Kaune gyva iniciatyva – pratęsk drabužiui gyvenimą

Šeštadienį „Mokslo kavinėje“ norintys galėjo atlaisvinti savo spintas nuo nenaudojamų drabužių bei aksesuarų.

Miesto centre veikianti „Mokslo kavinė“, kurioje galima ne tik išgerti kavos ar arbatos, bet ir nusipirkti įvairių sveikų produktų, nuolat organizuoja skirtingus edukacinius renginius.

Nedidukėje kavinėje šeštadienį dvelkė ne šviežios kavos aromatas, o šnarėjo apžiūrimi drabužiai.

Moterys ir merginos uoliai dėliojo atsineštus drabužėlius, batelius, rankines, papuošalus ir kitas smulkmenas. Kitos apžiūrinėjo, klausinėjo ir džiūgavo radę joms tinkamų daikčiukų. 

„Ne išmesti, jei tas daiktas nėra iki galo perdirbamas, o perleisti kitam“, - šyptelėjo vienas iš šios iniciatyvos organizatorių „Gyvenimo be atliekų“ idėjinis vadas Bertas Ulozevičius.

Pasak „Mokslo kavinės“ sielos Živilės Petrusevičienė, tokios mainytuvės yra paremtos vartojimu be atliekų, pasaulyje vadinama „zero waste“ filosofija.

„Jei vienam drabužis jau nereikalingas, kitam gali tapti nauju ir suteikti džiaugsmo, be to mažiau teršime planetą“, - drabužių mainų idėja dalinosi Ž. Petrusevičienė.

Į drabužių mainus pakvietusi „Mokslo kavinės“ siela ir „Gyvenimo be atliekų“ iniciatorius skaičiavo, kad panašaus tipo renginių jau buvę apie 18.

Tačiau sutiko, kad gyvų mainytuvių tradicijos gana sunkiai skinasi kelią mūsų vartotojiškoje visuomenėje.

Man tokie dalykai labai patinka. Čia galima rasti žymiai įdomesnių drabužių nei parduotuvėje.

„Pamažu, bet susidomėjimas auga. Žinoma, pagrinde susirenka tie, kurie domisi“, - neslėpė  B.Ulozevičius.

„Sveiki, į mainytuves?“ - kavinės duris pravėrusioms merginoms šūktelėjo Živilė. Pastarosios drąsiau užėjo į vidų ir entuziastingai įniko kilnoti mainymui ir dovanojimui išdėliotus drabužėlius ir kitus daiktus.

Drabužių mainytuvėse merginos lankėsi pirmą kartą. Prisipažino atėjusios pirmiausia pamatyti kaip vyksta toks renginys.

„Man tokie dalykai labai patinka. Čia galima rasti žymiai įdomesnių drabužių nei parduotuvėje. Aš pati turiu daug drabužių, kurių nebenešioju. Pakrito svoris ir man jie tiesiog dideli, o išmesti gaila, nes tikrai geri drabužiai. Galų gale nori pakeisti stilių, tai lyg ir puiki proga“, - atviravo Dainora Minkevičiūtė.

Merginos tuoj pat ėmė klausinėti organizatorių, kokių dar daiktų galima atnešti, ar vyksta tik drabužių, o gal ir kitokios mainytuvės.

Mainytuvių įvairovė gana plati. Jau vyko aksesuarų, kvepalų, suknelių, augalų, stalo žaidimų, žaislų, knygų mainytuvės.

Organizatoriai žadėjo, kad teminės mainytuvės bus pakartotos. Be to, Živilės planuose – grožio paslaugų mainai, kai susirinkusios moterys galės viena kitai atlikti tokias paslaugas, kurias moka: viena galės kirpti plaukus, o kita už apkirpimą padaryti manikiūrą.

„Gyvenimo be atliekų“ iniciatorius Bertas aiškino, kad tokios mainytuvės turi žiedinės ekonomikos pagrindą.

Jaunas vyras įsitikinęs, kad tokios iniciatyvos turi ateitį ir taps populiarios, nes vis didesnė visuomenės dalis kalba apie vartotojiškumo mažinimo svarbą mūsų visuomenėje.

Pasaulis šioje srityje taip pat diktuoja madas – suteikti daiktams antrą gyvenimą – tampa sąmoningos visuomenės simboliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kavinės siela

Kavinės siela  portretas
Kada bus sekso žaisliukų mainytuvės?

...

... portretas
O dar iniciatyvos pratęst prezervatyvų gyvenimą nėra?..

Baubas

Baubas portretas
Turiu maža naudotą mastrubatorių. Tinkamas pakartotiniam naudojimui. Kreiptis.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių