Čekiškių bendruomenė surinko net 2,6 tonos elektroninių atliekų

  • Teksto dydis:

Kauno rajono savivaldybės Čekiškių seniūnijos bendruomenė per mėnesį surinko 2,6 tonos buitinės elektros ir elektroninės įrangos bei nešiojamų baterijų atliekų. Tai – daugiausiai atliekų surinkusi bendruomenė Kauno, Marijampolės ir Alytaus apskrityse vykusio aplinkosaugos projekto „Mes rūšiuojam. Vasara“ metu.

Aplinkosauginis projektas „Mes rūšiuojam. Vasara“ startavo dar gegužės viduryje, o atliekos nuo birželio vidurio Kauno, Marijampolės ir Alytaus apskrityse buvo renkamos iki liepos 15-osios. Per projekto antrąjį etapą daugiausiai buitinės elektronikos atliekų (2,6 tonos) surinko Kauno rajono savivaldybei priklausanti Čekiškių seniūnija. Raseinių rajono Pramedžiavos kaimų bendruomenė surinko 1,8 t atliekų, o Kazlų Rūdos savivaldybei priklausanti Būdos kaimo bendruomenė – beveik 1,5 t.

„Ar gerai, kai randi pakelėje ir pamiškėje išmestą aparatūrą? Akivaizdu, kad ne. Dėl to tokias pilietines iniciatyvas labai vertiname, nes surinktos elektronikos atliekos panaudojamos kaip antrinė žaliava ir neteršia gamtos. Be to, gyventojams sudaroma galimybė patogiai atiduoti nenaudojamus daiktus“, – sako Čekiškių seniūnijos seniūnas Mečislovas Zavedskas.

Čekiškių seniūnijoje gyvena apie 1,7 tūkst. gyventojų. Daugiausiai atliekų buvo surinkta iš gyventojų, kurie skambino seniūnijai dėl namuose turimo seno televizoriaus ar šaldytuvo.

Džiaugiamės, kad šalies bendruomenės skatina gyventojus rūšiuoti atliekas ir taip prisideda prie švaresnės aplinkos.

Aplinkosaugos projektas vyksta trimis etapais. Trečiasis projekto etapas nuo liepos vidurio vyksta Panevėžio, Utenos ir Vilniaus apskrityse. Per du projekto „Mes rūšiuojam. Vasara“ etapus (pirmasis etapas vyko Klaipėdos, Telšių, Šiaulių ir Tauragės apskrityse) buvo surinkta apie 40 t buitinės elektronikos ir apie 200 kg baterijų.

Nuo projekto pradžios 2015-ais iki šių metų sezono iš viso buvo surinkta ir perdirbta 142 t elektronikos ir baterijų atliekų. Pernai prie šio projekto prisijungė ir visoje Lietuvoje aktyviai dalyvavo 732 bendruomenės.

„Projekto organizatoriai siekia užtikrinti, kad atliekas žmonės galėtų priduoti kiek įmanoma patogiau, arčiau namų ir taip plėsti šių atliekų surinkimo tinklą. Džiaugiamės, kad šalies bendruomenės skatina gyventojus rūšiuoti atliekas ir taip prisideda prie švaresnės aplinkos“, – sako projektą organizuojančių Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos (EGIO) bei Gamintojų ir importuotojų asociacijos (GIA) vadovas Alfredas Skinulis.

„Mes rūšiuojam. Vasara“ projekto metu su bendruomene sutartu laiku ir sutartoje vietoje renkamos elektronikos, baterijų ir akumuliatorių atliekos, o kiekvieno etapo pabaigoje skaičiuojami rezultatai. Už surinktas atliekas visoms bendruomenėms skiriami taškai, kuriuos jos galės iškeisti į įvairių partnerių prekes ar paslaugas. Daugiausiai atliekų etape surinkusiai bendruomenei bus organizuojama aplinkosaugos šventė su edukacinėmis pamokėlėmis, žaliavų ekspozicija, vaišėmis ir pan.

Projektą „Mes rūšiuojam. Vasara“ organizuoja EGIO bei GIA, projekto partneriai – bendrovės „Atliekų tvarkymo centras“, „EMP Recycling“, „Ogmina“ ir „Senoji kibininė“. Daugiau informacijos apie projektą galima rasti internetiniame tinklalapyje arba „Facebook“ paskyroje.

Elektros ir elektroninės įrangos bei baterijos atliekų negalima šalinti į buitinėms atliekoms skirtus konteinerius. Patekusios į aplinką (vandenį, gruntą, atmosferą), atliekos gali užteršti ją pavojingomis toksiškomis medžiagomis (gyvsidabriu, švinu, kadmiu, chromu) ir pridaryti daug žalos gamtai, pakenkti žmonių sveikatai. Iš perdirbtų atliekų gaunamos antrinės žaliavos, kurios ne tik neteršia aplinkos ir nekenkia žmonių sveikatai, bet ir leidžia sumažinti įvairių naujų gaminių savikainą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Turbūt yra kvailiausia rašyti apie tai, ko net nežinai... ČekiškĖ, ČekiškĖS, ČekiškEI, ČekiškĘ, ČekiškE, ČekiškĖJE.

g

g portretas
esu pasipiktinsi autores iskraipytu, mano krasto miestelio,pavadinimu.Nejaugi nesugebate taisyklingai ivardinti vietoves pavadinima?

Čekiškės!

Čekiškės! portretas
Kas? Čekiškė; Ko, kieno? Čekiškės.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių