Ieškojo, kad įteiktų Pasaulio teisuolės apdovanojimą

"Kauno dieną" pasiekė neįprastas prašymas – surasti Helenos Talkevičiūtės, prieškariu gyvenusios Kaune, o karo metais – Vilniuje, artimuosius, gimines. Šiandien, kai dienraštis su šiuo rašiniu pasiekė skaitytojus, atsiliepė Kauno rajone gyvenantis H.Talkevičiūtės brolio sūnus Steponas Talkevičius. 

Saugomas Jad Vašem

Artimųjų ir giminių ieškojo Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus ir memorialinis muziejus Holokausto aukoms ir didvyriams atminti Jad Vašem Jeruzalėje. Mat H.Talkevičiūtė 2012 m. buvo pripažinta Pasaulio tautų teisuole, o jai neįteiktas apdovanojimas saugomas Jad Vašem. Atsiradus Helenos giminaičiams, jos apdovanojimas atkeliaus iš Izraelio į Lietuvą.

To labai norėjo H.Talkevičiūtės išgelbėtas Benjaminas Goniondskis. „Savo laiškeVilniaus Gaono žydų muziejui jis rašė, kad Helenos brolis karo metais gyveno Kaune ir dirbo kažkokioje elektros energijos įmonėje. Suprantama, H.Talkevičiūtės brolis jau miręs, tačiau gal jis turėjo vaikų? Gaila, kad neturime Helenos nuotraukos", – kalbėjo Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus skyriaus vedėja Danutė Selčinskaja.

Padėjo išgyventi

Pasak pašnekovės, 1929 m. gimęs B.Goniondskis tarpukariu gyveno su tėvais (tėvas Aba, o motina – Rivka) ir vyresne seserimi Mira Kaune.

Benjamino tėvas, buvęs Lietuvos kariuomenės savanoris, apdovanotas Savanorių ir Lietuvos nepriklausomybės medaliais, baigęs aukštuosius mokslus, tapo žinomu advokatu ir žymiu žydų bendruomenės veikėju.

Kai 1940 m. birželio 15-ąją Sovietų Sąjunga aneksavo Lietuvą, Aba Goniondskis, baimindamasis represijų, su savo šeima persikėlė į Vilnių, dirbo suaugusiųjų mokykloje mokytoju. Vokiečiams okupavus Vilnių, Goniondskių šeima buvo priversta persikelti į getą, o viename iš jų buvusio buto kambarių liko gyventi ilgametė jų namų šeimininkė H.Talkevičiūtė.

Helena, kuriai karo metais buvo apie 60 metų, tapo gyvybiniu Goniondskių šeimos ryšiu su išoriniu pasauliu. Goniondskių prašymu ji pardavinėjo jų daiktus ir atnešdavo jiems į getą pinigų bei maisto.

Nepamiršo savo auklės

Kartą Abą Goniondskį paėmė į priverstinius darbus, iš kurių jis nebegrįžo. Tiksli jo žūties data ir vieta nežinoma. Goniondskių dukra Mira su padirbtais dokumentais kurį laiką slapstėsi Kaune, bet paskui grįžo į Vilniaus getą ir žuvo, prisidėjusi prie partizanų, kovojusių su naciais. H.Talkevičiūtės dėka gyvi išliko Rivka Goniondskienė ir jos sūnus Benjaminas", – aiškino D.Selčinskaja.

Motina ir sūnus Goniondskiai 1945 m. emigravo į Izraelį. Jų ryšys su Helena nutrūko, nes bijojo jai pakenkti. R.Goniondskienė mirė 1968 m. Izraelyje, o Benjaminas niekada nepamiršo savo mylimos auklės ir gelbėtojos H.Talkevičiūtės. Jo prašymu 2012 m. H.Talkevičiūtė pripažinta Pasaulio tautų teisuole, jos vardas įrašytas Teisuolių sode Jad Vašem, Jeruzalėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gražu,

gražu, portretas
kai geri darbai prisimenami...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių