Europos dziudo elitas apie vizitą Kaune: įspūdžiai patys geriausi

Praėjusį savaitgalį Kaunas tapo Europos dziudo sostine. Tačiau viso žemyno atstovų dėmesį kauniečiai pritraukė ne ant tatamio. Aukščiausi šios sporto šakos vadovai susitiko Kaune surengtame jubiliejiniame 70-ajame Europos dziudo sąjungos (EJU) kongrese.

Svečiai – iš viso žemyno

Dziudo sporto perspektyvos ir iššūkiai, jau nuveikti ir dar laukiantys darbai – šias bei kitas temas aptarinėjo EJU kongreso delegatai. Beveik pusšimčio šalių federacijų vadovus ir atstovus domino ne tik organizacijos veikla, bet ir įsibėgėjanti atranka į 2020-ųjų Tokijo olimpines žaidynes, auganti konkurencija su kitomis sporto šakomis dėl olimpinio statuso.

Visą šeštadienį diskutavę vieno Kauno viešbučių konferencijų salėje, vėliau svečiai turėjo galimybę susipažinti su miestu bei jo įžymybėmis, o vakare jų laukė pramoginė dalis. Į kostiumus įsispraudę vyrai, puošniomis vakarinėmis suknelėmis pasidabinusios damos rinkosi Muzikiniame teatre, kur neformaliai bendravo prie vyno taurės, o vėliau mėgavosi specialiai parengta klasikinės muzikos programa.

"Mums teko ypatinga garbė, o kartu ir atsakomybė suorganizuoti jubiliejinį EJU kongresą. Neslėpsiu, iššūkių buvo nemažai. Daugelis skeptiškai žiūrėjo į Kauną, nes esą Europoje yra daug vertesnių ir įdomesnių miestų tokiam renginiui. O ir norinčių priimti kongresą netrūko. Vis dėlto mums padėjo 2017-aisiais sėkmingai surengtas Europos jaunių čempionatas, išrinktas geriausiu Europos dziudo metų renginiu. Manau, kad ir šįkart svečiai išsiveš puikius įspūdžius", – kalbėjo kongreso organizatorius Vigmantas Sinkevičius.

Sveikino su jubiliejumi

Pasak Lietuvos dziudo federacijos prezidento, sėkmingai surengtas kongresas ne tik sustiprins mūsų šalies atstovų ryšius su EJU bei Tarptautine dziudo federacija (IJF), bet ir padės dar sykį užsirekomenduoti siekiant svarbiausių turnyrų bei čempionatų.

"Su Lietuvos dziudo federacija bendradarbiaujame jau seniai, palaikome puikius santykius su federacijos prezidentu, tačiau Kaune esu pirmą kartą. Įspūdžiai patys geriausi. Noriu pasveikinti kolegas iš Lietuvos bei visą EJU bendruomenę su 70-uoju organizacijos jubiliejumi", – kalbėjo IJF prezidentas Mariusas Vizeris.

"Gaila, kad dziudo sulaukia per mažai valstybės paramos, nes jūsų šalyje išaugo ne vienas talentingas atletas. Mes, savo ruožtu, esame pasirengę padėti lietuviams, tačiau labai svarbu, kad prie to prisidėtų ir pati valstybė. Juk dziudo – ne tik kovos menas. Tai labiausiai jauną asmenybę ugdanti sporto šaka, puiki edukacinė priemonė moksleiviams", – dėstė austras.

Akiratyje – olimpiada

Renginyje pakalbinome EJU prezidentą Sergejų Soloveičiką.

– Kokius klausimus aptarėte kongrese Kaune?

– Šis kongresas buvo ne rinkiminis, tačiau labiau šventinis, nes sutapo su organizacijos jubiliejumi. Kaune organizacijos vadovybė atsiskaitėme už šiemet nuveiktus darbus, taip pat pasidalijome EJU planais 2019-iesiems. Iš žmogiškosios pusės, smagu, kad kongresas buvo nenuobodus. Jautėmės kaip namuose, prie Kalėdinės eglės (juokiasi. – Aut. past.).

Nors ir tie mūsų paskelbti "sausi" skaičiai taip pat džiugino. 2018-aisiais augome visomis prasmėmis – tiek mėgėjiškai sportuojančiųjų, tiek profesionalių atletų skaičių, tiek rezultatų prasme. Taip pat visuomenei pristatėme net aštuonių šalių naujus federacijų prezidentus, buvo ir daug neformalaus bendravimo.

Dziudo – ne tik kovos menas. Tai labiausiai jauną asmenybę ugdanti sporto šaka, puiki edukacinė priemonė moksleiviams.

– Kalbant apie Lietuvos perspektyvas dziudo sporte, kokios jos?

– EJU kontekste Lietuvos dziudo federacija – maža, tačiau jos širdis – labai didelė. Tai akivaizdu Lietuvoje organizuojant turnyrus ar kitokius renginius. Nenuostabu, kad jūsų šalyje užaugo ne vienas gabus kovotojas. Štai ir dabar yra keletas perspektyvių imtynininkių sunkiasvorių. Vadinasi, tinkamos "medžiagos", gerų trenerių jūs turite. Tačiau labai svarbu, kad jų ugdymas nebūtų paliktas tik ant šalies federacijos pečių. Reikia ir sporto ministerijos, ir valstybės palaikymo. Tik tokiu būdu lietuviai galės gausesnėmis pajėgomis važiuoti į mūsų rengiamas treniruočių stovyklas perspektyviausiems sportininkams, tik taip lietuviai galės kaupti patirtį aukščiausio lygio turnyruose.

– Daugelis sporto šakų 2019-aisiais rengiasi svarbiausiam startui – 2020-ųjų Tokijo olimpinėms žaidynėms. Dėl olimpinio pripažinimo verda arši konkurencija – mažiau populiarios šakos išbraukiamos iš olimpiadų programos, jas pakeičia naujos. Ar dziudo gali būti rami dėl savo olimpinio statuso?

– 2020-aisiais dziudo grįžta į savo namus. Tačiau ir iki žaidynių Japonijoje mes turime savo užduočių. Smagu tai, kad olimpinio judėjimo vadovai mūsų pasaulio čempionatus ar Europos pirmenybes pripažįsta, kaip vienus sėkmingiausių tarp visų šakų. Dziudo populiarumas, kaip minėjau, taip pat auga. Europoje mes aktyviai vystome ir klubų varžybas, savotišką Čempionų lygos idėją. Tad neabejoju, kad dėl ateities galime būti ramūs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sportininkui

sportininkui portretas
tik neapsišik :D save begirdamas

sportininkas

sportininkas portretas
saunuoliai,dziugu kai normalus federacijos prezidentas,sekmes!!!!

Elitas

Elitas  portretas
Pinigų plovykla. STT ir FNTT turėtų apie šį įvykį rašyt savo atasksitose. Šūdų krūva
VISI KOMENTARAI 4

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių