Jėgainę prie Kauno statys su suomiais

  • Teksto dydis:

Energetikos įmonių kontroliuojančioji bendrovė "Lietuvos energija" naujos kogeneracinės jėgainės projektą Kaune plėtos kartu su Suomijos kapitalo bendrove "Fortum Heat Lietuva".

Energetikos įmonių kontroliuojančioji bendrovė "Lietuvos energija" naujos kogeneracinės jėgainės projektą Kaune plėtos kartu su Suomijos kapitalo bendrove "Fortum Heat Lietuva", kurios pasiūlymas surinko daugiausia balų. Ši bendrovė jėgainę Klaipėdoje atidarė prieš porą metų.

Priims ir savivaldybę?

"Sujungdami turimas kompetencijas šilumos ir elektros gamybos projektuose, spręsime Kauno bei aplinkinių regionų socialines ir atliekų tvarkymo problemas", – pranešė "Lietuvos energijos" vadovas Dalius Misiūnas.

Bendrovės artimiausiu metu ketina susitarti dėl būsimos jėgainės verslo plano, kuris apims ekonominius ir technologinius sprendinius. Taip pat numatoma suderinti akcininkų sutartį – ji apibrėš, kokiomis dalimis jos investuos į įmonės Kauno kogeneracinė jėgainė kapitalą.

"Lietuvos energija" turės 51 proc., o "Fortum Heat Lietuva" – iki 49 proc. bendros įmonės akcijų. Sutartyje numatyta, kad akcijų gali būti pasiūlyta ir Kauno miesto valdomai bendrovei "Kauno energija".

D.Misiūnas BNS sakė, kad akcininkų sutartį ketinama suderinti per vasarą – tuomet ir paaiškės konkretus akcijų pasidalijimas.

"Mes turėsime ne mažiau kaip 51 proc. akcijų, o tikslus skaičius bus numatytas akcininkų sutartyje. Dar spręsime, ar įtrauksime "Kauno energiją" ir kaip", – sakė D.Misiūnas.

Kauno miesto savivaldybės atstovai netrukus pridūrė, kad yra susidomėję projektu.

"Kontrolinio paketo nepretenduojame turėti, bet jei mums pasiūlys ten būti, tikrai norėsime", – sakė savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas. Jis svarstė, kad savivaldybės dalis bendroje įmonėje galėtų siekti 5–10 proc.

Dalis darbų jau padaryta

Pasak ministro, "Fortum" į kapitalą įneš jau atliktus darbus – suformuotą sklypą Kauno ekonominėje zonoje, poveikio aplinkai vertinimą, taip pat finansinį įnašą. Pinigais prie projekto prisidės ir "Lietuvos energija", tačiau, anot D.Misiūno, konkrečios sumos paaiškės, kai jau bus pasirinkti jėgainės rangovai.

"Suma paaiškės, kai paaiškės, kiek kainuos projektas, ir tuomet šią dalį įnešime pagal akcijų proporcijas", – sakė "Lietuvos energijos" vadovas. "Kauno energija", taip pat Virginijaus Striogos valdoma "E energija" buvo pateikusios pasiūlymus šio projekto partnerio konkursui.

"Fortum Heat Lietuva" turi visiškai paruoštą sklypą Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje ir projekto dokumentus kogeneracinei jėgainei, jai trūko tik statybos leidimo. Sklandžiai vystyti projektą trukdė ir Kauno rajono bendruomenės pasipriešinimas.

Įmonė iki 2016 m. planavo pastatyti iki 200 MW galios (150 MW – šilumos ir iki 50 MW – elektros galios) jėgainę, o projekto vertė siektų iki 200 mln. eurų.

Planuoja dideles investicijas

Bendrovė 2013 m. pavasarį pastatė kogeneracinę jėgainę Klaipėdoje. Per metus ji pagamina apie 140 GWh elektros ir 380 GWh šilumos energijos.

"Lietuvos energija" kol kas savo jėgomis vysto ir kogeneracinės jėgainės projektą Vilniuje. Gegužės pradžioje paskelbtas šio projekto rangovo konkursas. Vilniuje ketinama pastatyti iki 274 MW šiluminės ir 145 MW elektrinės galios jėgainę, o Kaune – atitinkamai 134 MW ir 41 MW.

Vyriausybė pernai gegužę abu pripažino valstybei svarbiais ekonominiais projektais. Skelbta, kad investicijos į jėgainę Kaune gali siekti iki 138 mln. eurų, o Vilniuje – 328 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

seisoa

seisoa portretas
habrastelle vai rasvastelle juustele

to x

to x portretas
Kur dygsta? kas stato?

X

X portretas
Klausimas, kokias atlieku tvarkymo problemas spres sis projektas, jei atlieku tvarkymo sprendinys kyla jau Ateities pl, o antram neuzteks susidarancio atlieku kiekio? Ar tikrai atlieku tvarkymo problema sprendziama importuojant atliekas is kitu regionu, nes priesingu atveju irenginys negales veikti, kai pirmasis "suvalgys" visa susidarancia mase?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių