Į Konstitucijos egzaminą atginė ir smalsumas

Jau dešimtą kartą kauniečiai ir visos šalies gyventojai buvo kviečiami pasitikrinti, kaip gerai išmano šalies Konstituciją. Vieni į šį egzaminą atėjo iš smalsumo, kiti – vedami azarto.

„Kiekvieno piliečio pareiga žinoti šalies Konstituciją“, – įsitikinęs Dainius Aukštikalnis, egzamino klausimus įveikęs vos per 10 minučių.

Vadybininku dirbantis kaunietis egzaminą kaip ir dar keturiasdešimt žmonių laikė Kauno pedagogų kvalifikacijos centre. Norintieji į klausimus atsakinėti galėjo ir į egzamino centrų sąrašą įtrauktose švietimo įstaigose ar tiesiog prisijungę prie interneto, tačiau pastaruoju atveju jie nepretenduoja varžytis dėl patekimo į antrąjį egzamino etapą.

D.Aukštikalnis tokį egzaminą laikė trejus metus iš eilės. Prieš kiekvieną išbandymą jis vis perskaitė pagrindinį šalies įstatymą.

Dauguma kalbintųjų manė, kad tikrai teisingai atsakė bent į du trečdalius klausimų – į 20 iš buvusių 30. „Dėl penkių atsakymų teisingumo šiek tiek abejoju, dėl likusių penkių abejonių kiek daugiau“, – kalbėjo D.Aukštikalnis.

Vienas kiek užkliuvusių klausimų buvo apie rinkimų sistemą. Gerai nepamena, ar ji nurodyta Konstitucijoje, ar apibrėžta kitais įstatymais.

Prie atsakymų taip pat neilgai užgaišusi Asta Rimšaitė užbuksavo bandydama nuspręsti, kas gali kreiptis į Konstitucinį Teismą. „Į egzaminą atėjau iš smalsumo. Jam specialiai nesiruošiau. Konstitucija – vienas lengviausių įstatymų“, – vertino mergina, būsimoji aplinkosaugos mokslų magistrė.

Iš egzamino ji išėjo pakilios nuotaikos. „Visi buvo susikaupę, bet įtampos tikrai nebuvo“, – kalbėjo kaunietė, patikinusi, kad pirmiausia sulauks rezultatų, o tik po to dar kartą peržvelgs Konstituciją.

Panašiai sakė ir dar vienas egzamino dalyvis – buvęs taikomosios matematikos specialistas, dabar pensininkas Saulius. „Buvo trys vietos, kur reikėjo pagalvoti. Pasitikiu savimi, grįžęs neieškosiu vietų, kur galėjau suklysti“, – teigė vyras.

Jis pastebėjo, kad Konstituciją išmano daug lietuvių, bet mažai kas jos laikosi. „Šiurpas ima“, – situaciją kritikavo pensininkas.

Egzaminą laikė ir apie 100 Lietuvos policijos mokyklos, esančios Kaune, kursantų bei  keletas administracijos darbuotojų, dėstytojų.

Į antrąjį etapą pateks tie, kurie teisingai atsakys į 25 klausimus ir daugiau.

„Tikiu, kad Konstitucijos egzaminas ne tik padeda gilinti piliečių žinias, bet ir didina jų sąmoningumą ir pagarbą valstybei“, – yra sakęs teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Konstitucijos egzamino užduotis šiemet rengia prof. dr. Mildos Vainiutės vadovaujama Mykolo Romerio universiteto komanda  ir Vilniaus licėjaus direktoriaus Sauliaus Jurkevičiaus komanda. Jubiliejinio Konstitucijos egzamino komisijai jau antrus metus iš eilės vadovauja Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas.

Egzamino dalyviai dėl nugalėtojų vardo varžosi atskirose grupėse: pilnametystės sulaukusių piliečių, teisę studijuojančių ir teisinį išsilavinimą turinčių asmenų, laisvės atėmimo vietose esančių nuteistųjų bei keliose moksleivių amžiaus grupėse.

Laimėtojams bus įteikti projekto organizatorių ir partnerių prizai – elektroninės knygų skaityklės, knygos ir suvernyrai.

Pernai Konstitucijos egzaminą visoje Lietuvoje laikė daugiau negu 31 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vartotojas

vartotojas portretas
laika toki parinko, kai visi dirba arba mokosi, galejo po darbo valandu, butu daugiau zmoniu ateje

Abejojantis

Abejojantis portretas
Geriausiai Konstituciją žino Šalčininkuose. Iš 18 dalyvių į antrą etapą pateko 12. Žmonės, turėkite sąžinės.

...

... portretas
Įdomus dalykas ta Konstitucija - įsigaliojo ANKSČIAU nei 'kažkas' drįso ją pasirašyt.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių