Garliava ir Ežerėlis – pagreitį įgaunantys miesteliai

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Per keletą metų pakaunės miesteliai Garliava ir Ežerėlis turėtų išgražėti. Daugiausia pokyčių laukia Garliavoje.

Darbai Garliavos parke

Garliavoje jau kuris laikas vyksta miesto parko įkūrimo darbai. Išvalytas Maišiaus upelis, šiuo metu sunkioji technika formuoja upelio krantus, siekiant pritaikyti juos amfiteatrui ir kitoms laisvalaikio funkcijoms. Netrukus nuo Vytauto gatvės pusės bus įrengiami pėsčiųjų takai, apšvietimas. Jau ketverius metus Garliavoje vykdomas apželdinimo projektas: talkų metu miesto gatvėse sodinami medeliai. "Šiemet Vytauto gatvėje jų toliau nesodinsime, nes jos atkarpoje nuo Sodų iki Liepų gatvių įrengiamas dviračių ir pėsčiųjų takas. Kartu įrengsime drenažą, nes tai labai šlapia atkarpa, o medžius ten sodinsime vėliau. Šiemetes lėšas, skirtas Garliavai apželdinti, panaudosime parko augalams įsigyti", – Garliavos seniūnė Nijolė Tarvydienė žadėjo, kad dar šiemet nuo Vytauto gatvės pusės čia bus pradėti sodinti želdiniai.

"Labai laukiu šio parko. Bus ir vaikams kur palakstyti, ir pagyvenusiems žmonėms išeiti ant suoliuko pasėdėti", – sakė garliavietė Valerija Rajeckienė, po būsimo parko teritoriją vaikštinėjusi su anūku Joriu.

Ketina įrengti aikštę

Vykdomas didžiulis projektas "Garliavos miesto viešųjų erdvių kompleksiškas sutvarkymas ir pritaikymas bendruomenei ir verslui". Projektas suskirstytas į du etapus. Pirmajame rekonstruojami šaligatviai ir inžineriniai statiniai tam tikrose Vytauto gatvės atkarpose. "Čia įeina Vytauto gatvės šaligatviai ir dviračių takai nuo Sodų gatvės iki Liepų gatvės, Vytauto gatvės šaligatviai nuo Liepų iki Marijampolės gatvių ir kitoje gatvės pusėje – nuo Vasario 16-osios iki Vytauto g. 2. Čia mes keisime ne tik šaligatvių dangą, bet ir gatvių apšvietimo stulpus, nes jie yra jau atgyvenę, kai kurie – pasvirę, pavojingi. Atnaujinsime aikštę arba prekybos ir paslaugų teikimo vietą, esančią Vytauto g. 41. Keisime aikštės dangą, gražinsime prekybos kioskelius", – darbus rikiavo seniūnė.

Pirmajame projekto etape planuojama ir Vytauto g. 60, tarp bažnyčios, seniūnijos ir pašto, įrengti aikštę. Tam, kad ją būtų galima įrengti, iš čia reikia iškelti automobilių stovėjimo aikštelę. Ją, kur kas didesnę, numatyta įrengti kitoje gatvės pusėje, nugriovus buvusį Greitosios medicinos pagalbos stoties pastatą Vytauto g. 59. "Kauno rajono savivaldybės taryba ketvirtadienį spręs, ar šį pastatą griauti. Greitoji persikelia į šalia esančias geresnes patalpas. Garliavoje skleidžiamas gandas, kad naujoji automobilių stovėjimo aikštelė bus labai maža, – pastebėjo seniūnė. – Galiu patikinti, kad ši aikštelė numatyta kur kas didesnė už šiuo metu esančią tarp bažnyčios ir seniūnijos pastato. Naujajai aikštelei bus panaudota ir pievelė už greitosios pastato – čia tilps 60–70 automobilių. Be to, ta aikštelė bus visai šalia poliklinikos ir ligoninės – net per gatvę nereikės eiti."

Nors pirmosios projekto dalies vizija jau buvo aptarta su vietos verslininkais ir gyventojais, seniūnė žadėjo: kai bus atlikta šio etapo techninė ekspertizė, gyventojai dar kartą bus supažindinti su šiuo projektu.

N.Tarvydienė pabrėžė, kad ties seniūnijos pastatu automobilių stovėjimo vietų būtų įrengta daugiau: būtų 6–9 neįgaliųjų transporto priemonėms skirtos vietos.

"Dar prieš man ateinant dirbti seniūne, buvo kalbama su savanoriais, tremtiniais, verslininkais, kad aikštė čia yra reikalinga. Taip pat ir mūsų seniūnaičiai vienbalsiai nubalsavo už tai, kad čia būtų aikštė. Ir kai Viešojoje bibliotekoje buvo pristatymas šios projekto dalies, vienbalsiai tam pritarta, – priminė seniūnė. – Ar išėjusiam iš bažnyčios, ar atėjusiam į polikliniką žmogui nėra kur prisėsti, pabendrauti, nėra kur pasivaikščioti ir mamoms su vaikais. Prie bažnyčios pastatyti ir paminklai tremtiniams, savanoriams. Ši vieta labai tiktų aikštei."

Nors pirmosios projekto dalies vizija jau buvo aptarta su vietos verslininkais ir gyventojais, seniūnė žadėjo: kai bus atlikta šio etapo techninė ekspertizė, gyventojai dar kartą bus supažindinti su šiuo projektu.

(Nuotraukoje - Nijolė Tarvydienė)

Turės kur sportuoti

Antrajame projekto etape ruošiamasi sutvarkyti kai kurias Garliavos viešąsias erdves, tarp jų – Jonučių sporto ir laisvalaikio aikštyną ir A.Mitkaus pagrindinės mokyklos sporto ir laisvalaikio aikštyną. "A.Mitkaus mokykloje įrengsime daugiafunkcę lauko aikštelę. Čia norėjome įrengti ir futbolo stadioną, tačiau tai nėra finansuojama iš ES lėšų. Savivaldybė žada ieškoti rezervų, kad Garliava vis dėlto turėtų futbolo aikštyną, – sakė N.Tarvydienė. – Šiuo metu yra futbolo aikštynas prie Garliavos Jonučių gimnazijos ir progimnazijos. Tačiau, kadangi juo naudojasi šios dvi mokyklos ir J.Lukšos gimnazija, neturinti savo sporto aikštyno, ten ruošiamės įrengti daugiau aikštelių, kuriomis vis dėlto daugiau naudotųsi moksleiviai. Tai mini futbolo, daugiafunkcės krepšinio, rankinio aikštelės."

Garliavoje bus įrengtos ir penkios daugiafunkcės aktyvaus poilsio ir vaikų žaidimų aikštelės. Liepų gatvėje jos bus įrengtos dvi: tarp 24–28 ir 17–33 daugiabučių namų; S.Lozoraičio gatvėje taip pat dvi: tarp 6–8A ir 9–11 daugiabučių namų, ir viena Žaliojoje gatvėje – tarp 9–11 daugiabučių namų. "Ar jos bus pritaikytos žaisti krepšinį, tinklinį, ar mini futbolą, klausime gyventojų. Už ką dauguma pasisakys, tokias ir įrengsime. Čia bus ir vaikų užimtumo aikštelės, ir treniruokliai, poilsio zona su suoliukais, kur žmonės galėtų ateiti, pailsėti", – pasakojo seniūnė.

Pašnekovė atkreipė dėmesį, kad, įrengus tokią aikštelę Liepų gatvėje tarp 17–33 namų, ši gatvė būtų galutinai sutvarkyta. "Šioje gatvėje buvusiame policijos pastate įrengtas vaikų darželis, keturi daugiabučiai namai renovuoti, dabar renovuojamas daugiabutis Liepų g. 33. Be to, Liepų gatvėje pernai pastatėme naujus elektros stulpus su LED apšvietimu, apgenėjome medžius figūrinio genėjimo būdu. Dabar ta gatvė  daug gražesnė", – sakė seniūnė.

Tvarkys parko prieigas

Garliavos parko įrengimo darbai, kainuosiantys 1,11 mln. eurų, finansuojami pagal atskirą projektą.

Pagal Garliavos miesto viešųjų erdvių kompleksiško sutvarkymo ir pritaikymo bendruomenei ir verslui projektą bus finansuojamas tik šio parko prieigų sutvarkymas.

"Planuojame sutvarkyti prie parko vedančią S.Lozoraičio gatvę, šaligatvius. Šioje gatvėje, prie 14A namo, turėtų būti įrengta automobilių stovėjimo aikštelė atvažiavusiesiems į parką. Norime, kad ten į mokyklas einantiems vaikams ir kitiems pėstiesiems būtų saugiau. Įrengsime šaligatvius, kad jais vaikams saugiau būtų eiti. Be to, prie S.Lozoraičio g. 9 nukėlėme savavališkai pastatytus metalinius garažus ir ten įrengsime nemažą automobilių stovėjimo aikštelę, į kurią būtų įvažiuojama iš S.Lozoraičio gatvės. Ten tėvai galėtų ramiai pasistatyti automobilius ir nuvesti vaikus į darželį "Eglutė" – nebūtų jokių grūsčių.

Tvarkant Garliavos parko prieigas, bus sutvarkytas ir prie S.Lozoraičio g. 1D esantis turgelis. "Dalis žemės ties turgeliu yra valstybinė, paimta visuomenės poreikiams, dalis – privati. Kalbėsimės su savininkais, ieškosime kompromiso, ką ir kaip ten daryti. Norime apsitvarkyti, kad turgelis įgautų padorų vaizdą", – sakė N.Tarvydienė.

Asfaltuoja gatves

Į Garliavos miesto viešųjų erdvių sutvarkymą per keletą metų bus investuota 4 mln. 623 tūkst. eurų, daugiausia – ES lėšų. "Norėčiau atkreipti gyventojų dėmesį, kad, vykdant šiuos ES remiamus projektus, negalime daryti, ką sugalvoję, – tik tai, kas buvo patvirtinta finansuotojų. Kaip matote, kai kurie suplanuoti dalykai iš projekto buvo išbraukti", – dėl iš projekto išbraukto fontano, futbolo stadiono prie A.Mitkaus pagrindinės mokyklos apgailestavo seniūnė.

Pasak seniūnės, garliaviečių labai laukiamo fontano idėjos visiškai neatsisakoma: tikimasi, kad šio objekto įrengimą galėtų paremti vietos verslininkai, savivaldybė.

Fontanas buvo numatytas Maišiaus upelyje, ties parko amfiteatru. Pasak seniūnės, garliaviečių labai laukiamo fontano idėjos visiškai neatsisakoma: tikimasi, kad šio objekto įrengimą galėtų paremti vietos verslininkai, savivaldybė.

Šiuo metu atliekama Garliavos viešųjų erdvių sutvarkymo projekto pirmojo etapo darbų techninė ekspertizė. "Ją atlikus skelbsime viešuosius pirkimus darbams atlikti, o antrojo etapo darbams rengiami techniniai projektai. Jei nebus trukdžių, planuotus darbus ketiname įgyvendinti iki ateinančių metų pabaigos. Stengsimės, kad nepatogumų gyventojams būtų kuo mažiau. Kartu noriu priminti: tvarkantis kylantys nepatogumai – laikini, o sutvarkyta bus ilgam", – pasak seniūnės, jei visi šie projektai bus įgyvendinti, Garliava turėtų labai pasikeisti, sužydėti.

Viena skaudžių Garliavos gyventojams temų – kai kurios neasfaltuotos gatvės. "Pinigų gatvėms asfaltuoti gauname tiek, kiek gauname, – daugiau išasfaltuoti negalime. Šiuo metu rekonstruojama K.Aglinsko gatvė. Čia įrengiama lietaus kanalizacija, šaligatviai. Kai ją sutvarkysime, tai bus, ko gero, gražiausia Garliavos gatvė – bent jau tol, kol visiškai sutvarkysime Vytauto gatvę", – užsiminė pašnekovė.

Rengiami projektai Dariaus ir Girėno, Kęstučio ir Ąžuolų gatvėms asfaltuoti. "Gatvės Garliavoje asfaltuojamos remiantis seniūnaičių patvirtinta eilės tvarka", – priminė N.Tarvydienė.

Šiemet planuojama baigti asfaltuoti Beržų gatvę ir Beržų  skersgatvį iki Lauko gatvės.

Planuojama asfaltuoti ir Vytauto bei Darbininkų skersgatvius, šiuos darbus 50 proc. finansuoja gyventojai. Planuojama ir J.Šimkaus gatvės rekonstrukcija bei šios gatvės sujungimas su Vyčio Kryžiaus gatve. Kadangi dalis žemės ten yra privati, deramasi su savininkais dėl jos išpirkimo.

Neseniai Kauno rajono savivaldybės administracija ir "Kauno vandenys" pasirašė bendradarbiavimo sutartį. Ja remiantis bus tiesiami vandentiekio ir nuotekų tinklai dalyje V.Kudirkos ir Dobilų gatvių, kur buvo likę nenutiesta: tarp Tulpių gatvės iki Maišiaus upelio. "Maišiaus upelis jau išvalytas ir labai nesinorėtų, kad jis vėl būtų užterštas nuotekomis. Taigi Tulpių gatvėje šiemet bus nutiesta centrinė vandentiekio ir nuotekų trasa ir gyventojai galės prie jos prisijungti. Neasfaltuotų gatvių gyventojams rašėme įspėjimus, kad jie pirmiausia prisijungtų prie vandentiekio trasų, tik tada būtų asfaltuojama. Juk, jei pirmiau išasfaltuojama gatvė, o paskui vėl kasama, kad būtų įvestas vandentiekis, asfaltas sugadinamas", – atkreipė dėmesį seniūnė.

Pasikeis ir Ežerėlis

Kitoje Kauno rajono pusėje – Ežerėlyje – taip pat vykdomas miesto atnaujinimo projektas. Pagal šį projektą bus atnaujintas ir pritaikytas visuomenės reikmėms prie pagrindinės mokyklos esantis sporto aikštynas. "Čia bus ir futbolo aikštė, ir bėgimo takai, ir daugiafunkcė, tinkama žaisti krepšinį ir tinklinį, aikštelė", – pasakojo Ežerėlio seniūnė Vilmantė Macijauskaitė.

Bus atliktas Liepų gatvės šaligatvių kapitalinis remontas,  kapitaliai suremontuota vaikų žaidimų aikštelė. "Daugiabučių kiemuose, prie Miško g. 36 namo, yra nuo senų laikų neremontuota vaikų žaidimų aikštelė – ją dabar kapitališkai suremontuosime. Atrodys civilizuotai, ir bus saugu vaikams žaisti. Be to, Miško gatvėje esančiame daugiabučių namų kvartale jau greitai septyni daugiabučiai bus renovuoti, tad sutvarkysime įvažas į šį kvartalą ir automobilių stovėjimo aikšteles. Tas septynių namų kvartaliukas bus visiškai sutvarkytas. Be to, baigiamas įrengti Durpyno gatvės apšvietimas", – vardijo V.Macijauskaitė. Ežerėlio atnaujinimo projektas, kurio sąmata – apie 900 tūkst. eurų – turi būti įgyvendintas iki 2018 m. pabaigos.

Vykdant Vilkijos miesto atnaujinimo darbus, per porą metų, bus pakeisti Čekiškės gatvės šaligatviai, rekonstruoti Šv.Luko ir Šv.Juozapo skverai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Garliava

Garliava portretas
Garliava buvo gražus miestelis,o dabar tampa korumpuotu miesteliu. Įdomu būtų, jei kreipusis į spec tarnybas įtariu pažeidimų būtų galybė. Tarkim Lošimo namai šalia meno mokyklos ir bažnyčios,ot gražiai atrodo. Kepyklėlė tipo,apėjo įstatymus ir tapo gigantiška kavine,net individualius namus užstoja,gyventojų sutikimo net nereikalavo.

Jurgita

Jurgita  portretas
Gaila, bet Ežerėlis niekaip neišjuda iš vietos. Galimos investicijos iš ES struktūrinių fondų jau praktiškai pražiopsotos, tvarkoma tik atkarpa Kauno gatvės, kaip reprezentacinė. Nėra nei vienos aikštelės vaikams,o mokykla baigia nugriūti. Nežinau apie kokį čia įsibėgėjimą rašoma.

Gyventojas

Gyventojas portretas
Būtų gerai sutvarkyti mokyklos gatvę (vedančią į Jonučių proginmaziją/gimnaziją), ten labai reikalingas šaligatvis bent vienoje pusėje vaikams eiti į/iš mokyklos. Manau neužtenka ten vien kelio duobes aplopyti, kaip kad padaryta dabar.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių