Kauno miesto savivaldybė. Žemės sklypas aplink fortą nesuformuotas, tad žemė yra valstybinė, todėl ją prižiūrėti ir tvarkyti turi savivaldybė. Anot Lietuvos kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vadovo Svaigedo Stoškaus, minėta teritorija dabar yra seniūnijos "daržas". S.Stoškus įsitikinęs – kol fortas neturės funkcijos ir normalaus savininko, tol minėta padėtis dėl šiukšlių ir tvarkos iš esmės nesikeis.

Forto teritorijoje – daržai

Šilainių seniūnija gan operatyviai sureagavo į redakcijos persiųstą skaitytojų laišką ir jų nuotraukas – šiukšlynus aptvarkė. Kaip pranešė skaitytojai, sutvarkė ne visus arba vėl atsirado naujų. Tad drauge su Aplinkos ministerijos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kauno miesto agentūros vadovu Eugenijumi Vainalavičiumi žurnalistai nuvyko pažiūrėti, kaip po seniūnijos švarinimo atrodo VIII forto teritorija ir jo prieigos.

Šiukšlių aptikta mažiau, nei tikėtasi. Aplinkinių gyventojų dirbama fortų teritorijoje esanti žemė atrodė tvarkinga. Anot E.Vainalavičiaus, jei ne šie daržininkai, fortas jau seniai būtų paskendęs neįžengiamuose brūzgynuose.

Žinoma, padėtis dar pagerėtų, jei visų fortų teritorijos būtų pritaikytos visuomenės poreikiams.

Trūksta lankstaus požiūrio

E.Vainalavičiaus nuomone, jei seniūnija patikrintų sąrašą privačių namų savininkų, sudariusių sutartis su "Kauno švara", tai greitai išsiaiškintų, kas jų nesudarė. Greičiausiai būtent jie – paslaptingų forto prieigų ir kraštutinių gatvių pakraščių šiukšlintojų dauguma. Mat sunku įtarti daugiabučių namų gyventojus, kad neštų pelenus už Šalnos ir Žaibo g. sankirtos. Taip pat greičiausiai ne pastarieji suvilko medžių šakas ir žolę prie individualių namų apsuptos Sedos ir Pryšmančių g. sankirtos.

Pasak E.Vainalavičiaus, reikėtų lanksčiau organizuoti senuosiuose gyvenamųjų namų kvartaluose atliekų rinkimą, kantriau ir efektyvesnėmis priemonėmis raginti gyventojus keisti blogus įpročius. "Nuolat teršiamoms vietoms reikia ypatingo dėmesio, išsamios tose vietovėse gyvenančių atliekų turėtojų registro analizės, nes neteisinga kasmet eikvoti didžiulius miesto biudžeto pinigus dėl kelių aplinkos teršėjų elgesio", – įsitikinęs E.Vainalavičius.


Komentaras

Radeta Savickienė
Kauno miesto Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja

Jeigu visi miesto gyventojai laikytųsi Kauno miesto savivaldybės komunalinių atliekų tvarkymo taisyklių, panašių problemų nekiltų. Tenka apgailestauti, kad kai kurie kauniečiai, puoselėjantys vien savo teritoriją, įvairias atliekas – senus baldus, santechnikos gaminius, statybines atliekas, automobilių padangas ir pan. – išverčia tiesiog už tvoros ar šalia sklypo esančiuose šlaituose. Minėtas atliekas galima nemokamai nuvežti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles. Arčiausia čia minimai teritorijai – Raudondvario pl. 155D, už bendrovės "Lituanica" pastato. Aikštelė nedirba sekmadienį ir pirmadienį, tel.: 8 682 55 782, 8 682 55 780. Taip pat galima įvairias atliekas vežti į aikštelę, esančią Kuršių g. 9E, tel. 8 673 15 855.

Žaliąsias atliekas gyventojai gali kompostuoti savo valdose įrengtose kompostavimo dėžėse arba nuvežti į Žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę, esančią Nemajūnų g. 15A, tel. 8 683 03 786, arba sudaryti sutartį su atliekų tvarkytoju dėl šių atliekų išvežimo. Noriu padėkoti kauniečiams, kuriems nėra tas pats, kokioje aplinkoje jie gyvena, kurie informuoja seniūnijas apie šiukšlintojus, pateikdami nuotraukas arba filmuotą medžiagą. Tik bendromis visų pastangomis pasieksime, kad mūsų gyvenamoji aplinka būtų saugi ir tvarkinga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to to pritariu

to to pritariu portretas
kalba eina ne apie tai kas yra rusiuojama,bet kalbama kai is nuosavu namu nesa savo siuksles i konteinerius daugiabuciu.Va pries musu nama nuosavi namai kitoj gatves pusej,tai moteris savo nukritusius obuolius,lapus,suslavus kiema viska nesa ir vercia i musu konteineri.Gedinom ja ,bet jai kas.

to pritariu

to pritariu portretas
o ka siulai? jai privaciu namu savininkai net neturi galimybiu rusiuoti siuksliu? pvz ir mes tiek plastika tiek stikla isvezam prie daugiabuciu i konteineri ir ka? as uz siuklsiu isvezima kas antra menesi moku po 14 eu,tai ka man daryt jai neturiu galimybes rusiuot? mest viska i viena? neleidzia sazine kazkaip,o ten isrusiuoji ir viskas,taciau zinoma tokius siukslintoju,kaip fotkese,bausciau realiom didelem baudom,kovot su jais reikia,juk negali paskui kiekviena eit ir rinkt

Bliamba

Bliamba portretas
Privačių namų savininkai didžiausi šiukšlintojai? Nė velnio! Didžiausi šiukšlintojai - tai ratuoti benamiai, jaunimėlis, iš automobilių mėtantis visokį šlamštą. Gyvenam nuosavam name, nelaimei, dar ir prie parko. Kompostuotinas atliekas kompostuojam, stiklą ir popierių atitinkamai išrūšiuojam, stambagabaritines atliekas į stambių atliekų aikštelę išvežam. Bet patvoriais baisus šiukšlynas. Susistato mažinas jaunimėlis, bumčikuoja kiaurą parą, mėto butelius, nuorūkas, pakelius, švirkštus ir net mandavoškes, ir nenuvarysi jų: stovėt draudžiančio ženklo nėr! O jų šiukšles rinkt ir į savo konteinerį kraut nesinori, juoba kad berinkdamas gali net pro pirštines velniai žino kokiu švirkštu įsidurt ir velniai žino kokį užkratą pasigaut. MUMS KĄ DARYT?!?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių