Išpuolių Kaune autoriai dar nežinomi

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Praėjęs savaitgalis Kaune paženklintas dviem išpuoliais – vėliava su Vladimiro Putino atvaizdu ir svastika ant žydų paminklo. Abu tyrimai Centro policijos komisariate (PK), abu skirtingi, tačiau abiem atvejais laukiama visuomenės pagalbos.

Praėjęs savaitgalis Kaune paženklintas dviem išpuoliais – vėliava su Vladimiro Putino atvaizdu ir svastika ant žydų paminklo. Abu tyrimai Centro policijos komisariate (PK), abu skirtingi, tačiau abiem atvejais laukiama visuomenės pagalbos.

Nesantaika ar paveikslas?

Nebaigtas statyti "Respublikos" viešbutis tampa įvairių keistų išraiškos priemonių aikštele. Pastarąjį kartą ant šio pastato suplevėsavo vėliava su užrašu ir V.Putino atvaizdu.

Šeštadienio rytą ugniagesiai maždaug 2 m aukščio ir 3 m pločio audinį nukabino. Centro PK viršininkas Raimundas Abugelis neslėpė, kad pirmadienį kilo nemažai diskusijų, kaip traktuoti šį išpuolį.

"Rasinė ar dar kokia nors nesantaika ir diskriminacija šiuo atveju lyg ir nekurstoma. Patys svarstėme ir konsultavomės. Tačiau ar paveikslo kabinimas yra nusikaltimas. O jei vietoj V.Putino atvaizdo būtų kurio nors kito prezidento atvaizdas?" – retoriškai svarstė R.Abugelis.

Atsakingi savininkai

Pasak Centro PK viršininko, net ir užrašas nekėlė kažkokios neigiamos emocijos. Nuomonių laisvė Lietuvoje kol kas nėra uždrausta, o jei įžvelgiama saugumo grėsmė, esą yra atitinkamos tarnybos tokiems atvejams tirti.

"Šiuo atveju pradėta administracinė teisena dėl nedidelio chuliganizmo. Pastato savininkai į policiją nesikreipė ", – sakė R.Abugelis.

Komisariato viršininkas neslėpė, kad kiekvienas toks nebaigtas statyti vaiduoklis kelia grėsmių. Atsakingi turėtų būti savininkai. Deja, pastatas nėra tinkamai prižiūrimas. Laipioti, karstytis ten įlenda ir vaikai, ir jaunimas.

Pastato ir sklypo savininkė yra bendrovė "Kauno arka". Anksčiau skelbta, kad viešbučio įsigijimu domėjosi verslininkai Marius Budrikis ir Rolandas Baškys, tačiau sandoris iki šiol neįvyko.

Buvo periodas kai monolitinis vaiduoklis puošdavosi reklamomis arba rinkimų agitacijomis. Galbūt ir šeštadienį kažkas matė, kaip buvo kabinama vėliava, kurią palaikė tiesiog reklama.

Rasinė neapykanta

Policija peržiūri vaizdo medžiagą, tačiau tikisi ir visuomenės pagalbos. Gerokai griežčiau įvertintas kitas išpuolis, kurio tyrime taip pat tikimasi visuomenės pagalbos. Miško g., ant paminklo žydams atminti, rasta mėlynais dažais nupiešta svastika ir užrašas.

"Nepanašu, kad šių veikų autoriai tie patys. Labai jau skirtingos temos", – dviejų valandų skirtumu pastebėtas veikas vertino R.Abugelis. Dėl šio atvejo pradėtas jau ikiteisminis tyrimas dėl rasinės neapykantos kurstymo.

Svastika pastebėta ant paminklo Lietūkio garažo žudynėms atminti, kai 1941 m. birželio 27 d. Lietuvos žemės ūkio kooperatyvų sąjungos "Lietūkis" garažų teritorijoje, naciams okupavus Lietuvą viešai, žiauriai, pasityčiojant nukankinta daugiau nei 50 Lietuvos žydų.

Centro komisariato viršininkas priminė, kad pareigūnai dirba ir viešoje erdvėje. Internete pastebėtus rasistinius proveržius tikrina, šalina ir aiškinasi šaltinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA  NA portretas
kame problemos _______ manau mūsų teisėsauga griežta ,bet teisinga ,iš pradžių nubaus ,o po to būtinai suras priežastį ,pirmyn ,ar mažai norinčių už dyką pasėdėti ir pavalgyti ,,,,,sėkmės , visada pasiryžęs ,,,,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių