Gripo vakcina Kaune išnaudota kone akimirksniu

Nenustebkite, jei įkvėptas užkrečiamųjų ligų profilaktikos kampanijos nutarėte pasiskiepyti nuo gripo ir atsitrenkėte į sieną su užrašu "Gripo vakcinos nebeturime". Tik spalio pabaigoje kai kurias gydymo įstaigas Kaune pasiekusi vakcina jau išnaudota, kitos dar taupo likučius.

Nepavyko suplanuoti

Pirminės sveikatos priežiūros ir kitas gydymo įstaigas pirmosios gripo vakcinos siuntos pasiekė rugsėjo antroje pusėje, o spalio 15 d. buvo išdalytos paskutinės. Vos per mėnesį rizikos grupei priklausantiems žmonėms skirtos vakcinos buvo baigtos, o mokamų vakcinų įstaigose taip pat beveik neliko.

Šiomis dienomis norintys pasiskiepyti kauniečiai gripo vakcinos ras jau toli gražu ne visose gydymo įstaigose. "Vėl pataupė ir užsakė mažiau", – pirma šovusi mintis.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento direktorius Gintautas Kligys tokią situacija vertina kaip pozityvų visuomenės žingsnį.

"Mes taip džiaugiamės, kad žmonės tokie aktyvūs. Ministerija planuoja šiuos dalykus, vakcinos yra nepigios, be to, nespėja pagaminti tiek, kiek jų užsako", – dėl išsamesnės informacijos direktorius nukreipė į kitą skyrių.

Specialistai informuoja, kad Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, naudojamos negyvo viruso gripo vakcina. Vadinasi, pati vakcina niekada nesukels ligos ir šalutinių reiškinių. Pacientams leidžiama gripo vakcina, kurios sudėtyje yra du A tipo ir B tipo gripo štamai pagal prognozuojamą epidemiją. Visą laiką yra stebima, kaip virusas keliauja po pasaulį ir kaip jis keičiasi. Kasmet kuriama vis nauja vakcina, nes persirgus gripu arba pasiskiepijus apsauga išlieka tik vienus metus – kiekvienam sezonui būtina pasiruošti iš naujo.

Ministerija planuoja šiuos dalykus, vakcinos yra nepigios, be to, nespėja pagaminti tiek, kiek jų užsako.

Skatinami ir gydytojai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento specialistai tvirtina, kad sunku numatyti, kiek gripo vakcinos dozių prireiks artėjančiam užkrečiamųjų ligų sezonui. Esą šiam sezonui gydymo įstaigos nurodė 13 proc. didesnį poreikį nei pernai.

Lapkričio 1 d. duomenimis, Kaune panaudotos 19 459 vakcinos dozės, arba 74 proc. visos gautos vakcinos. Specialistai leidžia suprasti, kad yra šiek tiek nustebę, jog gripo vakcinos pritrūko, tačiau pripažįsta, kad pasirengta nepakankamai.

"Priežasčių galėjo būti daug. Viena jų galėjo būti ta, kad, palyginti su praėjusiais metais, vakcina gydymo įstaigas pasiekė vėlai. Pernai jau rugpjūčio mėnesį gripo vakcina pasiekė įstaigas, o šiemet –  tik rugsėjo antroje pusėje ir iki spalio 15 d. gripo vakcina buvo aprūpintos visos įstaigos. Tai skatino žmones būti aktyvesnius", – dėstė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Kristina Rudžinskaitė.

Pavaduotoja neatmetė galimybės, kad įtakos galėjo turėti ir didesnis žmonių aktyvumas, nes jau dešimt metų valstybės lėšomis skiepijami rizikos grupėms priklausantys asmenys. Neliko nepastebėta ir kita naujovė – nuo šių metų šeimos gydytojams įsigaliojo nauja skatinamoji paslauga, kad už kiekvieną prisirašiusį rizikos grupei priklausantį ir nuo gripo paskiepytą asmenį yra skiriamas papildomas apmokėjimas.

Gali suspėti

Padėtis nespėjusiesiems, tačiau norintiesiems pasiskiepyti – ne iš linksmųjų. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento specialistai ramina, kad užsakyta papildoma vakcinos siunta.

"Praėjusį penktadienį buvo gauta informacija iš Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro, kad Valstybinė ligonių kasa organizuoja papildomą vakcinos užpirkimą. Rinkome informaciją iš įstaigų, kiek dar gali prireikti, ir pranešėme, kad Kaunui dar reikės 800 papildomų gripo vakcinos dozių. Tikimasi, kad papildoma vakcina dar šiemet pasieks gydymo įstaigas", – ramino K.Rudžinskaitė.

Liūdniausia tai, kad nėra recepto, kaip sužinoti, kada įstaiga, kurioje rizikos grupei priklausantis žmogus prisirašęs, gaus jo laukiamos vakcinos. Čia pačios įstaigos reikalas. Kai kurios sudaro sąrašus ir praneša pacientui. Kitos nenori apsikrauti papildomu darbu ir to nedaro.

Todėl kaip visada galioja posakis – gelbėjimas yra pačių skęstančiųjų reikalas.

Aišku viena, kad net ir gruodžio pabaigoje pasiskiepijus nuo gripo laukiamas efektas garantuotas. "Net gruodžio pabaigoje verta pasiskiepyti. Kai kalbame apie rizikos grupei priklausančius žmones, kuriems pavojinga sirgti gripu dėl galimų komplikacijų, net siaučiant gripui galima tokį žmogų skiepyti ir netgi reikia. Juk tik dviejų savaičių reikia iškentėti, kad jis nesusitiktų su virusu", – tvirtino K.Rudžinskaitė.


Šiame straipsnyje: skiepaigripasgripo vakcina

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Na bet... apie komplikacijas paskiepytiems bus nutylėta; neskiepytieji gal ir sirgs, bet procentaliai jiems komplikacijos lengvesnės bus.

o tau nereikia suleisti

o tau nereikia suleisti portretas
nes jau gimei toks ?

Anonimas

Anonimas portretas
cha jankiai,,, CIPUS ,,suleidineja litchujanijos daun`ams su mediku pagalba
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių