Didžiausia Baltijos šalyse hortenzijų kolekcija jau žavi žiedais

  • Teksto dydis:

VDU Kauno botanikos sode 2014 m. pradėta kurti nauja hortenzijų kolekcija – jau didžiausia Baltijos šalyse. Ši unikali kolekcija jau pradeda žydėti: daugiau kaip 100 veislių augalai keri įvairiaspalviais, dideliais, kvapiais žiedynais, intriguoja išradingais veislių pavadinimais.

Kauno botanikos sodo hortenzijų kolekcija užima apie 250 m² plotą. Krūmai susodinti išraiškingose augalų salose, kur hortenzijos derinamos su alūnėmis. Tiesa, alūnių kolekcija iš uždaro kolekcijų sklypo perkelta tik šiemet, todėl augalai dar nedideli.

Botanikos sodo kolekcijų skyriaus vadovas dr. Arūnas Balsevičius prisimena, kad idėja įkurti Kaune hortenzijų ekspoziciją kilo apsilankius Latvijos nacionaliniame botanikos sode Salaspilyje. Kolekcijoje auginamos hortenzijos įsigytos Lietuvos medelynuose, tačiau importuotos iš Olandijos, todėl ne visų veislių augalams mūsų šalies klimatas tinka. Kai kurių veislių augalai skurdūs, tačiau lankytojams tai puiki edukacinė priemonė – ką pirkti, o ko ne.

Naujojoje kolekcijoje auga 107 vardų hortenzijos, čia lankytojai gali išvysti penkias rūšis, 102 jų veisles.

„Kauno botanikos sode augančios hortenzijos žavi ne tik savo išvaizda, bet ir pasižymi įdomiais veislių pavadinimais, tokiais kaip  „Hot Chocolate“, „Coton Candy“, „Dark Angel“, „Wedding Ring“, „Pink Diamond“, „Pinky Winky“, „Snow Queen“, „You And Me Forever“ ir pan.“, – sakė vyresnioji botaninių kolekcijų kuratorė Jolanta Šabūnaitė.

Hortenzijų kolekcijoje lankytojai išvys senųjų veislių, pavyzdžiui, šluotelines hortenzijas „Granflora“. Šios iš Japonijos 1867 m. introdukuotos hortenzijos užauga nuo 0,1 m iki 1,8 m. Taip pat žavėsis iš Japonijos kilusia „Nikko Blue“. Šių hortenzijų spalvos varijuoja nuo baltos, žalsvos, kreminės, rausvos, tamsiai raudonos, purpurinės ir net mėlynos.

Anot J. Šabūnaitės, viename žiedyne gali būti kelios spalvos, pavyzdžiui, balta, žalsva, gelsva, rausva ar balta ir purpurinė. Kolekcijoje yra margalapių, raudonlapių veislių. Iš kolekcijos išskirtina ąžuolialapė hortenzija „Ice Crystal“, kuri ištveria iki -28°C.

Kauno botanikos sode puikuojasi Š. Amerikoje paplitusi šviesioji hortenzija, aukštoji – medelis, užaugantis iki 2,5–3 m, paplitęs Himalajuose, iki 3300 m aukščio kalnuose. Savo gimtinėje pasiekia net 6 m aukštį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

palemonietee

palemonietee portretas
kiek pernai kainavo bilietai ir kiek siemet....Prie tos pacios informacijos paskelbkite...buciau labai dekinga.

lankytoja

lankytoja portretas
Botanikos sodas nuostabiai tvarkosi. Greitu laiku neis jo atpazinti. Dekui, kad skelbiate kas kokiu metu zydi. Lankomes ir kitiems rekomenduojame si puiku gamtos kampeli. Jis tikrai nuostabus.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių