Gimnazija stiprina Kauno ir Prancūzijos ryšius

  • Teksto dydis:

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) gimnazija pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Prancūzijos mokykla – Grenoblio Stendalio licėjumi.

Sutartis tarp prieš penkerius metus įkurtos LSMU gimnazijos ir Grenoblio Stendalio licėjaus pasirašyta kovo 5 d. LSMU Veterinarijos akademijos Iškilmių salėje. Iškilminga sutarties pasirašymo ceremonija prasidėjo skambant Lietuvos ir Prancūzijos himnams, kuriuos atliko LSMU gimnazistai.

Ilgalaikę tarptautinio bendradarbiavimo sutartį pasirašė LSMU gimnazijos direktorius Arūnas Bučnys ir Grenoblio licėjaus direktorius Vincent Dupayage. Sutarties signatarais tapo Prancūzijos ambasadorius Lietuvoje Philippe Jentaud ir LSMU rektorius, Prancūzijos garbės konsulas Kaune, prof. habil dr. Remigijus Žaliūnas. Sutarties pasirašymo ceremonijoje taip pat dalyvavo Kauno m. savivaldybės Užsienio ryšių skyriaus vedėja Emilija Šakalienė, Prancūzų instituto direktorius Lietuvoje Jean Marie Sani, Vilniaus prancūzų licėjaus direktorius Gilles Dervieux, susigiminiavusių Kauno ir Grenoblio miestų komiteto sekretorė Marie Destot, į Kauną atvykusi Grenoblio Stendalio licėjaus mokytojų ir mokinių delegacija, LSMU gimnazijos bendruomenės nariai.

Pasirašyta sutartis yra pirmadienį prasidėjusio abiejų šalių gimnazistų projekto „Ideali Europa“, skatinančio jaunimą likti neabejingą dėl Europos likimo, dalis. Projekto moderatorius, Europos Komisijos Lietuvoje atstovybės vadovas Arnoldas Pranckevičius su moksleiviais prancūzų kalba diskutavo aktualiomis Europos Sąjungoje ekonomikos, pilietybės, migracijos temomis. „Išmokta prancūzų kalba, tarpkultūrinė mūsų mokinių bendrystė, projekto „Ideali Europa“ tęsinys padės mūsų gimnazistams konkuruoti globaliose 280 mln. gyventojų darbo rinkose, atvers ne tik anglofoniškų, bet ir frankofoniškų organizacijų duris“, – vylėsi LSMU gimnazijos direktorius Arūnas Bučnys.

Šalia aukštų ugdytinių akademinių pasiekimų LSMU gimnazija garsėja ir frankofoniškomis iniciatyvomis. Iš 598 gimnazijos moksleivių 320 mokosi prancūzų kalbos išplėstiniu kursu, pirmosios gimnazijos (I g. A) klasės mokiniai istoriją ir informatiką mokosi prancūzų kalba. Gimnazijoje kartu su lietuve prancūzų kalbos mokytoja dirba trys prancūzai mokytojai, gimnazija siekia įsijungti į pasaulio frankofoniškų mokyklų tinklą „LabelFranc Éducation“. Moksleivių frankofoniškojo teatro centras Lietuvoje 2016 m. persikėlė į LSMU gimnaziją. Pernai Nacionaliniame Kauno dramos teatre LSMU gimnazija organizavo 16-ąjį respublikinį frankofoniškojo teatro festivalį „Pirmoji uždanga“ („Premiers Rideaux“). Festivalyje dalyvavo daugiau negu dešimt trupių iš įvairių Lietuvos miestų ir rajonų. LSMU gimnazistai tapo šio festivalio nugalėtojais. Jų pasirodymą - retrospektyvų spektaklį „Kai jie palieka“ - , režisuotą gimnazijos alumno Roko Lažaunyko, stebėjo susirinkusieji į sutarties pasirašymo ceremoniją.

„Mūsų trupė ką tik su didžiausiomis ovacijomis baigė gastroles tarptautiniame festivalyje Neapolyje, kuriame kai kurių valstybių jaunimas pirmą kartą sužinojo apie Lietuvą. Gimnazijos šiais metais laukia milžiniškas iššūkis: balandžio 15-20 d. pirmą kartą per 22 metus tampame tarptautinio moksleiviškų teatrų festivalio „Festival des festivals“ organizatoriais ir šeimininkais. Festivalyje dalyvauja 13 valstybių dalyvių. Į Kauną festivalio metu atvyks apie 200 svečių iš užsienio. Žinia apie mus nuvilnys nuo Kanados iki egzotiškojo Burkina Faso“, – sakė gimnazijos direktorius.

Šiemet sukanka 21 metai, kai susigiminiavo Kauno ir Grenoblio miestai. Per šį laiką buvo įgyvendintas ne vienas sumanymas kultūros ir meno, švietimo, medicinos, sporto srityse. Grenoblis Kaunui parodė išskirtinį dėmesį, kai 2013 m., Lietuvai pirmininkaujant ES, surengė Lietuvos mėnesį.


Šiame straipsnyje: gimnazijaLSMUryšiaisutartis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių