Insultą patyrusio H. Daktaro bėdos nesibaigia

Insultą patyrusio Henriko Daktaro, kalinčio iki gyvos galvos, žmona Ramutė Daktarienė nuogąstauja, kad jos sutuoktinis iš Kauno klinikų išvežtas atgal į nuteistiesiems skirtą ligoninę negauna tinkamos medicininės pagalbos

Vaistų parūpindavo žmona

Advokatas Erikas Pavlovičius "Kauno dienai" teigė, kad yra užfiksuota, jog Kalėjimų departamento (KD) medikų skirti vaistai H.Daktaro būklei buvo neefektyvūs. Tai, esą, įrodo ir tai, kad vyras atsidūrė Kauno klinikose.

"Rašysime raštą į Pravieniškes, kad H.Daktarui skiriami vaistai yra neveiksmingi, tai žodžiai iš jo lūpų, pats su juo bendravau, o, nepatvirtintais duomenimis, kitokių vaistų, kurie jam galbūt būtų veiksmingi, KD neturi, jų skirti negali, jie yra brangūs", – dėstė E.Pavlovičius ir pridūrė, kad bus klausiama, gal gali patys artimieji nupirkti reikalingų vaistų ir juos pristatyti ar užsakyti vaistinėje, kad šios atstovai vaistus atvežtų į KD.

Ką tai reiškia, kai negaliu pamatyti savo žmogaus, nežinau, kaip jis jaučiasi, ar apskritai yra gyvas!

"Atvežti rūbų, maisto negalima. Sutinku, taip ir turėtų būti. O kaip dėl vaistų, jeigu turimi yra neveiksmingi?" – klausė advokatas.

R.Daktarienė pasakojo anksčiau vyrui į įkalinimo įstaigą yra nešusi įvairiausių vaistų, kurie būdavo paskiriami gydytojų, tačiau vėliau tai nustojo daryti, nes, anot jos, pasikeitė tvarka.

"Dar kai Henrikas buvo Lukiškėse, atrodo, prieš pusantrų metų buvo priimtas įstatymas, kad negalima perduoti net vaistų, vitaminų. Iki tol aš jam nešdavau, pavyzdžiui, akių lašus, o po to tai uždarė. Buvo įstatymas, tad bandymo perduoti vaistų daugiau ir nebuvo", – sakė R.Daktarienė ir pridūrė, kad "raštiško bandymo kreiptis irgi nebuvo".

R.Daktarienė nerimauja dėl sutuoktinio sveikatos.

Tačiau, anot jos, vyras buvo kalbėjęs su gydytoju dėl vaistų nuo kraujospūdžio, kurio nepavyko suvaldyti apie pusmetį, šis jam pasakęs, kad duoda medikamentus, kuriuos turi, o iš šalies atneštų vaistų, nors galbūt ir efektyvesnių šiuo atveju, "tikrai niekas neims".

"Dabar medicina yra pažengusi, yra ir įvairiausių naujos kartos vaistų. Kam reikia farširuoti žmogų atgyvenusiais vaistais, kurie nepadeda? Tikrai nupirktume ir atvežtume tokių, kurie padėtų geriausiai", – kalbėjo R.Daktarienė.

Neįleido artimųjų

Teigiama, kad H.Daktaras blogai jautėsi jau pusmetį, o sveikata dar labiau skųstis jis pradėjo penkios dienos iki jam pakliūvant į Kauno klinikas sausio pabaigoje.

R.Daktarienė pasakojo, kad nei jai, nei kitiems šeimos nariams taip ir nebuvo leista aplankyti Klinikose gulėjusio sunegalavusio H.Daktaro, kuriam ten, kaip vėliau buvo informuota žmona, buvo net atlikta operacija.

Dabar medicina yra pažengusi, yra ir įvairiausių naujos kartos vaistų. Kam reikia farširuoti žmogų atgyvenusiais vaistais, kurie nepadeda? Tikrai nupirktume ir atvežtume tokių, kurie padėtų geriausiai.

"Man pasakė, kad turiu gauti leidimą. Nuvažiavau į Pravieniškes, bet jo negavau. Argumentavo tuo, kad šiuo metu mieste paskelbta gripo epidemija. Tačiau jo palatoje iki vakaro sėdėjo, saugojo ir gadino orą trys "Aro" pareigūnai. Jiems gripo epidemija negalioja? Man pasakė, kad informacijos suteiks tik jį gydantis gydytojas. Jo pralaukiau nuo 9  val. ryto iki 4 val. po pietų. Suteikė minimalią informaciją, ir viskas. Vakare jokios informacijos negavome, liepė ateiti ryte, kai bus palatos gydytojas. Iš nežinios su dukra prisigalvojome ir blogiausių variantų", – nuoskaudos neslėpė H.Daktaro žmona.

Advokatas aiškino, kad įstatymai numato, kai nuteistasis yra sunkios būklės, artimiesiems gali būti suteikta visa informacija apie gydymą, jie turi žinoti, kas atsitiko ir kodėl. "Bet Klinikų darbuotojams iš pradžių galbūt buvo nurodyta artimiesiems nieko nesakyti", – įtarė E.Pavlovičius.

Jis teigė, kad informacijos apie savo būklę paprašęs iš pradžių negavo ir pats H.Daktaras. "Jis klausia, kodėl aš valgyti negaunu. Informacijos neteikiame. Kas man yra, kokia diagnozė? Informacijos neteikiame. R.Daktarienė ir dukra klausia, ar jis gyvas. Informacijos neteikiame. Tačiau advokatui po trijų dienų Kalėjimų departamentas viską pasakė", – kalbėjo advokatas.

Jis pridūrė, kad H.Daktaras ilgai negalėjo susisiekti su žmona ir telefonu, nors tokią bendravimo galimybę yra nustatęs teismas. Advokato teigimu, ligoninėje iš H.Daktaro kartu su asmeniniais daiktais ir higienos priemonėmis buvo paimta ir telefono kortelė, kurios jis ilgai neatgavo.

"Dar neteko pasimatyti net akies krašteliu", – sakė R.Daktarienė, nuo tos dienos, kai jos vyrui prireikė Kauno klinikų medikų pagalbos, praėjus kelioms savaitėms. Jos teigimu, artimiausias eilinis pasimatymas numatytas 30 dieną, bet,jos įsitikinimu, išimtiniu atveju dėl žmogaus ligos įstatymas numato ir neeilinius pasimatymus.

Neseniai jai vis dėlto pavyko su vyru pasikalbėti telefonu. "Kaip smagu buvo išgirsti jo balsą, o jam – mano! Patyrėme didžiulį stresą. Ką tai reiškia insultas! Ir ką tai reiškia, kai negaliu pamatyti savo žmogaus, nežinau, kaip jis jaučiasi, ar apskritai yra gyvas!" – emocingai kalbėjo kaunietė, kurios sutuoktinis H.Daktaras yra nuteistas už kelis nužudymus vadovaujant Daktarų nusikalstamam susivienijimui, ir bausmę atlieka Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje.

Teisė į kitokius vaistus

Teisingumo ministerijos Kalėjimų departamento patarėja ryšiams su visuomene Simona Banėnienė tvirtino, kad "suimtiesiems ir nuteistiesiems pagal įstaigų vidaus tvarkos taisykles yra suteikta teisė už savo lėšas įsigyti gydytojo rekomenduotus vaistus, jeigu jis nori įsigyti kito gamintojo vaistus, nei turi įstaiga".

Ji aiškino, kad pataisos namuose pacientams yra skiriami vaistai, kuriuos įstaiga įsigyja viešųjų pirkimų būdu, todėl nuteistieji kartais negauna pageidaujamo pavadinimo vaisto, tačiau gauna vaistą, turintį tą pačią veikliąją medžiagą. "Tai kartais sukelia nuteistųjų nepasitenkinimą, ypač jei anksčiau buvo įpratę vartoti tam tikro pavadinimo vaistą", – sakė S.Banėnienė.

Komentuoti konkrečiai H.Daktaro situaciją ji teigė neturinti teisės. "Pagal Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymą ir kitus teisės aktus visa informacija apie pacientą yra konfidenciali", – pabrėžė atstovė.

Dėl informacijos teikimo apie paciento sveikatos būklę, kol jis buvo Kauno klinikose, anot S.Banėnienės, KD niekuo dėtas ir liepė teirautis šios gydymo įstaigos.

R.Daktarienė abejojo KD atsakymais, nes, pasak jos, realybėje viskas vyksta kitaip: "Tai, kas dabar vyksta… Jis jau tris mėnesius negauna net maisto papildų su geležimi, nors yra parašęs prašymą pristatyti. Larioke ten nėra ar kažkas nepristato, nežinau".



NAUJAUSI KOMENTARAI

aaaa

aaaa portretas
Tirpilos jus nelaimingi ,jis nepraso jusu kad geresnius vaistus jam nupirktumet,lai duoda bent artimiesems tai padariti

as

as portretas
Va dar bus valstybes nuostolis, invaliduma pasidarys daktarelis ir vel mes islaikysime brudus tranus Toki palikti likimo valiai reiktu,o ne gelbeti bruda.

ja gut

ja gut portretas
Baikit kankinti ta daktara,razinu negavo susirgo,inkilus kala gydymas priklauso,uz jo apsauga mokami dideli pinigai,ar negeriau ji butu paleisti,kol Beleckas visiskai nepagaidino
VISI KOMENTARAI 61

Galerijos

Daugiau straipsnių