Gyvybės langelyje paliktam berniukui ieškomi laikinieji globėjai

P. Mažylio gimdymo namų gyvybės langelyje rastam naujagimiui šiandien jau suteiktas vardas, pavardė, įregistruotas jo gimimas ir imta ieškoti laikinųjų globėjų.

Mažylis į gimdymo namus atneštas ir paliktas vakar apie 14.30 val. 

Gyvybės langelis – tai speciali kapsulė, į kurią, pravėrus langelį iš laukujės pastato pusės, įdedamas kūdikis. Atnešusiajam garantuojamas anonimiškumas, nėra vaizdo kamerų.

Uždarius langelio duris gimdymuose suskamba specialus signalas. Atskubėję medikai apžiūri kūdikį, įvertina jo būklę, praneša policijai, vaiko teisių apsaugos specialistams.

Kauno klinikinės ligoninės, kurios padalinys yra šie gimdymo namai, atstovas Saulius Tvirbutas patvirtino, kad rastas naujagimis, ir kad jis yra pirmasis šiemet atneštas į gyvybės langelį. Portalo kauno.diena.lt turimais duomenimis, berniukas iš pažiūros atrodo sveikas. 

„Mūsų tarnyba vadovausis numatyta tvarka – šiandien kreipsis į civilinės metrikacijos skyrių dėl rasto vaiko gimimo įregistravimo, jam bus suteiktas vardas, pavardė, įrašyta medicininiais tyrimais nustatyta galima gimimo data. Taip pat ieškosime vaikui laikinųjų globėjų. Vaiką bus galima įsivaikinti tik tuomet, kai jam sueis trys mėnesiai. Kiek laiko mažylis praleis medikų priežiūroje, priklausys nuo jo sveikatos būklės“, – penktadienį priešpiet aiškino Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Ieva Daukšienė.

Vaiką bus galima įsivaikinti tik tuomet, kai jam sueis trys mėnesiai.

Kol vaikas bus apgyvendintas šeimoje, vaiko laikinoji globa nustatoma globos centre ar globos institucijoje išskyrus tuos atvejus, kai vaikui yra būtinos sveikatos priežiūros paslaugos.

Anot I. Daukšienės, jeigu randamas vaikas, prie kurio nebuvo palikta dokumentų iš sveikatos priežiūros įstaigos arba vaiko gimimo pažymėjimo, kurie leistų nustatyti vaiko motinos tapatybę, kviečiami teritorinės policijos įstaigos pareigūnai. 

Motina ar tėvas, palikęs vaiką gyvybės langelyje, neieškomas ir nebaudžiamas, mat kūdikį paliko saugioje aplinkoje, nesukeldamas grėsmės.

Kaune veikia du gyvybės langeliai – po vieną Krikščioniškuosiuose ir P. Mažylio gimdymo namuose. 

Specialistų manymu, viena pagrindinių moters sprendimo palikti savo vaiką priežastimi tampa sunki jos finansinė situacija, baimė, kad nesugebės nei pati pragyventi, nei išlaikyti vaiko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mociuma

mociuma portretas
Na,broliai ir sesės,lietuviai!Nieko neturit apie tos moters ar merginos gyvenimą,aplinkybes ,o jau ,,išprausėt.,, ,,isnarstėt,, nežinodami visų aplinkybių..Neseniai, praeidama pro tą langelį,dar pagalvojau,kad tai saugi vieta kūdikėliui,kuriam likimas lėmė be tikros mamos augti.Jis tikrai nebus nepriglaustas.Sažinė-geriausias ir griežčiausias teisėjas tai moteriai.Šiuo metu,matyt,negalėjo kitaip. Augs dar vienas mažylis.Ir juo bus pasirūpinta,gyvybė,svarbu,išsaugota.

Baisu, bet nors tiek

Baisu, bet nors tiek portretas
Specialistų manymu, viena pagrindinių moters sprendimo palikti savo vaiką priežastimi tampa sunki jos finansinė situacija, baimė, kad nesugebės nei pati pragyventi, nei išlaikyti vaiko. ...

cia klaidingas pavadinimas

cia klaidingas pavadinimas portretas
nieko jie neieskomi, cia tik taip issireiske. Vaika atiduos pagal sarasa laukiantiems isivaikinti. Jie ji augins kaip laikini globejai, o kai jau bus leidziama isivaikinti, tai isivaikins..
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių