Apie korupciją ministerijoje prabilęs G. Labanauskas raginamas trauktis iš pareigų

Apie galimą korupciją Žemės ūkio ministerijoje (ŽŪM) ir ekologinių ūkių sektoriuje prabilęs "Ekoagros" vadovas Gintautas Labanauskas raginamas trauktis iš užimamų pareigų. G. Labanauskas to daryti nesirengia ir žada atskleisti daugiau informacijos apie galimą korupciją šiame sektoriuje.

Viešas aiškinimasis?

ŽŪM, kuri yra viešosios įstaigos "Ekoagros" steigėja, dabartiniam jos vadovui G. Labanauskui pasiūlė nutraukti sudarytą darbo sutartį, praneša ŽŪM. G. Labanauskas vadovauja "Ekoagros" nuo 2018 m. gegužės 2 d. Apsispręsti dėl sutarties nutraukimo vadovas turėtų iki sausio 30 d.

"Tokio sprendimo priežastys direktoriui buvo paaiškintos asmeniškai. Jos yra visiškai darbinės, susijusios su konkrečiais įstaigai pavestais darbais, kurie nebuvo tinkamai atlikti. Dėkojame G. Labanauskui už jo pastangas ir linkime kuo geriausios kloties ateityje", – pranešime sako ministras Giedrius Surplys.

Giedrius Surplys

"Ekoagros" vadovas tikino, kad asmeniškai jam niekas nepaaiškino tokio sprendimo priežasčių, todėl jis neketina savo noru išeiti.

"Jei G. Surplys ne tik nešiotų kelnes, o būtų ir vyras, tai jis tiesiai pasakytų argumentus kodėl nori mane atleisti, tačiau šiai dienai yra susakyta tik tai, kas bus, jei aš savo noru neišeisiu iš darbo. Šiuo atveju į mano vadovaujamą įstaigą bus atsiųsta Specialiųjų tyrimų tarnyba, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba, prokuratūra. Savo noru niekur neišeisiu. Šios tarnybos tikrina ir radę nurodo trūkumus, kuriuos galima pašalinti", – pareiškė G.Labanauskas.

Konfliktas pasiekė viršūnę praėjusių metų paskutinėmis dienomis, kai žemės ūkio ministras G. Surplys patvirtino Ekologinio žemės ūkio taisyklių pakeitimus. Kilo įtarimų, kad tai palengvino nesąžiningų ūkininkų gyvenimą. Grupė ekologiškai ūkininkaujančių ūkininkų pasidalijo įtarimais, kad šie pakeitimai atsirado neatsitiktinai.

Jei G. Surplys ne tik nešiotų kelnes, o būtų ir vyras, tai jis tiesiai pasakytų argumentus.

Kovoja su negerovėmis

"Ekoagros" vadovas priminė, kad vos lik laimėjęs konkursą "Ekoagros" direktoriaus pareigoms užimti su ministru sutarė gerai.

"Sutapimas ar ne, bet kai pagavome pirmuosius ūkininkus, kurie neteisėtai naudojo chemiją ekologinėje gamyboje, santykiai atšalo. Sulaukėme pasiūlymų iš ministerijos vadovų, suinteresuotų grupių pasitraukti iš šio sektoriaus ir netrukdyti normaliai gyventi kaip gyveno iki šiol. Aš be jokios abejonės atsisakiau tai padaryti ir darbas tapo sudėtingesnis, trūkumus šalinti tapo sunkiau", – spaudos konferencijoje dėstė G. Labanauskas.

Jis neneigia, kad nepatenkintų "Ekoagros" darbuotojų, rašiusių ministerijai skundus buvo nemažai. Pasak G. Labanausko, kai kuriems darbuotojams buvo uždrausta važiuoti į trečias šalis.

"Tačiau iš "Ekoagros" buvo atimta galimybė sertifikuoti trečias šalis, tai reiškia, kad ne viskas buvo gerai. Buvo nepatenkintų žmonių iš suinteresuotų grupių, nes dariau tvarką. Jei vyko viena veikla, dėl kurios iš įmonės buvo atimta galimybė sertifikuoti trečiose šalyse ir jei tai būtų tęsęsi, tai gal jau būtų atimta galimybė sertifikuoti ir Lietuvoje. Užsienio raštuose aiškinama, kad ekologinėje produkcijoje rasta chemijos, o čia sako, kad nieko tokio jei ūkininkai panaudos šiek tiek tos chemijos, smarkiai bausti nereikia. Reiškia Lietuvos gyventojai gali valgyti su chemija, bet nei švedai, nei prancūzai nenori nuodytis. Tai su tokiomis negerovėmis aš kovoju, bet čia yra didžiuliai pinigų srautai ir daug kas tuo nepatenkintas", – teigė G.Labanauskas.

Gintautas Labanauskas

Laukite tęsinio

"Ekoagros" vadovas žadėjo sulaukęs keleto atsakymų iš ministro G. Surplio susisteminti ir pateikti turimą informaciją apie galimą korupciją šiame sektoriuje.

"Buvo neatsargūs skambučiai iš ministerijos darbuotojų, nurodant pavardes tų ūkininkų, kuriuos skriaudžiu ir dėl kurių nepatenkinti ministerijos vadovai. Įvardinsiu šiek tiek vėliau. Yra konkrečios pavardės. Mūsų telefonai yra klausomi dėl ES kovos su terorizmu, pokalbiai įrašyti ir dar nepraėjo 2 metų, todėl pokalbiai tikrai yra", – savo kozirius dėliojo, bet neatvertė G. Labanauskas.

Paklaustas, kiek tikra gali būti neoficiali informacija apie tai, kad "Agrokoncernas" gali būti numatęs sau parankų kandidatą į "Ekoagros" vadovo vietą, G. Labanauskas patikino neturintis šiuo klausimu jokių žinių.

"Šiai dienai tokių prielaidų daryti negaliu. Kas bus, kai susisteminsiu visą informaciją, nežinau. Jaučiu stiprų spaudimą iš tam tikrų grupių, ministerijos", – teigė G. Labanauskas.

Viešoji įstaiga "Ekoagros" yra pelno nesiekiantis viešasis juridinis asmuo, veikiantis ekologinės gamybos ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų sertifikavimo ir kontrolės srityse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ĮDOMU

ĮDOMU portretas
įdomu ar Labanauskas jau susitarė dėl biuletenio,kad galėtų vilkint atleidimą ir gaut pinigėlius

Klausimas Labanauskui

Klausimas Labanauskui portretas
Kada bus Labanauisko spaudos konferencija apie Marvelės krovininę prieplauką, jos reikalingumą,panaudojimą ir naudą nešančią Lietuvai.Tai labai aktuali tema šiandien ypač upeiviams Tada jam pateiksim klausimus ir apie keleivines prieplaukas

ANONIMUI

ANONIMUI portretas
Pilnai sutinku su jūsų nuomone-matyt derai pažystat Labanauską
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių