Į biblioteką – ir ieškoti lobio

Šančiuose duris atvėrė atnaujinta biblioteka. Šventės metu į lobių paieškas knygose pasinėrė ir dainininkas Jurgis Didžiulis.

Seniausia įstaiga

Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos padalinys Šančiuose įkurtas dar 1923 m. Tai seniausia biblioteka mieste.

"Šančių bibliotekos kelias buvo labai vingiuotas, nes ji kilnota į įvairias patalpas. Vos pastačius šį pastatą, Lietuvą okupavo Vokietija. Čia įsikūrė gestapo ligoninė. Po karo biblioteka čia vėl sugrįžo, nebetekome antro aukšto, – pasakojo V.Kudirkos viešosios bibliotekos direktorė Nomeda Domeikienė. – Čia visada buvo kuriamos bibliotekinės tradicijos. Nors keitėsi personalas, bet čia visada lankėsi skaitytojai, kurie skaitymo vertybes tęsė kartomis. Čia užaugo tėvai, seneliai, dabar skaito ir anūkai."

Atidarymo šventėje Šančių bendruomenė vos tilpo bibliotekoje įrengtoje salėje. Po renovacijos čia ne tik veikia skaitykla, biblioteka, bet bus galima dalyvauti įvairiuose projektuose, pasinaudoti internetu ar tiesiog susitikti su kaimynais pabendrauti.

"Šiuolaikinė biblioteka jau nėra vien tik rašalu kvepiančios knygos ir laikraščiai. Tai – erdvė, kurioje gera būti, kurti, kalbėtis", – pastebėjo N.Domeikienė.

"Atnaujinta biblioteka yra didelė šventė. Prieš rekonstrukciją čia radau prieškario knygą, tikiuosi, kad ji čia sugrįžo. Šančių bendruomenė yra pavyzdys visam Kaunui, nes moka susirinkti ir kartu pasibūti. Tad ir į biblioteką galės užsukti", – sakė Švietimo ir kultūros komiteto pirmininkė Ina Pukelytė.

"Mes jūsų labai pasiilgome", – pareiškė Žemųjų Šančių bendruomenės atstovė Elena Vanagaitė. Ji Šančių bibliotekai įteikė ir pliušinį meškiną, kuris skirtas tam, kad čia niekada vaikai nenustotų vaikiškai triukšmauti.

Dovanų paieškos

Antradienį startavo Nacionalinė bibliotekų savaitė. Šiemet jos šūkis: "Tu esi biblioteka." V.Kudirkos viešosios bibliotekos Suaugusiųjų vartotojų aptarnavimo skyriuje visi kviečiami darytis asmenukes, jas kelti į "Instagram" ir pažymėti grotažyme #tuesibiblioteka. Daugiausia patiktukų surinkę autoriai bus apdovanoti specialiais prizais.

Kartu startavo ir naujas projektas "Lobiai bibliotekoje". Šios iniciatyvos idėja – skatinti skaitytojų aktyvumą pasitelkiant žaidimą.

Pirmasis naują pramogą išbandė Šančių bibliotekos atidaryme dalyvavęs dainininkas J.Didžiulis. Šventės organizatoriai pakvietė atlikėją bibliotekoje paieškoti lobių. Jis išsirinko knygą, kurioje buvo kuponas. Atlikėjui atiteko žaisminga pagalvėlė-žvaigždė.

"Biblioteka yra labai arti žmonių. Sumanėme, kad galima paskatinti juos daugiau skaityti. Todėl sugalvojome, kad reikia knygoje paslėpti kuponą su nuolaida arba partnerių įsteigta dovana", – pasakojo V.Kudirkos bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkė Aistė Pupininkaitė.

Anot jos, verslo atstovai palaikė šią idėją. Per kelias savaites atsirado nemažai partnerių, norinčių padovanoti skaitytojams įvairių staigmenėlių. Viena įmonė šiai savaitei skiria iki 30 kuponų ar dovanų, kurias skaitytojai gali atsitiktiniu būdu rasti knygose.

Pasak iniciatyvos kuratorės, dovanų kuponai įdedami į įvairias knygas – grožines, kelionių ar kitas, kurios tą savaitę bus populiariausios.

Sumanėme, kad galima paskatinti juos daugiau skaityti. Todėl sugalvojome, kad reikia knygoje paslėpti kuponą su nuolaida arba partnerių įsteigta dovana.

"Lobiai bibliotekoje" kvies ieškoti prizų visą mėnesį – iki gegužės 25 d. V.Kudirkos viešosios bibliotekos Suaugusiųjų vartotojų aptarnavimo skyriuje (Laisvės al. 57).

Kol kas lobių paieškos vyks tik viename bibliotekos skyriuje, tačiau planuojama, kad liepą ši akcija startuos ir kituose bibliotekos skyriuose. A.Pupininkaitė vylėsi, kad iki to laiko pavyks rasti dar įvairesnių partnerių ir suteikti daugiau pramogų knygų mylėtojams.

"Jei pavyks, gal net turėsime poilsį SPA ar kelionę", – apie didelių prizų siekius užsiminė V.Kudirkos bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkė.

Naujas vardas

Kauno miesto savivaldybės V.Kudirkos biblioteka informuoja apie dar vieną pakeitimą. "Vitebsko" padalinys nuo šiol turės naują pavadinimą. Kauniečiai nusprendė, kad bibliotekai būtų suteiktas Parko vardas.

Parko biblioteka įsikūrusi Kalniečiuose, P.Lukšio g. 60 –  priešais Kalniečių parką.

Nors senojo "Vitebsko" prekybos centro nebėra jau seniai, tačiau sovietinius laikus menantis bibliotekos pavadinimas buvo išlikęs iki šiol.

Pasak V.Kudirkos viešosios bibliotekos direktorės N.Domeikienės, biblioteka stengiasi būti kuo arčiau skaitytojų ir atsižvelgti į jų nuomonę bei poreikius, todėl ir nuspręsta pasiūlyti kauniečiams sugalvoti naująjį padalinio pavadinimą. Skaitytojai pasiūlė apie pusšimtį pavadinimų variantų.

Dominavo du pavadinimo variantai – Knygnešių ir Parko. Tačiau daugiausia kartų buvo pasiūlytas Parko pavadinimas. Šis pavadinimas itin tiko ir vietos prasme – biblioteka įsikūrusi labai netoli Kalniečių parko. Pavadinimui pritarė ir bibliotekos bendruomenė, ir bibliotekos steigėja – Kauno miesto savivaldybė.

Sulaukta ir itin įdomių pavadinimo variantų – žmonės siūlė biblioteką pavadinti "Oaze", "Ramybės sala", nevengė ir pašmaikštauti – vienas pasiūlytų pavadinimo variantų buvo "Šventoji inkvizicija".



NAUJAUSI KOMENTARAI

to nesupratau

to nesupratau portretas
Dar neteko to girdeti, kad mazose bibliotekose butu du darbuotojai - bibliotekininke ir valytoja. Nemanote, kad tai jau BUTU didele prabanga?

nesupratau

nesupratau portretas
Nesuprantu, kodėl bibliotekos darbuotoja turi būti ir valytoja. Tai kodėl savivaldybėse, seniūnijose seime, ligoninėse niekas valytojais nedirba. Jei tik kultūros darbuotojas - tai turi būti vienas keturiuose.

valytoja

valytoja portretas
Pasakyciau savo sefei, kad dar salta , todel ofiso langu nevalau - sekancia diena mane is darbo atleistu:D Taip atsipute visi dirbt noretu.:D
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių